Lucia Mihalache, participantă la Olimpiada de la Beijing la proba de talere, se menţine în formă mergînd la vînătoare
La minus 9 grade, zăpada puţină scîrţîie sub tălpi şi respiraţia scoate aburi. Luciei nu-i pasă. Are bocanci, pantaloni groşi, vestă matlasată şi căciulă. Kaki, ca pentru vînătoare. Tirista e un pic emoţionată. N-a mai ieşit la vînat de iepuri de aproape doi ani. :( Venea Olimpiada şi îi era teamă să nu se accidenteze, pentru că terenul pe care mergeau era arat. Acum, Beijingul a rămas în urmă, sportiva îşi poate urma, din cînd în cînd, pasiunea.
E ora 8 dimineaţa. O cafea băută în grabă şi toţi sînt gata să pornească. 30 de oameni, sau grupa Aradul Nou, care a invitat-o pe Puşa să li se alăture. Terenul de vînătoare e un cîmp de lîngă Şagu, un sat din apropierea Aradului. Alb imperfect, amestecat cu bulgări de pămînt. Imediat se aud primele indicaţii. "Puşca să o aveţi tot timpul frîntă, adică deschisă şi neîncărcată. Sîntem treizeci. Ne împrăştiem toţi într-un cerc şi pornim pînă ne întîlnim la mijloc. Cînd ne vedem nu mai avem voie să tragem. Ţintim iepurele şi tragem doar în afara cercului pentru a evita accidentele. Şi din nou vă spun. Nu tragem la unghi mai mare de 45 de grade", zice liderul grupei, Valentin Janosy.
Puşa ascultă cuminte şi apoi primeşte ordinul. "Tu pleci prima. Cînd auziţi semnalul, pornim şi ţineţi linia ca să nu stricăm cercul". Un coleg pus pe glume o şicanează: "Normal că mergi prima. Eşti cea mai bătrînă dintre femeile de aici".;) De fapt, Lucia Mihalache este singura femeie care se aventurează alături de vînătorii din Arad.
Cu cîteva secunde înainte de start, sportiva se schimbă la faţă. "Dacă vedeţi că fac epolaj să nu vă mai mişcaţi. Iepurele aude foarte bine", spune tirista. Epolaj? Da, adică ridicarea armei la umăr şi urmărirea ţintei cu o mişcare largă. "Pe vremea lui Ceauşescu se considera că vînătoarea este antrenament specific pentru cei care trag la talere. Iepurii şi fazanii au viteză şi tot timpul trebuie să faci şi matematică. Unghiurile contează foarte mult", explică tirista. După prima tură, Puşa are ghinion, dar la a doua nu mai ratează. Trage un singur glonte şi îşi face norma. Mîndră, ţine puşca marca Beretta pe umărul drept şi captura în mîna stîngă. "Trebuia să mă fac fotomodel că prea bine ies în poze", rîde ea. :D
Ce înseamnă talere?
Trasul după talere este o probă complicată Există trei manşe, în fiecare trăgîndu-se 25 de focuri. Punctajul maxim care se poate obţine este 75. Maximul Puşei este de 71 de talere nimerite. Sportivul are 8 puncte fixe de la care trage în timpul unei manşe. Talerele sînt aruncate dintr-un turn şi apoi din două, simultan. După ce ia puţină altitudine, talerul începe să coboare, fiind foarte greu de nimerit.
- Într-un cartuş intră 80 de alice de 4 mm
- Distanţa mortală de împuşcare este de 40 metri. De ma departe e greu, pentru că alicele se împrăştie
- Viteza unui iepure ajunge şi la 60 de kilometri pe oră.
- Un iepure poate creste pînă la 6-7 kilograme
- Pentru un animal împuşcat se plătesc 10 euro
- Taxa pe vînător la o ieşire în teren este de 25 de euro
- Friptura de iepure cea mai bună este cea gătită cu vin, la cuptor. Şi ciulamaua sau friptura cu masline sînt renumite. Carnea de iepure nu conţine colesterol
CV Lucia Mihalache
- 21 de titluri naţionale
- 21 de Cupe ale României
- 12 recorduri naţionale
- 11 titluri balcanice
- 2 recorduri balcanice
- 6 Grand-Prix-uri cîştigate
- campioană europeană în 1986
- locul 10 la JO Beijing
"Am fost susţinută de colegii de la vînătoare şi în timp am ajuns să mă mîndresc cu locul 10 de la Olimpiadă, chiar dacă atunci am fost foarte mîhnită".
GSP special • Superreportaje • INEDIT
Antrenament pe viu
Articol de Adrian Bucur — luni, 12 ianuarie 2009
{{text}}