Un interviu cu Gabriele Marcotti tinde să transforme dialogul dorit într-o expunere unilaterală. Una fascinantă, pe care ţi-e frică să o întrerupi. Povestea te duce mai aproape de fotbal şi transformă legătura dintre tine şi iarba de pe Anfield, San Siro sau Bernabeu în mai mult decît un contact intermediat de "sticlă".
Jurnalistul de la The Times pare să ştie tot, are răspunsuri convingătoare la fiecare întrebare şi nu se limitează la exprimări prudente. Explică de ce Mutu nu a reuşit la Chelsea, vorbeşte despre oferta-record a lui Manchester City pentru Kaka, dezvăluie de ce Jose Mourinho s-a opus ca Ronaldinho să ajungă în capitala Angliei în 2004 şi îl laudă pe fundaşul Stelei, Dorin Goian.
"Serie A nu e sub Premier League!"
- Gabriele, eşti foarte aproape de fotbalul adevărat. Ce face diferenţa între "bun" şi "excelent" la acest nivel?
- Pentru a fi bun, e suficient să ai un lot competitiv şi un antrenor decent. Ca să atingi perfecţiunea, îţi trebuie mai mult. Rezultatele nu vin întotdeauna ca o consecinţă a unei evoluţii sclipitoare. Aşadar, ai nevoie de cîteva lucruri exterioare propriului vestiar. Orice detaliu poate schimba soarta unui meci. E foarte bine ca micile amănunte să nu fie o necunoscută pentru tine.
- Jurnaliştilor le plac topurile. Unul dintre cele mai la modă scoate în evidenţă superioritatea Premier League faţă de celelalte campionate europene. Pot fi făcute diferenţieri între ligi?
- Sigur, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Nu putem generaliza pentru că fotbalul are un specific al său în orice colţ al lumii. Serie A nu traversează cel mai bun moment, dar asta nu înseamnă că e mai slab decît alte campionate, la fel cum nici Bundesliga sau Ligue 1 nu sînt. Europa are jucători foarte buni, fotbalişti în adevăratul sens al cuvîntului, şi numai circumstanţele influenţează forma de moment.
- E adevărat că "fotbaliştii de valoare se adaptează oriunde"? :)
- Deloc! Vă pot da foarte multe exemple care infirmă această regulă. Diego Forlan s-a chinuit să prindă un loc pe banca lui Manchester United, dar în Spania este printre cei mai buni jucători ai campionatului. La fel, Ian Rush, un golgeter extraordinar, nu a reuşit să se impună la Juventus, cum nici Michel Platini nu a făcut-o în primele sale 6 luni acolo.
Un caz mai recent este Robert Pires. Cînd a venit la Arsenal s-au pus speranţe foarte mari în el, dar adaptarea i-a luat ceva timp. Treptat, a devenit jucătorul pe care "tunarii" îl doreau, chiar dacă la un moment dat ajunsese să nu mai fie reţinut în lot de Wenger.
"Nu cred că Mutu poate ajunge la Real! De fapt, nu aş crede nimic din ce spune Mijatovici" :)
- Mutu s-a adaptat în Premier League?
- O întrebare grea. Mutu era pe punctul de a deveni un mare jucător în momentul în care a ajuns la Chelsea. Ţin minte că antrenorul său de la Verona, Alberto Malesani, a fost şocat să afle ce a păţit Adrian în 2004. Un fotbalist extraordinar, plin de calităţi, care a plătit pentru greşelile pe care le-a făcut. Cea mai bună versiune a lui Mutu am văzut-o la Parma, atunci a apărut drept unul dintre numele importante din Serie A. Acum, îi e bine la Fiorentina, e matur şi poate să ia deciziile cele mai bune pentru cariera lui.
- Directorul sportiv al lui Real Madrid, Predrag Mijatovici, a spus la un moment dat că e interesat de Mutu. Mai poate românul să facă pasul spre o echipă de anvergura Madridului?
- Nu aş crede nimic din ce spune Mijatovici. :) Avînd în vedere şi vîrsta lui Adrian, cred că nu va ajunge la Real. Ştiu că au existat discuţii ca el să se transfere la AS Roma, însă afacerea a căzut în cele din urmă. În fond, joacă acolo unde au făcut-o în trecut Batistuta sau Rui Costa, e iubit şi cred că îi e bine la Firenze.
Chivu, accidentat prea des
- Chivu?
- Probabil cel mai tehnic fundaş de la Inter în afară de Maicon, care e brazilian. Dacă nu ar avea probleme atît de dese cu accidentările, ar fi un titular incontestabil la campioana Italiei. Nu are o viteză extraordinară, dar controlează perfect mingea şi reuşeşte să anticipeze foarte bine intenţiile adversarilor. Singura problemă e că o dată la două săptămîni antrenorii nu se pot baza pe el. :)
- După Campionatul European s-a spus că România este echipa a cărei prezenţă la turneul final trebuie uitată cît mai repede. Atît de rău ne-am văzut?
- Nu ar trebui să vă luaţi niciodată după presa engleză :) Ei nu au fost la Euro şi au avut timp să comenteze. Aţi făcut un meci foarte bun împotriva Italiei, puteaţi cîştiga cu puţin noroc. Mi-au plăcut fundaşii centrali ai României, în special cel înalt, blond.
- Goian?
- Da, la el mă refer. E un fotbalist bun! E periculos la fazele fixe şi e sigur în apărare în ciuda faptului că nu este tocmai rapid. Ca fotbalist, nu le poţi avea pe toate niciodată. Voi, românii, aveţi o tehnică foarte bună. De exemplu, chiar dacă joacă la Chelsea şi este un fundaş extraordinar, John Terry nu are un control atît de bun.
Mourinho l-a vrut pe Kezman în locul lui Ronaldinho! :O
- Puţin mai devreme am vorbit despre problemele pe care Mutu le-a avut la Chelsea. Antrenor îi era Jose Mourinho.
- Un personaj în adevăratul sens al cuvîntului! Este convins că tot ceea ce face e în interesul echipei sale. De exemplu, în 2004, Abramovici îl voia la Londra pe Ronaldinho. Mourinho s-a opus şi a spus că are nevoie de Mateja Kezman, nu de jucătorul brazilian. A fost aşa cum a vrut el! :)
- Manchester City propune sume din ce în ce mai mari pentru transferuri. Cea mai recentă ofertă: 120 de milioane de euro Milanului pentru Kaka. A fost vreodată realizabilă mutarea?
- Da! Italienii au acceptat, dar jucătorul s-a opus. Cei de la Milan i-au spus lui Kaka: "Ricardo, oferta e prea bună ca s-o refuzăm!" Pe jucător nu l-a interesat, a hotărît să rămînă în italia, iar conducătorii echipei nu sînt nebuni să îl forţeze să plece. Ştiu ce calităţi are şi cît de mult îi poate ajuta!
Cine este Gabriele Marcotti?
Jurnalistul italian în vîrstă de 35 de ani colaborează cu numeroase publicaţii de prestigiu din întreaga lume. Pe lînga rubricile regulate pe care le are în The Times, The Sunday Herald (Scoţia), La Stampa şi Corriere Dello Sport, Gabriele Marcotti contribuie cu materiale la revista oficială a Ligii Campionilor (Champions Magazine), fiind de asemenea un om de televiziune apreciat pentru talk-show-urile realizate la BBC sau Sky Sports.
Unde este Vialli?
Bun prieten cu fostul tehnician al lui Chelsea, Gabriele Marcotti dezvăluie care sînt motivele pentru care italianul nu a mai apărut în prim-plan după despărţirea de gruparea londoneză: "Luca a vrut să înveţe să fie antrenor. I-a plăcut mult la Chelsea, dar îşi dorea să acumuleze, aşa că s-a dus la un nivel mai scăzut. A semnat cu Watford, a stat acolo un an, iar după aceea a devenit comentator TV. A avut două oportunităţi să revină în top. În 2004 a fost în cursă cu Lippi pentru Squadra Azzurra, apoi putea prelua Juventus după ce bianconerii s-au despărţit de Deschamps, în 2007".
Dezamăgit de Dică :(
Jurnalistul a vorbit şi despre transferul mijlocaşului român Nicolae Dică la Catania, mărturisind că s-ar fi aşteptat la mai mult de la fostul golgeter al Stelei: "E un jucător cu foarte multe calităţi, are un talent incontestabil. Aşteptările erau mari în ceea ce-l priveşte, dar nu s-a acomodat".
Diverse
Află de ce nu a ajuns Ronaldinho la Chelsea, Kaka la City sau Mutu la Real! «Presa Champions League»
Articol de Gazeta Sporturilor — joi, 19 martie 2009
{{text}}