Superreportaje

5 lucruri vorbesc despre Nicolae Dobrin

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Povestile despre viata si cariera lui Dobrin sint nenumarate. Exista insa si episoade mai putin cunoscute despre “Giscan”, a carui existenta a insemnat un ciclu nesfirsit de trairi de la agonie la extaz si invers. “Gazeta” a incercat sa stringa doar cinci dintre istoriile inedite despre Dobrin, istorii legate de momente cruciale ale celui considerat inca de multi cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor.

Boala necrutatoare ce i-a adus sfirsitul lui Dobrin a fost cauzata de tigari. A inceput sa fumeze de la 8-9 ani. “stiam unde pune taticu’ tigarile seara, cind se culca. Asteptam sa adoarma si ma furisam la dulapul in care le ascundea. Dupa mai mult timp, s-a prins ca ii dispareau tigari, iar intr-o seara m-a pindit si m-a prins in fapt. Doamne, ce m-a batut! Prima si ultima data in viata mea cind m-a batut! Fumam tigarile a doua zi. Ma piteam dupa un cotet din fundul curtii. Asta l-a suparat cel mai rau pe tata: ma vedeau vecinii si era o mare rusine pentru el”, povestea Dobrin. “Printul din Trivale” a fumat in ultimii 40 de ani numai pachete de Marlboro aduse din Anglia si SUA. Dupa operatia din decembrie 2006, doctorii i-au interzis sa fumeze, dar n-a renuntat pina in ultima clipa. Spunea la toata lumea ca s-a lasat, dar fuma pe ascuns. Ascundea tutunul in spatele sifonului de la baie, in masina, in biblioteca. Sotia, Gica, stia, dar l-a lasat se se bucure.

Povestea primilor pasi facuti de Dobrin in fotbal tine de voia destinului. Copil fiind, “Giscanul” batea mingea de cite ori avea prilejul pe malul Argesului.
Intr-o zi, idolii de la Dinamo Pites ti au ajuns pe maidanul pe care viitorul international facea spectacol printre pustii din cartier. Vedetele, intre care Halagian si Zgirdan, au acceptat sa incinga o miuta impotriva admiratorilor lor, dar rezultatul final va fi fost unul neasteptat. Granzii au pierdut cu 12-2, iar Dobrin marcase nu mai putin de 6 goluri! Impresionat, Leonte Ianovschi, marele descoperitor de talente din Trivale, i-a soptit dupa meci lui Dobrin sa vina la club, la antrenamente, inca de a doua zi. A ramas surprins cind a aflat ca baiatul nu avea inca virsta buletinului! Explozia a venit imediat: cind nu implinise inca 15 ani, Gicu Dobrin debuta in prima liga, pe 1 iulie 1962, la un meci stiin- ta Cluj - Dinamo Pitesti (5-1).

l-a decapitat” Fostul presedinte al lui Dinamo, Vasile Ianul , l-a cunoscut bine pe Nicolae Dobrin din confruntarile directe de pe gazon ori de la echipa nationala.
Accepta sa devoaleze o parte din secretul legat de absenta “Giscanului” de la Guadalajara: “A fost un tip absolut formidabil. Un triumfator. Un magician. Va trebui spusa cindva povestea reala a lipsei lui Dobrin de la Mondialele din Mexic. si va zic eu acum un dram din adevar. Gicu era un insubordonat tactic, pe el trebuia sa-l trimiti in teren si sa-i lasi geniul sa lucreze. Angelo Niculescu si gas- ca de la Dinamo l-au decapitat. Niculescu a fost cel care a bagat fotbalul romanesc cu fundu’ in poarta pentru 40 de ani, maestrul jocului de-a latul terenului. Normal ca nu-i placea cind venea Dobrin, primea mingea si o trimitea direct spre poarta, cu pase uluitoare sau finaliza ri incredibile. Daca te prindea pe picior gresit, erai mincat! Punea mingea cu mina, parca era Michael Jordan! De-asta n-a jucat Dobrin in Mexic! O mare nedreptate care i s-a facut printr-un complot al dinamovis tilor!”.




Dobrin a avut primele complicatii medicale in 1992. La o intilnire de tenis cu piciorul s-a zgiriat la dreptul, dar nu a dat importanta. Rana insa s-a infectat si a ajuns la un pas de cangrena. Ajutat de Cornel Dinu, a fost dus la Spitalul Militar din Bucuresti, unde a urmat o interventie chirurgicala reusita. De atunci, Dobrin nu a mai pus alcool in gura.

La sfirsitul anului 2006 au inceput marile probleme de sanatate. “Pe la debutul lui noiembrie au aparut dureri la piciorul drept. Am facut niste analize, iar doctorii mi-au recomandat sa merg din nou la Spitalul Militar, unde mi s-au oferit doua variante: amputarea sau operatia. Am ales operatia”, povestea nea Gicu. Optiunea i-a fost fatala.

Medicii spun ca Dobrin ar fi trait si astazi daca ar fi ales cealalta solutie. Operatia a constat in introducerea in picior a unei tije de aluminiu de 20 cm, care a costat 100 de milioane de lei vechi. Boala s-a extins rapid catre plamini, fiind operat din nou in martie. I s-a extirpat o tumoare, i s-au scos trei coaste. Inutil!

Adrian Mutu a facut tot posibilul sa-l ajute pe Dobrin dupa ce a fost operat in luna martie. S-a ocupat impreuna cu Nicu Gheara ca, in mai, sa mearga la cei mai renumiti medici din Austria pentru a-l consulta . La final, dupa ce specialistul de la clinica germana, un medic roman plecat din tara in urma cu peste 30 de ani, a ridicat neputincios din umeri, Mutu i-a spus: “Nea Gicu, daca e nevoie, te duc si in America”. Povestioara nu se termina insa aici. Doctorul din Germania i-a spus “Briliantului” dupa citeva zile ca intentia de a-l duce peste Ocean e laudabila, dar nu va mai putea avea nici un efect. I-a soptit lui Mutu doar atit: “Nu mai este nevoie”.




Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.