Liga Campionilor

Magicianul

Articol de Daniel Scorpie  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Antrenorul olandez ne uimeşte iar. După minunile cu PSV, Coreea de Sud, Australia şi Rusia, Guus i-a dat lecţii şi lui Liverpoool (3-1)


Cînd spui Hiddink, rosteşti pe loc cuvîntul magic. Antrenorul olandez transformă orice provocare în pariu cu performanţa. Şi Guus a pierdut puţine pînă la 62 de ani. Din 1987, de cînd fostul secund de la De Graafschap a fost uns "principal" la PSV Eindhoven, şi-a clădit un nume faimos. Iar cele două luni la Chelsea şi triumful cu Liverpool (3-1) i-au ridicat cota.

DISCIPLINĂ DE FIER
Din primul sezon la Eindhoven a luat tot. Inclusiv Cupa Campionilor, în 1988, prima şi singura cîştigată de clubul batav. După trei titluri la rînd, au urmat Fenerbahce, Valencia şi întîia mare tentaţie: Olanda. A instituit disciplina de fier, Davids fiind trimis acasă de la Euro '96. Doi ani mai tîrziu, semifinale de Mondial cu Brazilia, la 11 metri de finala contra Franţei.

EROUL SUD-COREENILOR
Revenirea în Spania nu i-a priit. Real Madrid şi Betis, experienţe eşuate, deşi a cucerit Cupa Intercontinentală cu madrilenii. A rotit globul pînă în Coreea de Sud, ce nu cîştigase vreun meci la 5 Mondiale. El a dus-o în semifinale în 2002 şi a ajuns erou. Asiaticii i-au dat vilă pe insulă, zboruri gratis pe viaţă, cetăţenie onorifică şi numele stadionului din Gwangju.

Semifinala Ligii cu PSV i-a oferit apoi viza de Australia. A calificat-o la CM după 32 de ani. "In Guus we trust" le-a pus arcuri "cangurilor". Doar Italia, ultima campioană, l-a oprit în "optimi". Pe banii lui Abramovici a resuscitat şi Rusia. Fotbalul său, ofensiv şi spectaculos, bazat şi pe o apărare solidă, a încîntat la Euro, unde tot noua regină, Spania, i-a frînt visul.


2,5 milioane de euro va cîştiga Hiddink în 4 luni la Chelsea, pe lîngă cele 4 milioane asigurate la "naţionala" Rusiei

12 trofee a cîştigat Guus Hiddink în cariera de antrenor, cu PSV Eindhoven şi Real Madrid


"Fotbal, fotbal, fotbal. Viaţa mea a însemnat numai fotbal. Mi-a plăcut atît de mult încît m-am dedicat total. Am neglijat orice altceva"
Guus Hiddink, antrenor Chelsea

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.