Preliminarii CM 2010

5 meciuri decisive

Articol de Ionuţ Iordache  —  vineri, 01 mai 2009

Pentru a nu fi în urna a treia valorică, "tricolorii" au nevoie să cîştige cît mai multe puncte în partidele rămase în preliminariile CM

Deşi mai avem doar şanse infime de calificare la World Cup 2010, cele cinci meciuri rămase de jucat în această campanie vor conta enorm pentru viitorul echipei naţionale. Motivul? Aceste partide vor fi luate în calcul la stabilirea coeficientului UEFA pe baza căruia se vor decide urnele valorice la tragerea pentru preliminariile Euro 2012. În acest moment, România se află pe locul 24 în clasamentul UEFA, poziţie care o va plasa în urna a treia valorică! Pentru a evita acest lucru, trupa lui Răzvan Lucescu trebuie să strîngă cît mai multe rezultate pozitive în ultima parte a preliminariilor pentru CM 2010.

3 deplasări infernale
Din păcate, programul nu îi ajută pe "tricolorii", jucînd cu primele trei clasate în deplasare. Echipa naţională nu are nici un palmares strălucit în meciurile disputate afară în preliminarii, reuşind în istoria ei puţine succese importante în deplasare: 2-0 cu Iugoslavia (1977), 1-0 cu Suedia (1983) şi 1-0 cu Portugalia (1998).

Cum se calculează coeficientul
Coeficientul UEFA se stabileşte pe baza rezultatelor obţinute în partidele oficiale din ultimii 5 ani. Mai exact, preliminariile şi turneul final CM 2006, preliminariile şi turneul final Euro 2008 şi preliminariile CM 2010. Ultimele două campanii au o pondere de 40% în calcularea coeficientului, în timp ce meciurile pentru World Cup 2006 contează doar în proporţie de 20%.

Nu se ştie încă sistemul

UEFA încă nu a stabilit sistemul de calificare la Euro 2012, dar cel mai probabil vor fi 6 grupe de cîte 6 echipe şi 3 de cîte 5 echipe. Se vor califica la turneul final ocupantele primului loc şi cel mai bun loc 2, iar restul ţărilor aflate pe poziţiile secunde vor juca baraj. În aceste condiţii, primele 5 urne vor avea 9 formaţii, iar ultima doar 6 echipe.

"Nu am stat să mă gîndesc deocamdată la această problemă"
RĂZVAN LUCESCU, selecţioner ROMÂNIA

18 victorii a reuşit Răzvan Lucescu în cele 69 de meciuri ale sale disputate ca antrenor în deplasare în Liga I. El a mai fost învins de 22 de ori şi remizat de 29 de ori

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.