Baschet

Nebunie în NBA: campionii au fost răpuşi!

Articol de Gazeta Sporturilor  —  duminică, 02 noiembrie 2008

Sîmbătă noapte s-au disputat nu mai puţin de 14 meciuri în liga nord-americană de baschet, această rundă oferindu-ne cîteva victorii spectaculoase, dar şi o mare surpriza. Campionii de la Boston Celtics au cedat cu 95-79 pe terenul celor de la Indiana Pacers, echipă care nici măcar nu a prins playofful în sezonul trecut!

ŞOC LA INDIANAPOLIS
Preşedintele lui Pacers, legendarul Larry Bird, a decis în pauza dintre sezoane să reconstruiască echipa Indianei, aducînd nu mai puţin de 7 jucători noi în lot. De altfel, în afară de starul echipei Danny Granger, chiar noile achiziţii au decis această victorie surprinzătoare.

TJ Ford, conducătorul de joc adus de la Toronto (într-un schimb ce l-a trimis pe Jermain O'Neal la Raptors şi pe Nesterovic la Indiana) a reuşit 19 puncte şi patru pase decisive.
Jarrett Jack, fostul baschetbalist al lui Portland, a contribuit şi el cu 11 puncte şi 7 recuperări.  

Angrenajul lui Boston n-a funcţionat dintr-un motiv previzibil: tridentul Garnett - Pierce - Allen n-a funcţionat decît la 30% din potenţial. Mai concret, doar Garnett şi-a respectat blazonul cu 18 puncte şi 14 recuperări, în vreme ce Pierce a reuşit 15 puncte, dar a avut un procentaj de doar 20% la aruncările sale! Ray Allen a dezamăgit şi mai mult, cu doar 10 puncte (4/10 aruncări de două puncte) în contul său. În plus, Celtics au pierdut de nu mai puţin de 24 de ori mingea pe atacul lor, ratînd şi 14 aruncări libere.
Astfel, trupa lui Doc Rivers nu va reuşi în acest campionat să-şi egaleze recordul din stagiunea precedentă, de 12 victorii consecutive în debutul sezonului regulat.

Indiana a controlat partida destul de clar, conducînd la pauză cu 69-58. Diferenţa a ajuns chiar la 85-65 graţie unor acţiuni impetuoase reuşite de Ford, dar acest galop de sănătate a fost declanşat încă din primul sfert, cînd Marquis Daniels a făcut ca diferenţa dintre cele două echipe să fie de 10 puncte.

Acest succes este cu atît mai surprinzător cu cît Indiana nu s-a putut baza pe doi oameni extrem de importanţi în sezonul trecut, Dunleavy şi Tinsley, ambii accidentaţi. Un moment neplăcut al partidei s-a petrecut în sfertul patru, cînd Granger şi Pierce s-au luptat pentru un balon în marginea terenului, contactul celor doi trimiţîndu-l pe Pierce la pamant. Urmarea? Granger a aterizat peste adversarul său, lovindu-l destul de dur şi spargîndu-i acestuia doi dinţi! :O .

DALLAS REVINE PE DRUMUL CEL BUN
Mavericks s-au impus la Minneapolis în faţa celor de la Minnesota Timberwolves cu 95-85, graţie celor 21 de puncte reuşite de Dirk Nowitzki şi celor 19 ale lui Jason Terry. Aceasta a fost cea de-a noua victorie consecutivă a lui Dallas asupra lui Minnesota, dar este doar prima a acestui sezon ;) .

McCants şi Jefferson au fost cei mai bun oameni ai gazdelor, dar cele 32 de puncte reuşite împreună n-au înclinat balanţa în favoarea lui T'Wolves. Cu toate acestea, gazdele s-au apropiat la doar două puncte în finalul partidei, dar rezervele Bass şi Green au condus un "run" de 13-4 care a încheiat practic partida. Astfel, Minnesota a plătit tribut unui debut de meci catastrofal, cînd Mavericks au condus cu 13-0!
Banca de rezerve a lui Dallas pare pregătită să îşi ajute în acest sezon echipa aflată în cursa pentru cîştigarea NBA-ului, dar rămîne evident care este piesa esenţială a "albaştrilor": neamţul Nowitzki.

NEW ORLEANS CONTINUĂ PARCURSUL IDEAL
Zdrobindu-şi adversarul în primul rînd la aruncările libere, New Orleans Hornets a învins acasă echipa lui LeBron James, Cleveland Cavaliers, scor 104-92. Chris Paul a fost cel mai bun om al meciului cu 24 de puncte şi 15 pase decisive, West şi Posey adăugînd şi ei 40 de puncte împreună! A fost o seară ştearsă însă pentru James, care n-a reuşit decît 15 puncte, probînd încă o dată faptul că oaspeţii sunt 100% dependenţi de realizările individuale ale starului echipei, "King" LeBron.

CARMELO NEUTRALIZAT, LAKERS ÎNVINGĂTOARE FĂRĂ PROBLEME
Kobe Bryant a reuşit 33 de puncte în victoria californienilor de pe terenul lui Denver Nuggets, scor 104-97. Lakers şi-au continuat jocul ofensiv splendid prestat în primele două jocuri ale sezonului, impresionînd însă şi prin forţa unei apărări în care Bynum şi Gasol (16 recuperări!) au fost de netrecut. Carmelo Anthony a marcat doar 2 puncte în primele trei sferturi, reuşind 11 din totalul celor 13 în sfertul 4! Argumentele echipei din LA pentru cîştigarea NBA-ului au fost enuntaţe de Lamar Odom la finalul jocului: "Strong D, great offensive play" :) . 

În celelalte partide ale serii, Orlando a învins lejer Sacramento Kings cu 121-103, în vreme de Detroit Pistons n-a avut probleme acasă cu Washington Wizards, 117-109. Derrick Rose a strălucit din nou în victoria deloc facilă a lui Chicago Bulls în faţa lui Memphis Grizzlies, iar Houston Rockets şi-a respectat blazonul în partida cu Oklahoma Thunder: 89-77. Nici Phoenix nu a făcut paşi greşiţi, Suns reuşind să răpună echipa care a bătut San Antonio Spurs cu cîteva zile în urmă, Portland Trailblazers. Scor final, 107-96 pentru Nash şi colegii săi. Vezi aici faza zilei din NBA reuşită de Joe Johnson!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.