Liga 1

Nota de plată

Articol de Maria Andrieş   —  sâmbătă, 16 mai 2009

Steaua a pierdut pentru că s-a întrecut în bîlbe în atac, Rapid a cîştigat pentru că a fost mai pragmatic şi mai organizat





Toată lumea îl spune. La Steaua - Rapid se pronunţă "M...e" atît de des, încît cineva din afară, arbitrii nemţi, de exemplu, ar putea crede că "m...e" reprezintă un articol hotărît în română. Ca "the"-ul la englezi. E derby, s-a strigat ca la derby. Numai că de jucat s-a jucat cum se joacă acum în Liga I, nu cum se juca pe vremuri. De parcă miza nu era Europa League, ci Siberia League. O competiţie în care te duci cu forţa, pentru că te obligă clubul şi te presează galeria.



Rapidiştii s-au mulţumit să contraatace, lăsîndu-i pe stelişti să construiască, în stil meşterul Manole, faze ofensive care sucombau la 20 de metri de poarta lui Marinescu. Petre Marin a deschis balul ratărilor steliste, cu un şut arţăgos, dar imprecis peste poarta rapidistă (15).



Veşnicul Kapetanos



Un "cap" al lui Kapetanos (25), singur cu portarul, i-a adus la exasperare pe stelişti, la fel şi şuturile paralele cu poarta ale lui Szekely (30 şi 43), mereu bruiat de Fernandes. Din duelul celor doi a ieşit, de altfel, cea mai mare ocazie a gazdelor, pe final de repriză. Încercînd să îndepărteze pericolul, portughezul s-a bîlbîit şi a trimis cu capul din careu razant pe lîngă poartă. Ogăraru s-a împleticit în apărare, dar a urcat vijelios spre careul advers. Dacă atacanţii nu marchează, atunci poate fundaşii, cine ştie...



Încurajată de pasele clătinate ale rivalilor, Rapidul a ieşit treptat din cadenţa de contraatac şi a început să-şi taie drum tot mai ameninţător spre careul lui Zapata. Cavaleria vişinie a sclipit exact cît trebuia. La debutul primei reprize, Spadacio l-a şters pe Zapata cu un balon din careu, amuţind galeria stelistă. N-a durat decît cinci minute şi s-au aprins torţele în peluza roş-albastră. Kapetanos a agăţat un balon în careu, a profitat de ieşirea lui Andrade şi a trimis scurt în plasă.



Două goluri din două şuturi



Derby-ul a început să-şi merite numele abia de la jumătate celei de-a doua reprize. Probabil stimulaţi de fulgerele pe cer senin şi de fumul din tribune, steliştii şi rapidiştii au iuţit ritmul. Cu Nicoliţă-talisman şi Hizo cu fălcile încleştate pe tuşă, au atacat şi unii, şi alţii, într-un vacarm entuziast.



Pînă la urmă, cîştig de cauză a avut claritatea. Spadacio a marcat pe nerăsuflate, după un sprint briliant pînă în gura porţii. Articolul hotărît al atacanţilor e "gol". Spui Spadacio, spui gol. Două goluri, din două şuturi pe poartă. Randament de Europa.





Di nou scandări rasiste!

Chiar dacă preşedintele UEFA, Michel Platini, a recomandat ca partidele să fie oprite dacă vor exista scandări rasiste, iar oficialii Stelei au apelat la disciplină din partea fanilor, suporterii stelişti nu s-au conformat. Imediat după golul de 2-1 al lui Spadacio, galeria Stelei a început să scandeze trivialităţi la adresa giuleştenilor: "Suspendaţi-ne, urîm !". Gazdele au arborat şi cîteva mesaje la adresa rapidiştilor: "Nu vreau să vă simţiţi prost, din Italia cînd v-aţi întors?" şi "Sînteţi fraţii lui Mailat, doar cu gîndul la furat". (Remus Răureanu)



Osfaid la golul de 1-2!

În minutul 69, la reuşita de 2-1 a lui Spadacio, brazilianul se afla în poziţie de ofsaid în momentul în care mingea a plecat din piciorul lui J. P. Andrade (foto). Apărarea roş-albastră nu a protestat, însă reluările TV arată că Spadacio este cu un pas în faţa liniei defensive a Stelei. Asistentul neamţ Kadach nu a observat poziţia neregulamentară a golgeterului rapidist.



Becali nu a atacat arbitrajul, ci jucătorii  (video)





FLASH




Standard după J.P. Andrade

Reto Stiffler, preşedintele lui Standard Liege, şi-a trimis fratele aseară în Ghencea pentru a-l urmări la lucru pe Joao Paulo Andrade, monitorizat de belgieni de un an de zile. Împrumutul stoperului de 28 de ani expiră în această vară, urmînd să revină la FC Porto, dar Copos a anunţat că va face tot posibilul pentru a extinde şederea lui Andrade sub formă de împrumut în Giuleşti. (Remus Răureanu)



Conflictul cu Bozovici continuă

Ieri, Comisia pentru Statutul Jucătorului a respins memoriul depus de Vladimir Bozovici, care solicita să devină jucător liber, motivînd că la Rapid a avut viză de turist, şi nu de muncă. Muntenegreanul de 27 de ani a precizat că va continua protestul la toate forurile din România, apoi se va adresa către TAS şi UEFA. Tot ieri, clubul giuleştean a emis un comunicat prin care l-a atacat pe Bozovici: "A generat beţii şi scandaluri împreună cu Boya". (Remus Răureanu)



S-a rupt Marinescu

Portarul Andrei Marinescu le-a dat emoţii rapidiştilor. În minutul 25 a călcat strîmb, suferind o leziune fibrilară pe coapsa dreaptă. A continuat să evolueze cu dureri pînă în minutul 41, cînd a fost înlocuit cu Andrade, cel care a prins banca de rezerve doar pentru că nu a fost trecut pe lista echipei a doua la începutul sezonului, Kassaly apărînd ieri pentru Rapid II. În momentul schimbării, pe Marinescu l-a pufnit plînsul, iar Hizo (foto) l-a certat: "De ce n-ai zis mai devreme că nu mai poţi?". (Cătălin Popescu)



Gigi, foc şi pară pe Lăcătuş

Pauza a găsit în lojă un Gigi Becali nervos şi iritat pe evoluţia propriilor jucători. Nemulţumit de atitudinea elevilor lui Marius Lăcătuş şi de tactica adoptată de "Fiară", patronul Stelei s-a descărcat apropiaţilor: "Incredibil, nu jucăm nimic. Ăştia de la Rapid sînt jenanţi, dar degeaba, avem doi mijlocaşi de bandă morţi!". (Dan Udrea).



Show Piţurcă-Becali

Fostul selecţioner Victor Piţurcă a sosit aseară la stadion alături de Dumitru Dragomir şi de Viorel Păunescu. Pînă să urce în lojă, Piţi a dat nas în nas cu Gigi Becali, care s-a arătat extrem de entuziasmat. "Ce faci, băi, Piţi? Nu-ţi saluţi patronul?", s-a amuzat patronul din Ghencea. "Hai, mă, lasă-mă, că n-am timp de tine acum!", a răspuns în glumă Piţurcă. (Dan Udrea)



Semedo şi Dayro, huiduiţi

Evoluţia lui Semedo a fost şi aseară destul de ştearsă, fără vreo realizare notabilă. Portughezul a fost certat de Pleşan în unele faze cînd nu alegea cea mai optimă soluţie, dar a fost taxat de întreg stadionul în momentul în care a fost schimbat. Fanii Stelei l-au huiduit copios pînă cînd acesta a părăsit terenul. Intrat în repriza secundă, Dayro Moreno a avut parte de acelaşi tratament din cauza prestaţiei şterse. (Eduard Zelgin)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.