Campionate

Plîng după mascotă

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

FC Koln şi ziarele locale au acordat toată atenţia decesului ţapului Hennes, mascota care în ultimii 12 ani a adus clubului circa 24 de milioane de euro

La noi poate că ar stîrni zîmbete. La nemţi, moartea mascotei lui FC Koln, ţapul Hennes al VII-lea, a fost tratată cu toată sobrietatea specifică unui asemenea eveniment, inclusiv în presă. Explicaţia e cît se poate de simplă. Mascotele sînt foarte iubite de suporteri, pentru care reprezintă un cult, iar clubul scoate foarte mulţi bani din vînzarea diverselor suveniruri care le reprezintă. ;)

Cotidianul Express, de pildă, a rezervat ieri un spaţiu respectabil decesului lui Hennes şi a clasat vestea drept "a doua tragedie petrecută la club în decursul a numai cîteva zile, după înfrîngerea echipei cu 4-2 în faţa rivalei Monchengladbach"!

Iar directorul executiv al Kolnului, Claus Horstmann, a fost invitat să povestească inclusiv despre cele din urmă zile ale ţapului, scos la "pensie" în vară, după 12 ani în slujba clubului: "Suferea de artroză şi în ultimele două săptămîni a avut dureri din ce în ce mai mari. Aşa că am hotărît să-i scurtăm suferinţa şi l-am eutanasiat". :(

Produce bani
Din 1995, Koln a început să facă şi bani cu Hennes. Mai precis, cu pluşuri care-l întruchipau. La ora actuală, acestea se vînd la preţuri cuprinse între 15 euro şi 20 de euro, funcţie de mărime şi de design.

Tradiţie din 1950
"Dinastia" Hennes-ilor la FC Koln datează din 1950. Primul dintre ţapii care au urmărit meciurile roş-albilor de la marginea gazonului şi avea un loc rezervat inclusiv în autocarul echipei a fost dăruit clubului de către o directoare de circ. În '57 a fost lansată şi o revistă, "Geissbock Echo", care, pe lîngă ştirile ce priveau echipa, îi acorda spaţii largi şi mascotei. Moartea lui Hennes al III-lea, spre exemplu, a intrat inclusiv atenţia criminaliştilor, care au deschis o anchetă pentru a afla cine l-a otrăvit.

2 milioane de euro anual, în medie, cîştigă FC Koln din vînzarea suvenirurilor "Hennes"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.