Inedit

Boxerul

Articol de Gazeta Sporturilor  —  vineri, 10 octombrie 2008

În copilărie, Steve Mandanda visa la Muhammad Ali, dar a ajuns în poarta "cocoşilor". E însă convins: "Boxul m-a pregătit pentru fotbal"


Steve Mandanda, pantera din Kinshasa, a avansat rapid. 2006, Ligue 2, 2007, Ligue 1, 2008, "naţionala" Franţei. A profitat de retragerea lui Coupet şi iată-l pe goalkeeperul lui Marseille gata să vină la Constanţa. El e noul număr 1 al "cocoşilor".

Cum a învăţat să boxeze mingea
Din copilărie i-au plăcut la nebunie mănuşile. "Numai că, la început, am găsit unele mai mari şi mai bombate", glumeşte Steve, amintindu-şi cum a ajuns la box. "Părinţii au vrut să ne mutăm şi am găsit o locuinţă exact lîngă o sală de box. M-am dus acolo". Fotbalul se lipise de el? "Mai mult ca amuzament. Pentru că mănuşile acelea mari mă fascinau. Mă vedeam deja o combinaţie între Muhammad Ali, «le plus grand», şi Mike Tyson, care a marcat generaţia mea". Doi ani s-a bătut în ring, "cu două victorii în două meciuri oficiale", iar boxul l-a ajutat. Cum? La fel de plin de umor: "Din prima zi serioasă de fotbal ştiam să boxez mingea. Şi acum, de fiecare dată cînd o fac, parcă dau o directă în plină figură".

I-a molipsit pe toţi
Un antrenor de la juniorii lui Le Havre l-a descoperit distrîndu-se cu prietenii la o miuţă şi l-a chemat la club. Dintr-o dată, boxul a rămas în urmă. A schimbat mănuşile. Fotbalul devenise marea sa iubire. A fost atît de pasionat încît i-a molipsit şi pe cei trei fraţi ai săi. ;) De aici, nebunia. La 23 de ani, Mandanda este portar şi antrenor de portari în familie. Pe toţi i-a luat la dădăcit, i-a învăţat secretele sale, şi încă o face, transformîndu-i şi pe ei în goalkeeperi. Parfait are 19 ani şi e la Bordeaux, Riffi 16, la Caen, Over 10, la Lusitanos! E mentorul lor. Cînd cel mai mic rămîne singur, îşi pune la DVD meciurile lui Steve de la Marseille: "Fur de la el urmărindu-i mişcările în poartă".

Cum de a fost posibil ca toţi fraţii să fie portari? "E în sîngele nostru".


"Sînt curios cum se jucau fraţii Mandanda între ei? Sînt toţi portari, iată o mare problemă!"
Raymond Domenech, selecţionerul Franţei


23 de ani
are Steve Mandanda, goalkeeperul "cocoşilor galici"

11 mai 2008 este ziua în care Mandanda a fost ales cel mai bun portar al sezonului în Ligue 1

4 selecţii are Steve la "naţionala" Franţei; a apărat poarta echipei U-21 de 17 ori

2,5 milioane de euro a plătit Marseille în martie 2008 pentru transferul definitiv al lui Mandanda de la Le Havre


"Vreau să-mi văd ţara"
Sosit la numai doi ani în Franţa, Steve visează să revină într-o zi la Kinshasa, capitala RD Congo. "N-am nici o amintire din ţara mea şi trebuie să mă mulţumesc cu imaginile video. Într-o zi mă voi întoarce, pentru a-mi vedea rudele. Vreau să cunosc Congo, acolo m-am născut, acolo sînt rădăcinile mele". :)

Norocul
În vara lui 2007, Marseille l-a împrumutat pe Mandanda de la Le Havre, cu scopul de a avea o rezervă bună pentru Carrasso. Numai că, ghinionul titularului a fost şansa lui Steve. Pe 22 august, la un antrenament, Carrasso a suferit o ruptură a tendonului ahilian stîng şi a stat cinci luni. Ocazie pentru Mandanda, care n-a mai pierdut tricoul cu numărul unu la OM. De atunci, a jucat de 42 de ori în Ligue 1, apărînd de zece ori în Champions League.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.