Ideile Gazetei

4 aşi magnifici

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Ilie Năstase a fost desemnat de patru ori cel mai bun sportiv din România

Cel mai mare tenisman pe care l-a avut vreodată România, Ilie Năstase, şi-a reamintit cu plăcere de cele patru trofee pe care le-a cîştigat în timpul carierei la Gala Sporturilor. Năstase a fost premiat de patru ori: în '71, '72, '73 şi '75, exact anii în care a cîştigat şi Turneul Campionilor. El crede în continuare că Ancheta pe care Gazeta Sporturilor o organizează de 42 de ani este "cea mai serioasă din România, pentru că oferă posibilitatea ca toată lumea să-şi exprime punctul de vedere în privinţa preferinţelor".


- Domnule Năstase, aţi cîştigat de patru ori premiul de cel mai bun sportiv al anului în România!
- Am muncit mult şi am avut rezultate deosebite pentru România şi automat a venit şi acest premiu de cel mai bun sportiv. ;) Totul s-a datorat muncii mele şi dragostei pentru tenis. Poate nu aş fi meritat să cîştig patru trofee, par cam multe, dar, cu siguranţă, două trebuia să am în colecţie.

- Ultima dată cînd aţi primit premiul s-a întîmplat în '75, vă mai amintiţi ceva?

- Nu se pot uita momentele în care cineva te premiază ca fiind sportivul anului. Am fost la Sala Palatului, unde era foarte multă lume, dar, ce e mai important, era foarte multă lume bună în jurul meu şi al nostru.

"Am simţit că am realizat ceva o dată cu cîştigarea acestor premii"

- Trei dintre ele consecutiv, al patrulea în '75.
- Da, din păcate în '74 nu am reuşit să-l cîştig. Au fost alţii mai buni, ziceam eu că sînt cel mai tare, dar nu a fost chiar aşa. Sînt fericit că mă aflu pe lista celor mai buni, este o mare realizare pentru fiecare sportiv.

- Pe scenă, alături de dumneavoastră, erau foarte mulţi ofiţeri!
- Ce să faci? Era normal să fie aşa pentru că Steaua era cel mai iubit şi cel mai bun club în acea perioadă. Chiar dacă au fost mulţi ofiţeri, am reuşit să trec peste emoţii şi să urc pe scenă să-mi ridic premiul. :D

- Îl mai aveţi?
- Trebuie să fie pe undeva prin casă sau în pod. Am foarte, foarte multe trofee şi nu mai ştiu exact unde e. Le păstrez în camera principală pe cele pe care le-am primit de curînd.

"Fiecare trofeu a contat pentru mine şi nu aveam cum să arunc vreunul, pentru că ar fi însemnat să-mi arunc munca. N-aş putea!"

- Aţi mai fi meritat şi alte trofee?
- Nu cred, am cîştigat patru, cîte să mai cîştig? A fost o performanţă la care nu mă aşteptam. Cînd crezi că eşti cel mai bun faci o mare greşeală. Munca şi pasiunea faţă de sport te fac să devii cel mai bun dintre toţi.

- Cine credeţi că va fi desemnat sportivul anului 2008?
- E greu de spus acum, pentru că, momentan, nu s-a terminat anul sportiv. :S Dacă vor cîştiga fetele de la handbal Campionatul European din Macedonia, merită un trofeu. Sînt mulţi sportivi care au obţinut medalii la Jocurile Olimpice, şi la canotaj, judo sau maraton. E foarte greu şi nu cred că trebuie să mă pronunţ în acest moment.

Ilie Năstase
- 62 de ani
- A fost primul număr unu mondial la introducerea clasamentului computerizat, pe 23 august 1973
- Lider mondial timp de 40 de săptămîni
- Cîştigător a două turnee de Mare Şlem: US Open 1972 şi Roland Garros 1973
- A disputat alte trei finale: Roland Garros 1971, Wimbledon 1972 şi 1976
- A cîştigat de patru ori Turneul Campionilor: 1971, 1972, 1973, 1975
- Învingător în 57 de turnee de simplu şi 51 de dublu

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.