Inimi la Beijing

Enigme

Articol de Roxana Fleşeru   —  luni, 08 decembrie 2008

Cartea scrisă de Luminiţa Paul, Cătălin Tolontan, Marian Ursescu şi ilustrată de Cristi Preda dezvăluie episoade inedite din viaţa medaliaţilor



1. Cine e sportiva medaliată cu aur care a suferit o intervenţie chirurgicală delicată cu mai puţin de un an înaintea Olimpiadei?

"În toamna anului trecut s-a operat de fibrom uterin, o intervenţie chirurgicală pe care au păstrat-o secretă. Ca să nu se facă vîlvă. «Totul a mers bine. Are un organism exemplar. Puteţi trage acum de ea cît vreţi», i-au transmis antrenorului medicii care au operat-o. Dar uite că ciuta asta rapidă şi curajoasă se tot vaită acum. «Îi e frică de operaţie, asta e clar». O vede cu coada ochiului. O siluetă îmbrăcată în alb. O groază de lume îşi pune speranţa în ea."

2. A devenit campioană olimpică, după ce s-a antrenat mai tare decît bărbaţii. Cine e sportiva?

"Cînd l-a sunat, şi-a mascat satisfacţia. Dar avea planul de antrenament deja desenat. «Păstrăm ritmul normal. Două antrenamente pe zi. O oră şi jumătate dimineaţa şi 40 de minute de refacere după-amiaza». «Nu e puţin? Vreau să trag!». El se irită. «Uite, iar vii cu exigenţa ta stupidă! Din cauza asta...». Femeia se enervează şi ea: «Dacă o iei de la capăt...»."

3. Amintiri despre începuturi. Un pic de umor, de autironie. Cine e cea care a urcat pe podium la Beijing?

"A sosit la Bucureşti ca să cucerească lumea. «Au venit să facă selecţie în Moldova. Profesorul meu de sport de la Liceul Industrial numărul 6 din Botoşani m-a recomandat pentru că eram înaltă. Nu i-a spus însă că eram şi cam puturoasă!», zice sportiva."

4. Cine a fumat o ţigară înaintea bătăliei decisive pentru aur de la Beijing?

"Iese din sală şi se duce, pe furiş, în spatele complexului. Trage cîteva fumuri de ţigară pe scări. Încearcă să se concentreze. «Simt că o bat! Simt că o bat!». Oamenii trec pe lîngă ea şi o privesc ciudat. O fată în costum alb şi cu o ţigară neterminată pe care o striveşte cu piciorul. E timpul să se întoarcă."


5. A avut de ales, în copilărie, între handbal şi alt sport, care i-a adus aurul olimpic. Cine e sportiva?

"Începe o discuţie despre alte sporturi. Pînă la 13 ani, a făcut şi handbal. A fost chiar campioană naţională la junioare, jucînd pe postul de pivot. Zice că i-ar plăcea să schimbe cîteva pase cu actualele componente ale «naţionalei» feminine, aflate la Beijing. Lîngă ea, antrenorul glumeşte şi stîrneşte încruntarea sportivei.



- Poate îţi fracturezi vreun deget!

- Cine, eu?



- Bine, nu te aprinde, am zis şi eu aşa.

- Păi, da, aţi zis!"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.