Liga Campionilor

Culio Che Guevara!

Articol de Dan Brie  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Tatăl mijlocaşului argentinian a fost vînat de gherilele morţii în America de Sud

Ce poveste are Culio! Zidarul care a devenit fotbalist la 19 ani ascunde şi alte secrete. Unele dintre ele, crunte. Legate de o viaţă în sărăcie, cu 8 ore de muncă grea pe zi, la cărămizi, dar şi de valurile revoluţionare care lovesc, periodic, America de Sud.

Emmanuel (25 de ani) a vorbit cu pasiune în Gazzetta dello Sport despre idolul său politic, revoluţionarul romantic Ernesto Che Guevara. "Dacă ar trăi, cu el aş vota. Am învăţat să-l iubesc după ce mama mi-a spus povestea tatălui meu. Gherilele morţii au venit acasă pentru a-l aresta. Cineva i-a şoptit că vin, iar tata a scăpat. A fugit la timp! Dacă nu ar fi fost avertizat, şi el ar fi dispărut", a relatat jucătorul de la CFR care şi-a petrecut adolescenţa pe şantier. "Mă sculam la 6:00 dimineaţa şi mergeam să lucrez cu fratele meu. Tatăl meu se omora transportînd cai, dar la noi acasă banii lipseau întotdeauna. După 8 ore, ieşeam la fotbal. Am fost văzut şi mi s-a propus să joc în liga a III-a. Am zis că, dacă-mi iese, m-am aranjat, iar dacă nu, mă întorc la zidărie", a mai spus Culio, al cărui vis e să ajungă în Serie A.

Profesie: revoluţionar
Ernesto Rafael Guevara de la Serna (n. 1928 - m. 1967), sau, simplu, Che Guevara, revoluţionar sud-american şi unul dintre liderii regimului cubanez în primii ani după instalarea lui Fidel Castro, s-a născut în Argentina, avînd strămoşi basci, irlandezi şi spanioli. Doctor în medicină, Guevara e cucerit de ideile politice de stînga după două călătorii de-a lungul Americii Latine. În 1955, l-a cunoscut pe Fidel Castro, cu care preia puterea în Cuba în 1959. În următorii 8 ani critică dur atît "imperialismul american", cît şi "egoismul sovietic". Încearcă să impună un regim popular în Bolivia, unde este prins şi executat, pe 9 octombrie 1967.

"Clujul e doar o etapă. Nu vreau să mă opresc aici. Vreau să urc în continuare. Am paşaport italian şi, într-o zi, poate va apărea Italia în viaţa mea"
Emmanuel Culio, mijlocaş CFR

"Cred că jucătorii mei pot face un miracol în faţa Romei. Faţă de partida de pe Olimpico s-au schimbat multe. Atunci adversarii noştri traversau o perioadă dificilă"
Maurizio Trombetta, antrenor CFR Cluj

"Vrem să facem un meci bun, care să ne asigure o victorie şi o calificare în primăvara europeană"
Iuliu Mureşan, preşedinte CFR Cluj

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.