Superreportaje

Sabău explică de ce nu antrenează o echipă mare: "Nu voiam să fiu doar pasager"

Articol de Dan Udrea  —  duminică, 08 februarie 2009

Ioan Sabău, tehnicianul Gloriei, a mărturisit de ce a refuzat să antreneze 3 echipe mai mari, printre care Dinamo şi Rapid:"Nu puteam accepta orice condiţii"


"Numai în România putea fi Hagi aşa umilit"
Ioan Sabău are o mare dezamăgire în legătură cu modul în care a fost tratat Gică Hagi ca antrenor: "Numai în România putea fi umilit aşa! M-a durut enorm. Chiar şi unii ziarişti au avut un limbaj jignitor. Oriunde în lume, Hagi ar fi primit regeşte. Asta este România! Cum să umileşti un asemenea simbol?".


Două zile petrecute în acelaşi hotel cu Sabău îţi dezvăluie faţa ascunsă a unui antrenor despre care se spune că ar trebui să facă pasul spre o echipă mai importantă. E nonstop cu laptop-ul în braţe. Programe de antrenament, parametrii fizici ai jucătorilor, controlează tot. Cînd nu stă cu Jean Pădureanu e cu jucătorii. Nu e prea încîntat cînd îi soliciţi un interviu: "Ok, dar sper să fie ultimul din acest stagiu pentru întreaga presă. Eu am treabă, trebuie să pregătesc o echipă". De aici şi începe şi discuţia. De la Gloria Bistriţa.


- Domnule Sabău, vă simţiţi un antrenor împlinit la Gloria Bistriţa?
- Da. Sînt un antrenor care şi-a impus aici nişte obiective şi le-a îndeplinit.

- Se zice că vă e teamă să faceţi pasul către o mare echipă.
- Asta decid eu, cînd cred eu că e bine şi dacă e bine să merg în altă parte. Nu vreau să scrie pe carnetul meu de antrenor Dinamo, Rapid şi să fie doar o trecere pasageră pe astfel de cluburi. Eu nu vreau doar să antrenez acolo, ci vreau performanţă unde voi merge. Şi apoi, mai e ceva. Nu pot accepta chiar orice condiţii. ;)Cînd voi face pasul mă voi gîndi bine în ce termeni voi accepta.

- Dar n-au existat oferte?
- Ba da. Cu trei echipe am avut discuţii, toate din România.

- Probabil două dintre ele sînt Dinamo şi Rapid.
- Nu regret că le-am zis nu. N-am decis aşa, după ureche. Am ştiut de ce nu vreau să accept, m-am gîndit bine, chiar şi o lună, am întors pe toate feţele şi am zis că nu e timpul.

"Concurenţa aduce calitate"

- Fotbalul românesc e pe un drum bun?
- Da, se depun eforturi. Terenurile de antrenament, stadioane, se investeşte. Au apărut şi echipe din provincie. CFR e o certitudine, Urziceni, Vaslui, a apărut Timişoara. Sînt 6-7 echipe care vor să cîştige sau să fie pe podium. Concurenţa creşte calitatea. 

- E adevărat că aţi interzis înjurăturile la echipă?
- Da, e adevărat. Nu numai asta, sînt multe reguli. Ţin de bun-simţ, de educaţie, eu nu accept rabat de ala aceste lucruri. ;)

"Nu înjur, nu jignesc. Tensiunea e mare pe bancă, dar mă abţin. Aşa am crescut şi asta cer şi jucătorilor. E vorba de respect".

- V-aţi simţit frustrat cînd aţi auzit că Peseiro avea un contract de un milion de dolari?
- Nu, deloc. Nu-l invidiez, dacă a ştiut să-şi negocieze un aşa salariu, bravo lui!

- Piţurcă trebuie să rămînă dacă se ratează meciurile cu Serbia şi Austria?
- Cînd lucrurile merg prost, e normal că se ajunge la concluzia că antrenorul trebuie să plece. ;)Puţini sînt însă cei care analizează de ce nu merg lucrurile. Poate eşti antrenor bun, dar pierzi un joc că nu ai la dispoziţie 3-4 jucători. Pe vremea noastră era concurenţă pe toate posturile, mai puţin pe unul, Hagi era fără concurenţă.

"Nici Piţurcă nu vrea să depindă de 3-4 jucători la echipa naţională, dar acum sînt puţini de valoare".

- Cine e favorită la titlu?
- În România, competiţia e mai specială. Nu joci 3 luni, relaxare totală. Apoi o iei de la capăt. Sînt două campionate într-unul singur, e diferit faţă de afară. CFR, Steaua şi Dinamo sînt favorite. Pot apărea şi surprize, chiar şi Rapid.

- Cei mai buni 3 străini din Liga I
- Tony, Dubarbier, Dani. Trei jucători pe care îi nominalizez. Au arătat de cîteva ori că sînt jucători de mare valoare.

- Dacă ar trebui să alegeţi între a fi secundul lui Mircea Lucescu şi mîna dreaptă a lui Mircea Sandu la FRF, ce aţi prefera?
- ... Hm... (Rîde). N-aş vrea să dau un răspuns.

- Atunci, între Mircea Sandu şi Gică Popescu pe cine aţi alege preşedinte al FRF?
(Rîde)... Am un respect deosebit pentru amîndoi. Mircea Sandu pentru ceea ce a făcut. Gică Popescu a fost un mare fotbalist, un coleg extraordinar. Chiar nu-mi permit să spun că unul e mai slab decît celălalt.


"Pădureanu nu putea controla tot"
Sabău recunoaşte că nu l-a întrebat niciodată pe Jean Pădureanu dacă făcea blaturi. "Dar stînd lîngă el am înţeles de ce unele echipe mici şi sărace precum Gloria au trebuit să facă anumite jocuri. ;)Dacă nu le făceai, nu rezistai, poate că aşa era sistemul. Nu cred că Jean Pădureanu avea puterea de a controla toţi oamenii cu bani din fotbal, să-i joace pe degete cum vrea el. El a ştiut să jongleze, să ţină echipa, să aducă jucători, asta da".


Sabău despre: 

Valentin Ceauşescu:
"Şi-a dorit enorm ca România să se califice la Mondialul din 1990. Ne-a ajutat. Înaintea jocului cu Danemarca era zilnic la noi, era jovial, spontan, glumea, era un tip OK"

Mircea Lucescu:
"Am preluat de la Mircea Lucescu multe lucruri. Nu-l copiez, că asta ar însemna să nu mai fiu eu. Dar mă leagă atîtea de un om de la care ai numai de învăţat"

Retrogradare:
"Poţi risca să retrogradezi dacă nu eşti atent, dar eu sînt aici să împiedic acest lucru, ca jucătorii să se relaxeze"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.