Media

La 1-0 pentru Steaua, Dinu a recunoscut că a înscris cu mâna, iar Dinamo a pierdut Cupa în '70

Articol de Cristian Otopeanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Gestul lui Cornel Dinu, care la 1-0 pentru Steaua a recunoscut că a marcat cu mîna, a costat-o pe Dinamo cîştigarea Cupei României în 1970

Pe 26 iulie 1970, după Mondialul mexican, Dinamo şi Steaua se întîlneau pe fostul "23 August" în finala Cupei. Florea Voinea a deschis scorul în minutul 7, iar Dinu a izbutit să egaleze, însă printr-un henţ. Steliştii l-au înconjurat pe arbitrul Gheorghe Limona, cerîndu-i socoteală. În acel moment, "Procurorul" a recunoscut că a marcat cu mîna, iar "centralul" a anulat reuşita!

Peste ani, Limona i-a mulţumit lui Dinu în cartea sa, "Fluier final", că l-a salvat de la o eroare gravă. Pînă la final, au mai marcat Voinea (56) şi Dumitrache (79), iar trofeul a fost adjudecat de roş-albaştri, 2-1.

După 39 de ani, Mister spune că nu i-a părut niciodată rău că a decis să fie corect

- Domnule Dinu, aţi regretat vreun moment gestul din '70?
- Nici vorbă de aşa ceva. A fost un moment de firesc fair-play. Mi-era milă de bietul Limona. I-am văzut figura suferindă, pentru că nu ştia ce să facă, şi i-am recunoscut.

- A învins Steaua datorită dumneavoastră?
- Nicidecum. Noi nu am pierdut din cauza acelui gest al meu, ci poate pentru că ei erau mai buni. Este explicaţia logică a acelui eşec. De altfel, doresc să mai spun ceva!

- Ce anume?
- În acele momente, a fost mai mult un dialog la nivelul ochilor între mine şi Limona. Mi-am spus în sinea mea că este mai important să fiu cinstit. Şi azi cred că a fi corect este o trăsătură esenţială a unui fotbalist.

"Dinu a fost şi rămîne un om deosebit. Nu a acceptat niciodată cadouri de acest gen. Gestul făcut atunci spune multe despre el"
Ţiţi Dumitriu, fost jucător Steaua

6 titluri de campion şi două Cupe a cucerit Dinu în cei 17 ani pe care i-a petrecut ca jucător la Dinamo

DERBY DE ROMÂNIA, VOLUMUL 2
Joi, 14 mai, Gazeta vă oferă cel deal doilea DVD de colecţie ce cuprinde cele mai importante dueluri ale marilor confruntări Steaua - Dinamo din anii ‘60-’70. Dacă vă era dor de marii fotbalişti Ienei, Gică  Constantin, fraţii Nunweiller, Pîrcălab, Marcel Răducanu, Iordănescu, Liţă Dumitru, Mircea Lucescu, Dinu sau Dumitrache ori dacă n-aţi apucat să-i vedeţi niciodată pe teren, procuraţi-vă cel deal doilea volum  l Derby-ului de România, la preţul de 11 lei!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.