Superreportaje

Mircea Lucescu contraatacă: "Dacă nu eram eu, Steaua nu mai avea performanţe!"

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Il Luce susţine că el a fost cel care a refuzat oferta roş-albaştrilor şi spune că înainte de Revoluţie a fost singurul care s-a luptat cu puterea

- Domnule Lucescu, sursele Gazetei susţin că v-aţi propus antrenor la Steaua cu 2 ani înainte ca roş-albaştrii să cîştige Cupa Campionilor. Adevărat?
- Nu mi-am dorit niciodată să ajung antrenorul Stelei, deci nu m-am autopropus. Cînd eram la Hunedoara, cei din Ghencea m-au chemat de două ori la Ministerul Apărării. Am venit special la Bucureşti să discutăm, dar le-am explicat clar că eu îmi doresc să rămîn la Corvinul pentru că îmi făcusem o echipă omogenă, pe care nu am vrut să o trădez. M-a ajutat foarte mult şi Nicu Ceauşescu cînd eram la Corvinul.

"E posibil să fi discutat"
- Aţi discutat cu Valentin şi cu Ion Alecsandrescu despre venirea la Steaua?
- Nu îmi mai aduc aminte să fi discutat faţă-n faţă cu ei ... Cînd eram la Corvinul, Alecsandrescu era la FRF şi n-avea de ce să-mi zică de Steaua. Apoi, după ce s-a dus în Ghencea, eu am ajuns la "naţională".

- Deci n-a avut loc o asemenea discuţie?
- Domnule, e posibil să fi avut loc, pentru că am fost la Ministerul Apărării, la ministrul Olteanu, unde s-a discutat despre venirea mea la Steaua. Dar repet ce v-am spus, eu am fost cel care i-am refuzat!

Motivul duşmăniei: "I-am bătut după Sevilla"
- Mulţi vă acuză şi acum că evitaţi să convocaţi stelişti la "naţională", motiv pentru care s-a ratat calificarea la Mondialul din Mexic '86.
- După ce m-au dat pe mine afară de la echipa naţională, şi-au adus jucătorii de la Steaua. S-a văzut ce mari performanţe au făcut ei ... În 1990 erau în echipa reprezentativă 10 jucători de la Dinamo, promovaţi de mine. După aceea a mai promovat cineva tineri? Nimeni!

- Atunci de ce sînteţi perceput ca un duşman al Stelei?
- Pentru că am bătut Steaua în finala Cupei României imediat după episodul Sevilla. Am bătut-o cu Dinamo.

"Cînd am semnat cu Dinamo, am devenit principalul rival pentru toţi steliştii, chiar şi pentru Valentin, cu care eram prieten. Am început să cîştig meciuri cu o echipă în formare  şi tot timpul s-au făcut presiuni ca eu să renunţ"
Mircea Lucescu

"Au falsificat transferul lui Hagi"
- Ce părere aveţi despre Valentin Ceauşescu, protectorul Stelei din acele vremuri?
- El a făcut foarte multe lucruri bune la viaţa lui pentru Steaua, a fost conducătorul perfect, pentru că avea puterea în mînă, putea să schimbe toate deciziile federaţiei în favoarea Stelei. A fost OK pînă în momentul în care a început să prindă gustul popularităţii, apoi a avut reacţii nedorite. Nu e corect ca un fotbalist în stare de suspendare să fie lăsat să joace. La fel cum nu e corect cînd în transferul lui Hagi la Steaua sînt acte false.

- Şi de aici aversiunea dumneavoastră faţă de Steaua?
- Nu am avut niciodată un conflict cu suporterii Stelei sau cu jucătorii în acea perioadă. Eu l-am apreciat foarte mult şi-l apreciez pe Valentin pentru tot ce a făcut, chiar dacă era adversarul meu. El şi Steaua se luptau doar cu mine. Tot timpul s-au luptat cu mine. Eu ce să fac? Oricum, dacă eu nu eram eu, Steaua se concura singură şi cu siguranţă nu mai avea rezultatele pe care le-a avut!

"N-am putut să mă bat cu nomenclatura şi cu o putere politică redutabilă, care decidea rezultatele"
Mircea Lucescu

Il Luce spune că a fost stelist de mic!
Antrenorul lui Şahtior a respins ideea că duşmăneşte Steaua: "Ceea ce nu ştie lumea este că eu am fost stelist de mic! La primul meu meci pe un stadion mi-am rupt cămaşa, cînd m-am băgat pe sub un gard cu sîrmă ghimpată. Era un Steaua - Inter, iubeam acea echipă care era, de fapt, CCA-ul. Niciodată nu am fost împotriva acestei echipe, împotriva jucătorilor sau a suporterilor. Nu aveam de ce. Eu i-am apreciat tot timpul pentru performanţele pe care le-au avut. Nu am fost, nu sînt şi nu o să fiu împotriva Stelei".

"Ce mare fotbalist a fost Tudorel Stoica?"
Lucescu a comentat şi acuzaţia că, pe vremea cînd era selecţioner, l-a ocolit pe Tudorel Stoica: "Fals! L-am chemat, dar el nu voia să vină. Şi, pînă la urmă, ce mare jucător a fost? Mai lăsaţi-mă-n pace! A fost căpitanul Stelei şi atît, nimic mai mult! Nu ştia să accepte concurenţa din echipă. A fost mai bine că nu a mai vrut să vină, pentru că Dorin Mateuţ era mult peste el".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.