Sporturi   •   Ciclism   •   ASTANA

Scandal la Astana » Lance Armstrong, afară din Turul Franţei?

Articol de Mitică Docan   —  miercuri, 08 aprilie 2009

UPDATE » AFLD ar putea sancţiona atitudinea ciclistului american Lance Armstrong în baza unui articol al Agenţiei Mondiale Antidoping ce stipulează că rutierii implicaţi într-un control antidoping inopinat nu trebuie să se ascundă de comisar sub nicio circumstanţă. AFLD a primit undă verde din partea UCI să judece cum crede de cuviinţă cazul lui Lance Armstrong, forul francez putînd ajunge pînă la al putea suspenda pe rutier din orice competiţie disputată în Hexagon!



Agenţia Franceză de Luptă împotriva Dopajului (AFLD) a anunţat marţi că a trimis un raport Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) în legătură cu atitudinea pe care americanul Lance Armstrong a avut-o vizavi de un comisar menit să conducă un control antidoping inopinat. Rutierul de la Astana a dezminţit acuzaţiile şi a explicat circumstanţele incidentului





Într-o declaraţie de presă, americanul Lance Armstrong s-a declarat "contrariat" de modul în care forul francez a interpretat faptele., acuzînd Hexagonul de o nouă "vînătoare de vrăjitoare".

Ciclistul de 37 de ani a explicat cum s-au întîmplat lucrurile: "Este vorba despre un al 24-lea test antidoping pe care eu l-am susţinut în timp ce mă antrenam în sudul Franţei la începutul lunii martie. Testul a inclus o probă de sînge, una de urină şi prelevarea unei cantităţi substanţiale din părul meu :D, iar rezultatele s-au dovedit ulterior negative. Iată cum s-a întîmplat: după o zi lungă de antrenament am observat că sînt urmărit de un tip pînă acasă".



Lance era însoţit de directorul sportiv al celor de la Astana, belgianul Johan Bruyneel, în momentul în care comisarul AFLD s-a apropiat şi a explicat motivul pentru care îi abordase pe cei doi. "I-am cerut dovezi ale autorităţii sale, ca să fim siguri că nu e doar un francez care vrea probe de urină şi de sînge de la mine. M-am uitat pe actele lui, care nu erau prea clare şi am decis să telefonăm la UCI pentru a avea confirmarea".



Argumentul pe care s-a construit raportul AFLD s-a întîmplat în acest moment al povestirii. Pierre Bordry , preşedintele AFLD, l-a acuzat pe rutier că ar fi încercat să întîrzie cît mai mult testul. Cum răspunde Armstrong? "Cît am aşteptat răspunsul celor de la UCI, am întrebat dacă e ok să fac un duş. Nu am încercat să driblez sau să întărzii controlul. Imediat cum a venit confirmarea din partea UCI, am dat probele cerute. E incredibil cum am fost testat de 24 de ori fără incidente şi singura oară cînd dau teste în Franţa totul sare în aer".

Johan Bruyneel a susţinut declaraţiile rutierului său. "Eu i-am cerut comisarului răbdare, ca să verificăm că totul e în regulă şi bine reglat". În acelaşi timp, belgianul alături de care Lance a cîştigat 7 Tururi ale Franţei a explicat că este necesară o pauză pentru prelevarea sîngelui unui rutier abia întors de la antrenament. "Am sunat la UCI pentru a vorbi cu Pat McQuaid şi el mi-a dat-o la telefon pe Anne Gripper, cea care este responsabilă cu antidopingul. După aceea, totul a fost în regulă".

Raportul trimis de AFLD către UCI ar putea să constituie o probă suficientă pentru suspendarea lui Lance Armstrong, în condiţiile în care se constată că legile antidoping sînt încălcate.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.