Nadia

Faurul

Articol de Gazeta Sporturilor  —  vineri, 27 martie 2009

Genial, impetuos, imperativ şi abraziv. Aşa e Bela Karolyi, cel fără de care n-ar fi existat această carte


Volumul "Nadia" este scris de Ioan Chirilă. Şi vorbit de antrenorul fetiţei de atunci, Bela Karolyi. O bună parte a cărţii este povestea la persoana întîi, din jurnalul lui Bela.

"Am lucrat cu nea Vanea cu multă plăcere. Nişte convorbiri dragi, o să-mi amintesc mereu de ele cu plăcere", spune Karolyi, din sala sa de gimnastică din New Waverly, Texas. "Chirilă era un om deosebit, cu un mare talent. Acela de a apropia personajele de sufletul oricui".

"Aveam 34 de ani la Montreal. Eram atît de tînăr şi de entuziast! Nu ştiam ce vom declanşa"

Pentru Bela, să recitească "Nadia" înseamnă să-şi aducă aminte de Olimpiada de la Montreal, din 1976. "Am trecut prin multe. Au fost întîmplări frumoase dar şi grele, care ne-au învăţat să mergem mai departe". La aproape 67 de ani, Karolyi recunoaşte acum că nimeni nu avea curajul de a detrona URSS în gimnastică: "Aveam mijloace subţiri financiare, baze puţine, de aceea nu am conştientizat ceea ce am realizat"

"Puţini oameni au ocazia să trăiască pe viu asemenea evenimente. E un cadou de la viaţă"

La Montreal, antrenorul era tînăr. Avea 34 de ani şi adevărul, pe jumătate dramatic, pe jumătate amuzant, îi iese simplu, molcom: "Ne doream să cîştigăm, însă nu ne imaginam că vom face o asemenea senzaţie. Nu aveam nici cea mai vagă idee despre ceea ce aveam să declanşăm. Am traversat nişte munţi fără să ne dăm seama". Pentru Bela Karolyi, Nadia este irepetabilă. "Unică. Avem o legătură strînsă, frumoasă. Ne sunăm de Sărbători, de zilele de naştere. Mai povestim de la Montreal, dar a trecut atîta timp de atunci..."


CĂRŢILE DIN INTEGRALA IOAN CHIRILĂ CE VOR FI REEDITATE DE GAZETA SPORTURILOR

■ Lucescu
■ Şi noi am fost pe Conte Verde
■ Finala se joacă astăzi
■ Mexico ‘70. Jurnal sentimental
■ Învingătorul lui Cruyff
■ Argentina
■ Espana ‘82
■ Frumoasele noastre duminici
■ Pe marile bulevarde ale fotbalului

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.