Barca de 8 plus 1 a României, medaliată cu bronz la Beijing, are acum o medie de vîrstă de 19,2 ani, după ce opt sportive s-au retras
Poiana Braşov pare o staţiune pustie. Fără zăpadă, turiştii au ales alte destinaţii. Telecabina e oprită, la fel şi teleschiul. Lotul naţional de canotaj nu şi-a schimbat însă locul de antrenament. "De cînd sînt la lot, se ştie: în ianuarie, venim în Poiană să facem pregătirea fizică", mărturiseşte antrenorul lotului olimpic, Mircea Roman. A selecţionat 27 de fete de la toate cluburile din ţară. "Sînt puţine. Am luat aici şi cîteva junioare să le avem sub observaţie. Altele, din păcate, nu mai sînt. Spre exemplu, înainte de a începe pregătirile pentru Beijing, am avut 38 la antrenamente şi acelea selecţionate. Acum însă, de unde să mai aducem?", adaugă tehnicianul.
8 kilometri de pante
E ora 8:00 dimineaţa şi fetele au ieşit în faţa hotelului Caraiman. Fac mişcările de încălzire şi se pregătesc să urce pantele din Poiană. Au de făcut un traseu de peste opt kilometri. Sînt însă de cinci săptămîni în Poiană şi totul li se pare un fleac. "A fost frumos cînd era zăpadă, acum nu e deloc plăcut să alergi prin noroi", spun fetele. Pînă la baza muntelui merg în şir indian. În faţă e Eniko Barabas, singura canotoare care a fost în barca de 8 plus 1 la Beijing. "Enţi e şefa. Pe ea o ascultăm", spune junioara Andrea Boghian.
Fetele pleacă în alergare. Mircea Roman le aşteaptă în faţa hotelului. "Sînt foarte mulţumit de felul în care se pregătesc. Fiecare ştie ce are de făcut, nu trebuie să le spun de mai multe ori", declară tehnicianul. După o oră şi jumătate, canotoarele se întorc. Le-a îngheţat transpiraţia pe faţă. "Abia aşteptăm să plecăm de aici, de la munte! Vrem pe apă, să vîslim, aici sîntem ca nişte peşti pe uscat", spune Roxana Cogianu, care a fost şi ea la Beijing, luînd startul împreună cu Ionelia Neacşu, dar în proba de două vîsle.
Încrederea antrenorului
După somnul de după masă, canotoarele merg la sala de forţă. Acolo le aşteaptă ergometrele. Mircea Roman împarte fetele în două grupuri. Primele sînt potenţialele "titulare". Eniko Barabas se aşază la mijloc, ea impune strocul. Tehnicianul reglează aparatele şi comandă primele 15 minute de încălzire. În sală nu se mai aude decît vîjîitul ergometrelor. După un sfert de oră, începe antrenamentul propriu-zis. "Timp de o oră, fetele trebuie să dea 13 lovituri pe minut. Nu mai mult, nu mai puţin! Trebuie să se coordoneze foarte bine. Acest exerciţiu ajută la dezvoltarea rezistenţei pe fond de oboseală", explică Mircea Roman.
- În cursă, cîte lovituri se dau pe minut?
- În barca de opt, se ajunge şi la 42. Noi la Atena, de exemplu, am cîştigat cu 34-35 de lovituri. Depinde însă de intensitate, de coordonare. Nu neapărat cine are cele mai multe lovituri şi învinge.
Mircea Roman e tot timpul atent la elevele sale. "Camelia, blocată de la atac, umărul drept în faţă!", "gruparea Oana, Ilie, plecarea din ghemuit pe picior, prima treime, Enţi, fără unghi la încheietura pumnului", strigă din cînd în cînd tehnicianul.
La final, toate datele de pe ergometru sînt notate într-un caieţel, masorii iau pulsul sportivelor, care trec şi la o repriză de forţă. "E greu acum, e cea mai importantă perioadă, dar eu sînt încrezător. Fetele ştiu că locul în barcă se cîştigă prin muncă, nimeni nu-l are asigurat. Am încredere în aceste fete tinere şi obiectivele noastre rămîn aceleaşi la Londra, aurul olimpic. Dacă nu avem un obiectiv îndrăzneţ, înseamnă că nu sîntem lotul de canotaj al României", încheie Mircea Roman. ;)
Cea mai puternică
Eniko Barabas, singura care a făcut parte din barca României de 8 plus 1, la Beijing, e şi cea mai puternică din lotul pregătit de Mircea Roman. Enţi face exerciţii cu 160 de kilograme la picioare şi ridică 62,5 kilograme din poziţia culcat, la piept. Barabas e prietenă cu canoistul Florin Mironcic, ei programîndu-şi cununia în această toamnă. "Sper să cîştigăm o medalie la Mondialele de la Poznan, din luna august. Ar fi cel mai frumos cadou de nuntă", a declarat Enţi.
19 ani şi 2 luni este media de vîrstă a lotului naţional de canotaj
350 de waţi e puterea adunată a echipajului de 8 plus 1 al României pe finalul unei curse importante
{{text}}