Stranieri

Gică Hagi pe 2, după Gică Popescu, în "Top 10 cei mai titraţi stranieri"! Cine crezi că a fost cel mai bun?

Gică Hagi

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 24 februarie 2009

Chiar dacă prezentul îi găseşte pe internaţionalii români în campionate din ce în ce mai estice, anii '90 au tradus în context occidental termenul de "stranier".



Talentului uriaş al lui Gheorghe Hagi i-au urmat seriozitatea lui Gheorghe Popescu sau încăpăţînarea învingătoarea a lui Dan Petrescu. Apoi, "Cobra" Adrian Ilie şi liderii de astăzi ai "naţionale", Adrian Mutu şi Cristi Chivu. Performanţe cu adevărat importante, trofee continentale şi o echipă naţională competitivă.



Tu cine crezi că a fost cel mai bun jucător român în străinătate?



1. Gheorghe Popescu

"Căpitanul" Barcelonei din finala Cupei Cupelor din '97 se poate mîndri cu cel mai bogat palmares al unui jucător român în străinătate. Trofeului continental amintit i se adaugă  3 campionate ale Turciei, cucerite cu Galatasaray între 1997 şi 2000, Cupa UEFA (2000), Supercupa Europei (2000), două campionate ale Olandei (91 şi 92) şi o supercupă cu PSV (93), precum şi o Cupă a Spaniei cu FC Barcelona în 1997.

Gică Popescu înscrie pentru Galata şi aduce Cupa UEFA la Istanbul!





2. Gheorghe Hagi


Adulat atît pe Bernabeu, cît şi pe Camp Nou, cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor are la rîndu-i un CV impunător. Cupa UEFA (2000) şi Supercupa Europei (2000) cu Galata, 4 titluri cu Cim Bom (97,98,99,00), o Cupă în Turcia (00) şi două Supercupe ale Spaniei, cu Real (90) şi Barcelona (94).

vezi un montaj cu cele mai frumoase goluri reuşite de Hagi!



3. Miodrag Belodedici

După Cupa Campionilor cîştigată cu Steaua în '86, fundaşul român a repetat performanţa cu o altă echipă din Est 5 ani mai tîrziu. Steaua Roşie Belgrad s-a impus în finala celei mai importante competiţii europene intercluburi în faţa lui Olimpique Marseille după o partidă dramatică, care a avut nevoie de penalty-uri pentru a-şi stabili învingătoarea. "Belo" a mai cucerit Cupa Intercontinentală (91), Campionatul Yugoslaviei (90,91,92) şi Cupa (90).

Veyi golul înscris de Belodedici la penalty-uri cu Marseille



4. Adrian Ilie

Finalist în Liga Campionilor cu Valencia (2000), fostul internaţional are un palmares bogat chiar dacă nu a evoluat decît pînă la 31 de ani. Atacantul a fost alături de "lilieci" la titlul din 2002, precum şi la Cupa şi Supercupa din 1999. Trofeelor cucerite pe Mestalla, li se adaugă campionatul şi Supercupa Turciei cu Galata (97) şi Cupa Elveţiei cu FC Zurich în 2005.

Vezi cîteva faze de senzaţie reuşite de Adrian Ilie în tricoul Valenciei





5. Cristian Chivu

Căpitanul naţionalei este cel mai titrat fotbalist român aflat încă în activitate. Chivu are un titlu în Serie A cu Inter (08), o Cupă cu AS Roma (07,), o Supercupă (08) şi încă trei distincţii cu Ajax, în Olanda: campionatul, Cupa şi Supercupa în 2002.

Vezi un clip dedicat de fanii lui Ajax lui Cristian Chivu



6. Florin Răducioiu

Atacantul recunoscut pentru timpul-record în care a reuşit să înveţe limba italiană :) nu a excelat doar în afara gazonului. Răducioiu are în palmares o Ligă a Campionilor, un campionat şi o Supercupă a Italiei, toate cu Milan în sezonul 93-94. De asemenea, eroul României din partida contra Columbiei de la World Cup 94 are şi o finală de Cupa Cupelor cu VFB Stuttgart în 1998. Motivul pentru care ocupă doar locul 6 în top se explică prin faptul că Florin a jucat numai 7 meciuri la Milan în sezonul de vis avut de rossoneri sub comanda lui Fabio Capello în 93-94.

Vezi un gol reuşit de Raducioiu pentru Espanol



7. Dan Petrescu

Fostul fundaş al lui Chelsea are în palmares o Cupă a Cupelor (98), o Cupă a Angliei (97) şi o Cupă a Ligii (98), toate cîştigate pe vremea cînd evolua la gruparea de pe Stamford Bridge, Petrescu a făcut parte din ceea ce fanii londonezi au votat drept "mijlocul de aur" al The Blues, alături de Wise, Di Matteo şi Poyet.

Fanii lui Chelsea i-au strigat numele lui Dan Petrescu la partida cu CFR Cluj din Liga Campionilor



8. Adrian Mutu

Cel mai în formă fotbalist român al momentului are la activ două titluri de campion al Italiei cu Juve (retrase după scandalul Calciopoli), o semifinală de Liga Campionilor cu Chelsea (03-04) şi o semifinală de Cupa UEFA cu Fiorentina în sezonul trecut. Mutu are şi un loc 2 cu Chelsea în Premier League (04), contribuind şi la titlul cîştigat de londonezi un an mai tîrziu, sezon în care a fost suspendat pentru consum de droguri.

Vezi golul marcat de Adrian Mutu la debutul pentru Chelsea



9. Ioan Timofte

Mijlocaşul român s-a remarcat în Portugalia, acolo unde a cîştigat campionatul (92, 93) cu Porto, Cupa în 3 rînduri: 92,94 cu Porto, 97 cu Boavista şi Supercupa (92, 93, 98)

Vezi rezumatul partidei Boavista - FC Porto din sezonul 92-93



10. Viorel Moldovan

Fostul internaţional a reuşit să se impună într-un campionat dificil, printre golgeterii căruia s-a numărat timp de două sezoane. "Moldobut" a cucerit cu Nantes campionatul (2001) şi Cupa Franţei (2000), dar şi Supercupa (99,01). Moldovan a fost în două rînduri golgeter al campionatului Elveţiei, în 95-96 în tricoul lui Neuchatel Xamax şi în 96-97 la Grasshoppers.

vezi un gol de senzaţie reuşit de Moldovan pentru Fenerbahce în poarta lui Galatasaray



Ierarhia a fost alcătuită luînd în considerare importanţa trofeelor cucerite şi numărul lor

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.