Cu acelaşi antrenor, Marius Lăcătuş, Steaua are nevoie de acelaşi parcurs fabulos din primăvara lui 2008 pentru a spera la titlu, însă acum calitatea şi prestaţiile jucătorilor din ultimele două săptămîni creionează un retur sumbru
"Amicalele nu sînt relevante" e unul dintre clişeele din perioada de pauză. Cum în România, între tur şi retur, sînt 3 luni, jocurile de verificare sînt la ordinea zilei. Steaua a tras linie stagiului din Antalya şi, cu 11 zile înaintea meciului oficial cu FC Vaslui, trage concluziile.
Steaua 2009 trebuie să ia modelul Steaua 2008
Ştie de ce are nevoie. O spune chiar Lăcătuş. "Dacă nu vom avea minimum 14 victorii în cele 17 etape, nu putem lua titlul". Ce trebuie să facă pentru a atinge această performanţă? Să caute ultimul retur în care a bifat un rezultat asemănător şi o să-l găsească pe cel de anul trecut. În primăvara lui 2008, Lăcătuş a cîştigat cu Steaua 12 din 15 meciuri. A avut o parte secundă de campionat excepţională, a ratat titlul la mustaţă, însă a recuperat formidabil diferenţa faţă de CFR şi a demonstrat că se poate.
Vezi ce a declarat Lăcătuş după înfrîngerea suferită în amicalul cu danezii de la Aalborg
Echipa de bază în returul din 2008: Zapata - Golanski, Ghionea, D. Goian, P. Marin (Neşu) - M. Rădoi, Ov. Petre - Nicoliţă, Dică, Mendoza - Pepe Moreno
Echipa probabilă pentru returul lui 2009: Zapata - Ogarăru, Ghionea, D. Goian, P. Marin - Ov. Petre, - Nicoliţă, Toja (Tiago), Dayro Moreno, Semedo - Kapetanos
Avînd modelul de anul trecut, Gazeta a mers pe firul evenimentelor şi a analizat ce s-a întîmplat în cele două turnee de pregătire considerate vitale pentru Lăcătuş în pregătirea marii ofensive din campionat: Larnaca (Cipru), în perioada ianuarie-februarie 2008, şi Antalya (Turcia), în perioada ianuarie-februarie 2009. Ce a fost anul trecut şi ce a fost acum? Stă mai bine Steaua decît în urmă cu 12 luni? Poate repeta traseul de TGV de acum un an? Răspunsurile în rîndurile care urmează:
APĂRARE
Aceeaşi jucători, dar mult mai dezorganizaţi!
Zapata e tot Zapata 2008, plus o mare gafă, din care s-a încasat golul cu Slovan. Linia de fundaşi e aproape identică. Goian, Ghionea, Petre Marin. Doar Ogăraru e titular în dreapta şi nu Golanski, ca anul trecut, dar lipseşte cu desăvîrşire concurenţa pe stînga, de unde a dispărut Neşu. Rezultatul? Apărarea a fost impecabilă în 2008, în 5 amicale făcînd erori cît în 30 de minute ale partidei de sîmbătă cu muntenegrenii de la Rudar Pljevjla. Una dintre explicaţii? Organizarea mult inferioară celei de acum 12 luni, cînd cuplul Goian-Ghionea era impecabil, cînd Golanski juca precum un mentronom, anunţînd returul perfect pe care avea să-l facă.
Alex Tudose: "M-am adaptat la Steaua. Voi face tot ce depinde de mine pentru a deveni titular"
MIJLOC
Ce diferenţă!
Paradoxul e că anul trecut s-a folosit un sistem cu doi închizători şi se înscriau multe goluri, acum se marchează mai greu, deşi a dispărut Rădoi şi a apărut Toja. De fapt, Steaua a pierdut doi oameni cu greutate la mijloc şi a adus un mingicar cu randament scăzut:
Dică pentru echipă, Stancu pentru el
Steaua s-a chinuit să-l vîndă pe Dică, însă n-a realizat cît de important era rolul său în echipă. V-aduceţi aminte că acum un an, după fiecare amical, decarul roş-albaştrilor era mai mereu MVP-ul meciurilor? Marca des, executa bine loviturile libere şi penalty-urile, oferea pase de gol şi limpezea jocul ofensiv. Tot două goluri a marcat acum şi Stancu, însă lui Bogdan îi lipsesc cu desvîrşire două din calităţile lui Dică: altruismul şi constanţa în joc.
Vezi golul marcat de Bogdan Stancu în amicalul cu Rudar
Mendoza, marcator şi pasator...
În plus, peruanul Mendoza se integrase perfect. Două goluri, o bară şi evoluţii excelente pentru un fotbalist adus gratis şi care acum nu are nici un corespondent în actuala trupă. Semedo şi Szekely, care au costat împreună aproape 3 milioane, aleargă într-un meci cît probabil Mendoza în 10, dar fără folos pentru colegi şi pentru echipă.
Semedo înscrie un gol de senzaţie direct din corner în partida cu Farul
... Dayro, doar risipitor
Columbianul a fost şi anul trecut, numai că atunci nu avea statutul de azi. Era văzut ca o rezervă, aşa cum a început şi returul, iar acum a jucat poate cele mai multe minute. A marcat un gol norocos cu puştii lui FC Moscova şi în rest l-a îmbolnăvit de inimă pe Lăcătuş. Iroseşte multe atacuri, e individualist şi dacă îl compari vreodată cu Dică practic îi pui capac ca fotbalist.
Dayro Moreno ratează o ocazie imensă în partida cu Rudar
ATAC
Kapetanos nu e Pepe
Steaua cu Kapetanos faţă de Steaua cu Pepe e diferenţa dintre CFR cu Fabbiani şi CFR cu Ruiz. Adică uriaşă. Pepe făcea un presing ucigător, Kapetanos e prea moale şi fără vînă ca să-l imite. Pepe îşi crea minimum 3-4 ocazii pe meci, în vreme ce grecul a scos un penalty în primul joc cu Slovan, după care n-a mai avut vreo realizare notabilă. Diferenţa e mare şi în jocul aerian. Sud-americanul a marcat o dată cu capul şi cîştiga multe baloane la înălţime, Kapetanos a rămas dator la acest capitol.
Kapetanos înscrie un gol de senzaţie împotriva lui Alicante
SISTEMUL
Ofensiv pe hîrtie, dezamăgitor în practică
4-2-3-1 în Cipru, anul trecut, cu rezultate foarte bune şi cu evoluţuii exacte în toate compartimentele. 4-1-4-1 acum şi fanii Stelei exultau: "În sfîrşit, s-a renunţat la un închizător". Rezultatul?
1. A dereglat apărarea: Ovidiu Petre e de multe ori lăsat singur atunci cînd adversarul recuperează şi pleacă în atac. Semedo, Dayro şi chiar şi Toja rămîn prea sus, astfel că apărarea Stelei e uşor destabilizată. De aici şi pînă la numeroasele găuri din defensivă n-a mai fost decît un pas.
2. Sistem care îl "ucide" pe Dayro: Cravaşat nonstop de Lăcătuş pentru a face şi faza defensivă, Dayro e practic închistat într-un modul tactic care nu-l prinde deloc. N-are libertate de acţiune, iar de multe ori stă departe de atacantul de careu şi astfel nu-şi poate pune în valoarea calitatea sa principală, viteza. În plus, acum, faţă de returul sezonului trecut, ajunge mult mai greu în careul advers, acolo unde ar deveni letal prin execuţiile sale rapide.
LIDERUL
A plecat Rădoi, s-a dus şi disciplina!
Steaua a pierdut mai mult decît un jucător valoros atunci cînd l-a vîndut pe Rădoi la arabi. Mirel, practic, nici n-a bifat vreun amical anul trecut, ca şi acum. Unde e diferenţa?
Anul trecut: Cu Rădoi lîngă echipă, chiar şi accidentat cum a fost, nimeni nu mişca "în front". Era o disciplină de grup, se ştia cine e liderul şi jucătorii nu riscau să facă nici măcar o baie în Marea Mediterană lăsîndu-se filmaţi şi fotografiaţi, fără acordul lui Rădoi.
Acum: La chiar primul amical din Antalya, în minutul 73, banderola Stelei a rămas la propriu fără stăpîn. Ghionea a ieşit de pe teren, Petre Marin, care a intrat, a refuzat să o ia, spre stupefacţia lui Lăcătuş şi a celorlalţi de pe bancă, ea ajungînd pe mîna celui care se afla fizic cel mai aproape de Ghionea, adică la Baciu.
Mirel Rădoi îşi ia rămas bun de la foştii săi coechipieri înaintea plecării în Arabia Saudită
"Sistemul 4-1-4-1 e mai important în faza defensivă, iar în ceea ce priveşte atacul nu cred că e aşa important modulul în care dispui echipa"
Marius Lăcătuş, antenor Steaua
"Dintre Kapetanos, Pedriel, Liţu şi Stancu aş alege să transfer un alt atacant" :)
Basarab Panduru, ex-mijlocaş Steaua
100% a fost procentajul victoriilor în amicalele stagiului ce a precedat returul fulminant al Stelei de anul trecut
40% e procentajul victoriilor în jocurile de verificare susţinute de Steaua în cantonamentul din Antalya
1 gol a încasat Steaua anul trecut în 5 meciuri amicale în Larnaca (Cipru), acum primind de 4 ori mai mule goluri în acelaşi număr de meciuri
1 meci a terminat acum Steaua fără gol primit, faţă de numai puţin de 4 în Cipru 2008
5 jucători care evoluau în linia mediană a Stelei în urmă cu un an, adică toţi mijlocaşii titulari, erau selecţionaţi la echipa lor naţională: Ovidiu Petre, Rădoi, Dică, Nicoliţă (România), Mendoza (Peru), faţă de doar 3 în momentul de faţă: Ovidiu Petre şi Nicoliţă (România) şi Toja (Columbia)
0,8 goluri marcate pe meci e media reuşită de Steaua în amicalele din Antalya, aproape la jumătate din cea izbutită în Cipru acum un an (1,4)
6 puncte o despart pe Steaua de primul loc, ocupat de Dinamo
{{text}}