Serbia e urmaşa fostei Iugoslavii, cu care România are cel mai bogat palmares, inclusiv prima partidă din istorie, victorie cu 2-1 la Belgrad, în '22. După 87 de ani, "tricolorii" trebuie să repete isprava, la Constanţa, în martie!
Dacă mergi întins şi ocoleşti cu iscusinţă blocajele de trafic ori gropile pitite pe carosabil, nu trec 11 ore şi cobori din maşină pentru a respira aer de Belgrad. Oraşul nu e rupt complet de amintirea terifiantă a războiului de secesiune din anii '90. În centrul Capitalei încă fac umbră pămîntului scheletele construcţiilor bombardate de aliaţi, iar în atmosferă parcă pluteşte şi acum, incomplet disipată, spaima raidurilor aeriene. :S
Un meci cît o finală
Aici, nu departe de kilometrul zero al urbei, se află sediul Federaţiei Sîrbe de Fotbal, cîteva camere închiriate într-o clădire stil comunist, amplasată pe principalul bulevard, Terazije. La zece minute distanţă, cele două stadioane, Steaua Roşie şi Partizan, vecine de cartier într-o alăturare curioasă pentru o rivalitate atît de ascuţită. :O Sînt vîrfurile triunghiului de foc în care se prepară deja confruntarea cu "tricolorii" din calificările pentru Mondiale.
Pe 28 martie, România - Serbia va fi partida care va decide soarta naţionalei pentru următorii doi ani. Eşecul şi remiza compromit preliminariile, un succes ne ţine în viaţă, dacă luăm trei puncte şi la Viena, patru zile mai tîrziu, pe 1 aprilie.
Iată de ce o incursiune în inima fotbalului sîrb vine să ne arate cu cine ne vom bate peste două luni şi jumătate, cînd trupa lui Piţurcă e obligată să joace un meci cît o finală. Ghizi prin hăţişurile belgrădene vor fi Alex Gligorici, jurnalist la cotidianul "Sport", şi Miroslav Vjetrovici, fost ziarist, acum scouter Liverpool pentru zona Balcanilor şi afacerist pe zona media.
Sîrbii şi-au făcut naţionala pe scheletul echipei de tineret: «Explozia mînjilor»
Naţionala e aşteptată de o echipă a plavilor formată din jucători care, trei ediţii la rînd, au făcut furori la Europenele de tineret. Dar Mutu va întîlni şi reprezentanţii unui fotbal ros de corupţie şi violenţă.
Actuala "naţională" a Serbiei îşi trage seva dintr-o succesiune de generaţii excepţionale la nivel juvenil. Două finale şi o semifinală la ultimele trei Europene de tineret, calificare la turneul din 2009 organizat în Suedia, plus participare la JO de la Beijing. Conglomeratul de azi al noilor copii-minune e deja comparat în mod uzual cu legendara echipă a fostei Iugoslavii care, în '87, a triumfat la Mondialul U21 din Chile, cu Mijatovic, Boban, Suker şi Prosinecki pe teren.
GENERAŢIE EXCEPŢIONALĂ
1998 e anul în care România a participat ultima dată la un turneu final de tineret: ultimul loc, 8, în competiţia organizată la Bucureşti
Aşa s-au născut cîţiva dintre rivalii noştri de peste două luni şi jumătate: Ivanovici, Rukavina, Obradovici, Jankovici, Kacar, Krasici, portarul Stojkovici, Dusko şi Zoran Tosici. Ultimul, asemănat cu Mihajlovici pentru forţa şi precizia şutului, e stîngaciul de 21 de ani respins de Timişoara, dar luat de Manchester United cu 10 milioane de euro! "Englezii au mers cu monitorizarea lui pînă acolo încît au aflat că, la Zrenjanin, băiatul avea acasă, în dormitor, încă de la vîrsta de 7 ani un steag şi o eşarfă ale «diavolilor»!", povesteşte Vjetrovici. Acesta e aluatul presărat peste grupul de stranieri cu experienţă occidentală, în frunte cu trioul Stankovici (Inter) - Vidici (Manchester) - Jovanovici (Standard).
Au zdrobit Bulgaria cu 6-1!
"AM CREZUT CĂ E NEBUN"
"Avem o reprezentativă formidabilă, pe care Antici are ambiţia secretă de a o duce departe la Mondialele din Africa de Sud", explică Gligorici. Exemplifică: "Are la dispoziţie cinci-şase variante pentru jocul de atac. Schimbă cîte doi sau trei jucători de la o partidă la alta şi, de cînd a venit la lot, nici un ziar n-a reuşit să anticipeze exact formaţia de start! La Viena am bătut cu 3-1 după ce zisese că va juca precaut, ne aşteptam să luptăm pentru un egal, dar Antici a intrat cu trei atacanţi. Am crezut că e nebun, însă pînă la urmă a procedat corect!".
Sîrbii au cucerit Viena
PREŞEDINTELE URMĂRIT DE INTERPOL
"Situaţia din fotbalul sîrb nu-l ajută însă deloc pe Antici, care deja a realizat incredibil de mult într-un timp aşa de scurt pe banca naţionalei, pe care a preluat-o înainte de preliminarii", insistă Gligorici.
Dar care e situaţia şubredă despre care vorbeşte jurnalistul? Federaţia şi marile cluburi Steaua Roşie şi Partizan au trecut în ultimii ani prin scandaluri de corupţie, deturnări de fonduri, partide trucate. Iar dezvăluirile curg în continuare!
Fostul preşedinte al forului din ţara vecină, Zvezdan Terzici, a dispărut în martie 2008 după ce Procuratura a descoperit că, pe cînd era director general la OFK Belgrad, a primit ilegal, în '98, peste 800.000 de euro pentru a-l vinde pe Grubac la Hamburg. Omul e căutat şi acum de Interpol!
Predecesorul său, Pixie Stojkovici, a intrat şi el în colimator: suspectat de legături cu capul Mafiei din Muntenegru, Branislav Micunovici :s, scurgeri de bani din transferurile unor jucători de la Steaua Roşie, unde a fost director sportiv pînă în octombrie 2007. A fugit din calea tăvălugului tocmai în Japonia, unde e manager la Nagoya, clubul la care şi-a încheiat cariera de jucător în 2001.
GEAICI ACUZAT DE CRIMĂ ORGANIZATĂ
Marele Dragan Geaici, 61 de ani, o legendă a "naţionalei" ex-iugoslave, a completat lista: abuz în serviciu şi fals în acte oficiale, arestat în februarie 2008. Era vicepreşedintele federaţiei, iar poliţia l-a ridicat pentru că, în perioada cît a condus Steaua Roşie, timp de 26 de ani!, a băgat în buzunar 10 milioane de euro, cumulate din transferurile a 14 jucători. 6,1 milioane de euro numai din trecerea lui Drulici la Zaragoza! Împreună cu doi foşti adjuncţi, Geaici e judecat acum în libertate, la Curtea Specială pentru Delicte de Crimă Organizată!
Dincolo de gratii a ajuns şi Ratko Buturovici, preşedintele de la Vojvodina Novi Sad: meciuri aranjate, arbitri cumpăraţi. Alţii au terminat-o chiar mai rău. Branko Bulatovici, secretar general la federaţie, a fost împuşcat în cap în 2004. La fel au încheiat conturile cu viaţa şi patronii de la Bezanija şi Zvezdara, tipi cu rădăcini în lumea interlopă.
În Serbia, menghina Procuraturii a început să strîngă după o întîmplare-şoc petrecută în decembrie 2007. La un meci Steaua Roşie - Hajduk Kula, un ofiţer al trupelor speciale, îmbrăcat în civil, a fost ars cu o torţă pe corp şi pe faţă de un ultras al gazdelor, care l-a atacat din senin. Uros Misici (20 de ani), huliganul, a primit deja o condamnare la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor. În paralel, în numai cîteva luni, anchetatorii au intrat în forţă peste federaţie şi cluburi: capetele cad unul după altul, iar procesele devin tot mai numeroase.
FOTBAL FĂRĂ FANI
Atmosfera periculoasă din fotbalul sîrb s-a translatat şi către suporteri. Tribunele sînt aproape goale, nici măcar marele derby Steaua Roşie - Partizan nu mai atrage ca un magnet. La ultima confruntare, pe "Maracana" belgrădeană, s-au strîns doar 20.000 de oameni într-o arenă cu 52.000 de locuri, altădată plină ochi la o asemenea ciocnire.
EXCEPŢIA PARTIZAN
Infrastructura e şi ea depăşită de vreme. Stadioanele întrunesc condiţiile minimale pentru omologare, nimeni nu e dispus să lucreze la modernizare fără să fie proprietar. Baze de pregătire au numai Partizan şi Vojvodina.
Clubul din Belgrad, cel mai bine organizat din Serbia în momentul de faţă, şi-a construit însă la marginea oraşului un complex superb, gen Pro Rapid, în care a investit circa 7 milioane de euro: centru administrativ, hotel, zece terenuri cu nocturnă, cartier general pentru echipa mare şi pentru cele de juniori. Pe termen mediu, boardul plănuieşte ridicarea unui nou stadion şi intrarea la Bursă, după ce clubul va trece în proprietate privată, probabil spre sfîrşitul lui 2009.
Într-un asemenea fotbal măcinat de problemele postseparatiste, nici sponsorii nu se înghesuie. Steaua Roşie are un parteneriat cu Toyota (1,5 milioane euro/an), Partizan colaborează cu VW (2 milioane euro/an). În rest, sume nesemnificative pentru bugetele cluburilor venite din zona afacerilor.
HOLLYWOODUL PREIA ZVEZDA
Serbia nu permite încă trecerea cluburilor în domeniul privat, dar legislaţia necesară e în lucru. Grupările importante sînt însă deja dirijate de afacerişti, care aşteaptă momentul pentru a le cumpăra. Steaua Roşie a fost preluată în urmă cu o lună de un faimos businessman, Dan Tana (72 ani), cetăţean sîrbo-american, producător de filme la Hollywood şi patron al unui celebru restaurant în Los Angeles, frecventat de staruri din showbiz. Şef la Partizan e Dragan Djurici (54 ani), care dezvoltă afaceri în industria textilă şi în cea farmaceutică.
"Nu-i întîmplător faptul că Partizan e cel mai prolific din Europa la producţia de jucători tineri valoroşi. Au un cult pentru juniori"
Miroslav Vjetrovici scouter Liverpool
"Exemplele de bună conduită sînt neglijate şi ignorate în Serbia, iar violenţa e privită ca un act de eroism"
Velimir Lazovici judecător în "dosarul Misic"
"Gusturile ofensive ale lui Antici s-au intersectat cu un grup de jucători perfect pentru stilul spectaculos iubit de selecţioner"
Alex Gligorici
"E bine că nu i-am întîlnit pe sîrbi în toamnă pentru că au jucat bine şi au avut rezultate. Partida cu Serbia va fi ca o finală în care vrem să luăm 3 puncte"
Cristian Chivu
"Meciul cu Serbia e sută la sută vital, nu ne mai permitem să pierdem puncte. Nu ne e frică de ei, am demonstrat cu Franţa, pe care am condus-o cu 2-0, că sîntem capabili"
Bănel Nicoliţă
"Primul meci oficial din 2009, cel cu Serbia, va fi decisiv. Dacă îi vom învinge pe sîrbi, atunci vom putea spera din nou, cu şanse mari la calificare"
Bogdan Lobonţ
În Gazeta de mîine: Meciul România - Serbia văzut prin ochii unor personaje celebre de la Steaua Roşie şi Partizan
{{text}}