Liga 1

Îmblînzirea "Fiarei"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Diplomatul Ienei faţă-n faţă cu agitatul Lăcătuş. Antrenorul povesteşte cîteva episoade din relaţia sa cu unul dintre jucătorii săi preferaţi, pe care a reuşit să-l ţină-n frîu.

1. "Petcu, dat afară ca să nu-l strice pe Lăcătuş!"
După prima şedinţă de pregătire în Ghencea, Lăcătuş a fost luat sub aripă de Ştefan Petcu, între cei doi legîndu-se o prietenie foarte strînsă. Însă constănţeanul a fost dat afară în septembrie '85. "Fane Petcu nu era un beţiv, dar îi plăcea viaţa. Marea problemă era că îl trăgea şi pe Lăcătuş după el. Aşa că pentru a nu pierde doi jucători dintr-un foc, l-am sacrificat pe Fane şi am decis să plece. Astfel, l-am salvat pe Marius dintr-un anturaj care risca să îi compromită cariera", dezvăluie Ienei. 

2. "I-am înjumăţit porţia de ţigări"
Tutunul a fost încă din tinereţe unul dintre viciile lui Lăcătuş. "Fuma foarte mult, dar nu puteam să-i interzic. Se ducea la WC şi tot trăgea cîteva fumuri pe ascuns. Aşa că l-am luat deoparte şi i-am zis: «Marius, nu îţi cer să laşi ţigările, dar măcar cînd sîntem în cantonament să încerci să mai reduci din ele!». M-a ascultat şi, în loc de 10 pe zi, fuma doar 5-6", zice Ienei, care îşi aminteşte că "la fel făcea şi Piţi. Iar acum nu ştiu de ce el le interzice jucătorilor să fumeze la echipa naţională?!"

3. "L-am pus la punct din primul meci"
Povesteşte Ienei: "Era un turneu pe Ghencea alături de Rapid, Celta Vigo şi Piteşti. Lăcătuş abia venise la Steaua, iar meciul cu Argeşul a fost primul al lui, l-am băgat la pauză. Dar şi-a adus aminte că fundaşul stînga al piteştenilor îl cam tăvălise la o partidă precedentă. Nici n-a fluierat bine arbitrul, că Lăcătuş a şi sărit cu ambele picioare în adversar, fără să-l intereseze mingea. Am ieşit la margine şi i-am zis: «Dacă mai faci aşa o dată, te scot!». Au trecut doar două minute şi Marius i-a pus o talpă de l-a aruncat în panouri! L-am schimbat. Ştiţi ce mi-a zis? «Bre, nea Imi, nu m-ai lăsat să joc nici 3 minute, cît ţine o repriză la box, să-l fac knockout pe ăla!»".

Emeric Ienei, fost antrenor Steaua
"Lăcătuş era mai vesel din fire, dar nu îşi permitea să facă prea multe glume. <Şefi> la echipă erau totuşi Tudorel Stoica şi Boloni"

CE A REUŞIT LĂCĂTUŞ CU IENEI ANTRENOR:
- Cupa Campionilor Europeni cu Steaua (1986)
- 3 titluri de campion al României cu Steaua (1985; 1986; 1994)
- 2 Cupe ale României cu Steaua (1985; 1999)

Valentin: "Lucescu a avut şansa lui"
Fostul protector al Stelei în anii '80, Valentin Ceauşescu, a evitat să comenteze informaţia publicată ieri de Gsp, conform căreia Lucescu s-a propus ca antrenor al roş-albaştrilor, dar a fost refuzat. "Nu are rost să vorbesc despre ce s-a întîmplat acum mai bine de 20 de ani. Ce a fost a fost, ne mai ajută la ceva să dezgropăm istoria? Lucescu a avut şansa lui, dar nu vreau să comentez mai mult pe marginea acestui subiect", a spus Valentin ieri. (Andrei Crăiţoiu)

Tudorel Stoica: "Poate încep să vorbesc"
"Ce mare fotbalist a fost Tudorel Stoica? Mai bine că refuza să vină la «naţională», Mateuţ era peste el", a spus Mircea Lucescu în Gazeta de ieri. Replica fostului căpitan al Stelei: "Îl respect prea mult pentru a mă apuca să vorbesc tot ce ştiu despre el! Nu e frumos ce face! Credeam că noi, ăştia mai bătrîni, ştim să ne înţelegem, să nu mai atacăm atît". (Andrei Crăiţoiu)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.