Fotbal   •   Liga 1   •   STEAUA - FK MOSCOVA, Azi, ora 17:00, în direct la GSP TV / PORTRETUL LUI LĂCĂTUŞ DUPĂ 10 ZILE DE CANTONAMENT ÎN ANTALYA

FOSTUL jucător sau ACTUALUL antrenor Marius Lăcătuş?

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Raed Krishan (foto)   —  joi, 12 februarie 2009

Marius Lăcătuş are un mod aparte de a motiva şi de a crea atmosferă la echipă, însă antrenamentele şi jocul Stelei par din urmă cu cel puţin două decenii.





Ca ziarist în Antalya, într-o perioadă în care 80 la sută din echipele din Liga I vin aici pentru a se pregăti la 20 de grade şi pe terenuri impecabile, ai privilegiul de a putea urmări şi analiza din interior aproape totul. 12 zile de stagiu alături de Steaua lui Lăcătuş îţi dezvăluie în mare parte modul în care "Fiara" lucrează ca antrenor.



Şi cum ai posibilitatea de a vedea ce fac şi alţi tehnicieni, precum Rednic, Uhrin, Marian Rada, Mircea Lucescu, Bergodi, Viorel Moldovan ori Ioan Ovidiu Sabău, ai imaginea completă a unui tehnician care ocupă poate cel mai rîvnit scaun din Liga I, dar în jurul căruia s-au adunat şi multe dileme şi semne de întrebare. Aşadar, despre Lăcătuş. Antrenorul!



BILE ALBE



1. Motto-ul său: "Fotbal la sacrificiu!"

Dacă stai la cîţiva paşi de Lăcă în timpul amicalelor şi îl asculţi, îţi vine să-ţi pui repede echipamentul Stelei pe tine şi să intri pe teren pentru a da totul. Nu-i tace gura aproape niciodată şi auzi de la el îndemnuri de a juca la sacrificiu, de a fi agresiv, de a evolua cu inima. E întotdeauna răguşit la final şi nu-l enervează ceva mai mult decît dacă vede la elevii săi două lucruri: că nu aleargă şi că nu joacă la sacrificiu, marile calităţi ale carierei lui de fotbalist.:X



CONTRAEXEMPLUL



Banca Rapidului e "moartă"

Primul amical al giuleştenilor în Antalya. Rapid - Vorskla Poltava 1-0. Dacă ai fi fost un spectator neutru, ai fi crezut că Rapid n-are antrenor. Rada striga o dată la 15-20 de minute, Manea vorbea mai mult în pauză, doar glumele şi caterinca lui Rică Răducanu erau prezente nonstop la fiecare joc de verificare al trupei din Grant.



2. Creează superatmosferă

Lăcătuş are un mod aparte de a cîştiga jucătorii de partea lui. Nu există dimineaţă în care să nu glumească atunci cînd iese pe terenul de antrenament, să nu se hîrjonească sau să nu îi facă să se simtă bine. Atmosfera e destinsă şi Lăcă pare a fi cel care ţine vestiarul în mînă cu mare lejeritate, aşa cum o făcea şi în anii '90 din postura de căpitan.



CONTRAEXEMPLUL




"Uhrin e arogant cu noi!"

Atmosfera la CFR nu mai e cea de pe vremea lui Andone. Povesteşte chiar unul dintre masori: "Uhrin şi Jindra se poartă foarte urît cu noi, ne tratează de sus. Ne-au făcut praf că n-am fost în stare să facem masaj la 30 de jucători în nu ştiu cîte minute. Cînd am încercat să le explicăm de ce nu s-a putut, ne-au trîntit uşa în nas. Sînt aroganţi".



3. E aliatul jucătorilor

Petre Marin a refuzat banderola în finalul meciului cu Slovan, deşi "Fiara" îl rugase să devină căpitan. "Principalul" Stelei nu i-a reproşat nimic, iar la următorul joc, tocmai pentru a detensiona atmosfera şi de a nu-l pune pe "Jair" într-o situaţie delicată, i-a oferit lui banderola din primul minut. ;)



BILE NEGRE



1. La antrenamente, jocurile-şcoală sînt de bază!

Nu vezi aproape nimic spectaculos la şedinţele Stelei. E adevărat că porţile ţi se închid în nas după 15 minute, numai că şi de dincolo de gard poţi urmări ce se lucrează. Încălzirea obişnuită, gărduleţe, jaloane şi apoi jocuri-şcoală. Jocuri-şcoală cît cuprinde! "7 contra 7", "8 contra 8", depinde şi de cîţi jucători are la dispoziţie Lăcătuş. Jocuri-şcoală aproape nonstop, chiar şi a doua zi după un amical, în care se joacă din maximum două atingeri şi în care antrenorul stă pe margine şi dă indicaţii.



CONTRAEXEMPLUL



Uhrin e meserie!

"Jurnalist, out! Jurnalist, out!" e mesajul lui Uhrin după 25-30 de minute de antrenament. Curiozitatea însă e prea mare pentru a nu te ascunde în spatele unui geam al unei tribune VIP şi de a urmări ce ştie să facă "Rumburak". Şi, într-adevăr, ai ce vedea. ;) Scheme lucrate în zone diferite ale terenului. Exersarea unor acţiuni de atac "6 contra 4" sau "3 contra 2", cu jucătorul care are mingea la picior plecînd şi din zonele laterale, nu numai din mijloc. Plus un exerciţiu pentru posesie-presing, efectuat pe un sfert de teren.







2. Lăcătuş nu s-a dus să vadă rivalele

Lăcătuş e cazat cu Steaua la 10 kilometri de baza sportivă în care îşi dispută Dinamo şi CFR amicalele şi la 40 de kilometri de cantonamentul Rapidului. Cu toate astea, n-a participat la nici un meci al principalelor rivale în lupta pentru titlu, deşi cele 3 contracandidate au jucat în ultima săptămînă 8 jocuri de verificare! L-a trimis pe Pedrazzini doar la un amical al Vasluiului şi la unul al lui Dinamo.



CONTRAEXEMPLUL



Rednic a văzut tot

La polul opus se află Rednic. Tehnicianul lui Dinamo şi-a rupt din timpul stagiului şi a văzut din tribună măcar o dată cîte un meci al Stelei, al Rapidului şi al CFR-ului. Explicaţia? "E adevărat, nu jucăm în primele etape cu ele, însă e important să ştiu cum se prezintă adversarele noastre, ce jucători noi au apărut, dacă s-a schimbat modulul tactic", a explicat "Puriul".







Sabău are toate CD-urile adversarelor

Antrenorul Gloriei umblă toată ziua cu laptopul prin hotel, iar după ce Rapid şi Craiova au disputat primele jocuri amicale, Sabău avea deja în colecţie şi CD-urile cu jocurile amicale ale primelor două adversare din retur. În plus, a parcurs în timp-record distanţa Belek - Lara pentru a ajunge să urmărească amicalul Rapid - Şahtior 1-2.



"Lăcătuş mi-a spus că pe vremea marii echipe a Stelei din anii '80 erau preocupaţi doar de jocul lor. Adversarele erau cele care trebuiau să-şi facă probleme şi să se intereseze de modul în care joacă Steaua, şi nu invers"

Valeriu Argăseală, preşedinte Steaua





3. Indicaţii tactice puţine

Lăcă vorbeşte mult la meciuri, însă nu auzi prea des din gura lui o schemă tactică. "Hai, Bănele!", "Hai, Ioane!", "Hai, Pantelis!", sînt expresiile cel mai des folosite. Atunci cînd joacă Dayro, columbianul e magnetul tuturor nemulţumirilor răstite ale "Fiarei", al doilea client fidel fiind Semedo. În plus, nu poţi să nu te miri atunci cînd îl auzi pe Lăcătuş chemîndu-l de la încălzire pe Liţu, un atacant eminamente de careu, căruia îi spune: "Vezi că te bag mijlocaş central. Te mănînc dacă nu faci şi faza defensivă".:o



CONTRAEXEMPLUL



Il Luce profesorul!


Un meci al Şahtiorului disputat cu tribunele goale şi la care poţi să auzi tot ce strigă Lucescu ţi se prezintă ca un manual de fotbal pur. "Centrează tot timpul pe spaţiul liber!", "Niciodată să nu le lăsăm om liber între linia de apărare şi cei doi închizători!" sînt doar două dintre indicaţiile pe care le auzi din gura unui antrenor plătit cu 3 milioane de euro.





Sprijinit sau dominat?



Două echipe, o academie de fotbal şi trei întîmplări diferite, toate în Turcia.



Prima: Lăcătuş a fost însoţit în cantonament de Valeriu Argăseală, preşedintele clubului, cel care s-a dus să urmărească meciul echipei a doua, la care evolua şi Vali Badea. În mare criză de atacanţi, şeful Stelei, fost arbitru-asistent de Divizia A, a făcut un întreg spectacol pe marginea terenului de fiecare dată cînd Badea, fostul golgeter al echipei, pierdea cîte o minge, trimiţînd săgeţi :Scătre el şi în declaraţiile de după meci, atacantul fiind pe lista neagră a conducerii.



A doua: Amical Şahtior - Rapid. Directorul sportiv al ucrainenilor e nimeni altul decît Lubos Michel, arbitrul numărul 1 al lumii în ultimii ani. "Te duci sus în tribună şi urmăreşti meciul de acolo" e mesajul pe care Michel îl primeşte de la Il Luce şi pe care îl urmează întocmai. Timp de 90 de minute priveşte din tribuna VIP şi nu are nici măcar o remarcă la adresa vreunui jucător al Şahtiorului, indiferent dacă evoluţia sa a fost bună sau proastă.



A treia: Antrenament la grupa jucătorilor născuţi în 1993 la Academia Hagi. "Regele" stă în tribună şi supervizează, unii dintre puşti greşesc exerciţiul, iar antrenorul grupei respective îi face cu ou şi cu oţet. Puştii îl caută din priviri pe Hagi. Acesta coboară, însă se duce pe marginea cealaltă a terenului. Şi explică: "Eu sînt ca un fel de preşedinte aici, dacă aş interveni acum peste antrenor, i-aş lua autoritatea şi personalitatea. Eu discut înainte de antrenament cu fiecare antrenor al grupei, punem la punct detalii, însă atît".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.