Liga 1

Hagi arogant, dar corect, Lăcă supus, dar iubit

Articol de Dan Udrea  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Fostul antrenor nu accepta ordinele lui Becali şi le arăta jucătorilor cum se face un dribling, actualul tehnician a cîştigat vestiarul şi pe secundul Pedrazzini


Hagi a antrenat în Ghencea 3 luni, în perioada iunie - septembrie 2007. Lăcătuş e de un an. Jumătate din lotul actual, dar şi 80 la sută dintre cei care au plecat între timp au lucrat cu ambii în postura de antrenor. Gazeta Sporturilor a stat de vorbă cu mai mulţi dintre jucătorii actuali, care se află în Ghencea încă de pe vremea lui Hagi, dar a discutat şi cu cei plecaţi între timp. Mărturiile lor, puse cap la cap, oferă o comparaţie din care rezultă 7 diferenţe majore între cei doi tehnicieni:

1. CUM SE COMPORTĂ ÎN PAUZELE MECIURILOR
"Hagi stătea în vestiar doar 5 minute. Dar nu primele 5 şi nici ultimele 5. Acestea erau rezervate doctorilor şi masorilor, ;) care stăteau cu fotbaliştii în cabină şi îi întrebau ce probleme au, de ce anume au nevoie, cum se simt. Gică rămînea doar 5 minute, în care doar anunţa schimbări, dacă era cazul, sau modificări de aşezare în teren, întreba dacă cineva nu mai poate continua şi cam atît", spune un actual stelist.

Lăcătuş are alte metode. "Rămîne cu Pedrazzini două-trei minute după finalul reprizei, se consultă şi apoi intră la noi. De multe ori ridică vocea, de puţine ori acuză, aproape de fiecare dată încurajează şi vorbeşte despre ce trebuie făcut în partea a doua", dezvăluie acelaşi stelist.

2. DIFERIŢI DUPĂ MECIURI
După terminarea jocurilor, cei doi au comportări diferite. "Hagi nu vorbea niciodată după partide. Ne anunţa la cît e antrenamentul a doua zi şi atunci făcea analiza explicită. El zicea că la nervi sau la supărare se pot rosti multe cuvinte grele", povesteşte un alt jucător.
Lăcătuş? "Nici el nu vrea să discute atunci cînd echipa pierde. Pentru a se calma, stă pe coridor şi fumează una-două ţigări. După victorii e altceva, cum a fost şi după cea cu Galatasaray, cînd a intrat şi a urlat pur şi simplu: «Sînt mîndru de voi!»”.

3. “REGELE” EXPLICA, “FIARA” ANUNŢĂ SEC
Unul dintre capitolele la care Hagi şi Lăcătuş sînt total diferiţi e modul în care transmiteau jucătorilor care nu făceau parte din lotul de 18 decizia în cauză. "Hagi vorbea cu respectivul. Îi spunea că nu e în formă, dar că poate se va baza pe el la jocul următor.

“Hagi avea grijă mereu să transmită faptul că la un moment dat va veni rîndul fiecărui jucător din lot”
FOST JUCĂTOR AL STELEI

"Ştiţi cum află jucătorii de la Lăcătuş că nu sînt în lotul de 18? Aşteptau să scrie pe tabla din vestiar titularii şi rezervele :S şi cine nu se regăsea acolo deducea că poate pleca acasă sau urca în tribună". Printre jucătorii care au avut probleme din acest motiv s-au aflat Bădoi şi Ionuţ Rada.

4. “NIMENI” LA HAGI, IMPORTANT LA LĂCĂ
"Hagi colabora şi nu prea cu Pedrazzini. Nu se consulta cu el la fel de mult precum o face Lăcătuş. Acum, Lăcă nu face nimic fără să asculte şi opinia lui Massimo", dezvăluie un fotbalist din lotul vicecampioanei.

"Datorită personalităţii lui, Hagi prefera de multe ori să-şi conducă singur antrenamentele şi cu greu accepta să primească sfaturi de la alţii"
MASSIMO PEDRAZZINI

5. HAGI DISTANT, “FIARA” RESPECTATĂ
"Eu n-am prins perioada primului cantonament cu Hagi, însă am înţeles că acolo Hagi le-a vorbit urît unor jucători. În ce mod? :X Îi acuza că sînt slabi, că n-au valoare, că nu sînt în stare să dea o pasă. Asta a dus la o ruptură între el şi fotbalişti, care s-au dus la patron şi au dezvăluit acest lucru", a spus un alt jucător.

"Lăcătuş e dur. Vorbeşte de multe ori urît cu jucătorii la antrenamente, pe unul l-a jignit rău în cantonamentul din Austria, însă are modul lui de a-şi apropia jucătorii. De exemplu, nu i-a purtat pică lui Lovin pentru că l-a contrat şi, după ce acesta s-a reîntors la echipă, la finalul primei victorii s-a dus direct la el şi l-a luat în braţe", e dezvăluirea pe care o face unul dintre elevii "Fiarei".

6. HAGI ANTI-GIGI, LĂCĂ PRO-GIGI
Unul dintre fotbaliştii plecaţi între timp din Ghencea a comentat relaţia pe care Hagi o avea cu Becali. "În momentul în care a auzit prima oară pe cineva de pe bancă spunîndu-i: «Vezi că a sunat Gigi, să-l bagi pe Zaharia!»,Hagi s-a blocat. A început să rîdă şi a replicat: «Sînteţi nebuni sau vă arde de glume?». O singură dată s-a supus, cînd la un meci cu Zaglebie l-a introdus pe final pe Zaharia, aşa cum ceruse patronul. În rest, Hagi era corect, băga cei mai în formă jucători, iar în privinţa lui Rădoi, l-a folosit mijlocaş, deşi cu două ore înainte de meciul cu CFR, Becali îl ceruse în mod expres să-l folosească fundaş".

Un alt jucător are o poveste tragi-comică: "La primele 3-4 meciuri pe banca Stelei, Lăcătuş anunţa echipa cu o zi înainte. După aceea, nu mai zicea nimic, o spunea foarte tîrziu, probabil nu îi venea foia din lojă". Bădoi, la plecarea din Ghencea, l-a acuzat direct pe Lăcătuş: "Ce să mai vorbesc eu, el era doar antrenor secund, principalul era în lojă".

7. HAGI ÎI “UMILEA”, LĂCĂ E MODEST
"Nu exista şedinţă de pregătire la care Hagi să nu se bage la joc. Să nu jongleze cu mingea, să nu oprească un joc-şcoală pentru a arăta cum se face o preluare, un driblig şi cum se dă un şut. Mulţi jucători se simţeau umiliţi, mai ales atunci cînd se făceau concursuri de lovituri libere, iar Hagi era mereu primul şi mai şi zicea la final: «Profesorul tot profesor»”, e opinia unui jucător care a lucrat doar cu Hagi.

Ce face Lăcătuş la antrenamente? "Se bagă rar la joc, dar şi atunci cînd o face, niciodată nu face trimitere la trecutul său de mare atacant. Chiar dacă au mai fost cazuri în care, de exemplu, i-a zis lui Stancu: «N-o să ajungi să baţi în viaţa ta un 11 metri, dacă le tragi pe toate la fel ca pe ăsta», nu s-a dat exemplu pe el, cît de valoros era", a spus unul dintre cei care au venit la echipă după plecarea lui Hagi


Hagi la Steaua
iunie - septembrie 2007

- a calificat echipa în grupele Champions League după 1-0 şi 2-1 cu Zaglebie Lubin şi 2-2 şi 2-0 cu BATE Borisov

- zero puncte în grupele Ligii, 1-2 cu Slavia Praga

- locul 8 în Liga I după 6 etape, la 6 puncte distanţă de lider, dar cu un meci mai puţin disputat


Lăcătuş la Steaua
iunie - septembrie 2008

- a calificat echipa în grupele Champions League după 2-2 şi 1-0 cu Galatasaray

- un punct după două etape în grupele Ligii, 0-1 cu Bayern şi 0-0 cu Fiorentina

- locul 2 în campionat după 10 etape, la 4 puncte de lider, cu acelaşi număr de meciuri disputate


ASEMĂNĂRI

1. AMÎNDOI AU AVUT CONFLICTE CU LOVIN
Şi Hagi şi Lăcătuş au intrat în conflict cu mijlocaşul central. Primul a fost nemulţumit de modul în care s-a pregătit Lovin. L-a sunat pe Becali şi i-a spus: “Îl dau afară”. Patronul n-a fost de acord şi l-a trimis pe Lovin să-i ceară scuze lui Hagi. "Ce mare antrenor e şi Lăcătuş?" :O a fost una dintre replicile lui Lovin la finalul unui antrenament din această vară. Antrenorul l-a auzit şi a solicitat retrogradarea lui la echipa a doua. Becali a fost de acord, Lovin a stat acolo două săptămîni, după care a revenit la prima echipă.

2. Le pasă de suporteri
Unul dintre cei care au evoluat şi cu Hagi, şi cu Lăcătuş povesteşte: "Aveau aceeaşi nebunie de a saluta publicul, de a fi atent la ce spune tribuna, de a-i băga în seamă pe fani. La fiecare meci, Hagi şi Lăcătuş îi împing de la spate pe toţi să meargă să salute spectatorii şi să-i aplaude. «CUM ÎI TRATAŢI, AŞA SE VOR COMPORTA FAŢĂ DE VOI», e mesajul comun al celor doi pentru noi, jucătorii".

3. ACELAŞI INTERMEDIAR GSM :D
Ingerinţele lui Gigi Becali la echipă au existat şi cu Hagi, şi cu Lăcătuş. Mai mult, persoana care îi transmitea lui Hagi ce se solicita din lojă e aceeaşi cu cea din "era Lăcătuş". "Marius Ianuli, una dintre rudele lui Gigi Becali, e cel pe care patronul îl sună atunci cînd vrea să facă vreo schimbare", a dezvăluit un alt fotbalist.

* Fotbaliştii cu care a discutat Gazeta Sporturilor au dorit să-şi păstreze anonimatul. Au explicat chiar ei de ce. Cei plecaţi deja "pentru că orice am zice rău de Lăcătuş ar suna a răzbunare", iar cei actuali "pentru că nu avem voie de la club să vorbim cu presa prin telefon". Steaua n-a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, preşedintele clubului, Valeriu Argăseală, fiind ieri de negăsit la telefon.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.