Europa League

Mircea Lucescu: "Sîntem naşii nemţilor!"

Articol de Andrei Niculescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Antrenorul lui Şahtior e încrezător în şansa sa: "Noi, Luceştii, am avut numai rezultate bune cu echipele germane în Cupa UEFA"


Mircea Lucescu s-a întors la Istanbul după 5 ani. Pe malul Bosforului, acolo unde între 2000 şi 2004 a cîştigat două titluri de campion al Turciei, unul cu Galatasaray, altul cu Beşiktaş, va încerca acum să triumfe în prima lui finală de cupă europeană. Întîiul semn bun după sosirea pe aeroportul Ataturk: trecătorii l-au recunoscut imediat pe stradă, l-au salutat şi i-au urat succes diseară, în "şocul" cu Werder Bremen. Altfel spus, a cîştigat din capul locului duelul cu nemţii pentru atragerea suporterilor locali în tabăra lui Şahtior.

"Aşa ne-o fi scris"
"Luce" are şi un alt motiv să fie optimist în privinţa deznodămîntului acestei finale de Cupa UEFA. "Am numai amintiri frumoase din meciurile cu echipele germane. Pe VfB Stuttgart am bătut-o cu 2-0 la ea acasă, în grupele competiţiei. Iar pe Schalke am eliminat-o în <şaisprezecimi>. Nu mai spun că fiul meu, Răzvan, le-a venit de hac Herthei şi Hamburgului acum trei ani, cînd era la Rapid. Şi tot în Cupa UEFA. Cine ştie, probabil că nouă, Luceştilor, ne e scris să fim naşii nemţilor", a punctat tehnicianul lui Şahtior.

Ofensiv şi rapid
Românul ştie şi cum trebuie jucat pentru a o învinge pe Werder: "Ofensiv şi rapid, pentru că, spre deosebire de germani, noi avem jucători scunzi. Numai aşa le putem pune probleme. Ei, cu giganţii lor, vor căuta să profite la maximum de fazele fixe. Dar sîntem pregătiţi. Defensiva noastră e foarte puternică. Cigrinski şi Kucer, de pildă, se vor ocupa în mod special de Pizarro". Dacă strategia va da roade, şi trofeul va lua drumul Doneţkului, "atunci înseamnă că le-am dat cel mai bun răspuns suporterilor care, după un început de sezon mai slab, m-au fluierat şi mi-au cerut demisia".      


Trei predecesori
Mircea Lucescu nu e singurul antrenor român ajuns într-o finală de cupă europeană. Înaintea lui au fost Ştefan Covaci, cu Ajax, Emeric Jenei şi Anghel Iordănescu, amîndoi cu Steaua. Toţi trei în Cupa Campionilor, actuala Ligă. Covaci a cîştigat trofeul în 1972, 2-0 cu Inter, şi 1973, 1-0 cu Juventus, iar Jenei în 1986, 2-0 la penalty-uri contra Barcelonei. Trei ani mai tîrziu, Iordănescu a fost învins de Milan (0-4).


CURIOZITĂŢILE FINALEI

- Meci de adio. La Istanbul, se va juca ultimul meci din Cupa UEFA, ce va fi înlocuită din sezonul viitor de Europa League. Bugetul competiţiei creşte de la 70 la 200 de milioane de euro.

- Vin din Ligă. E a treia finală de Cupa UEFA între echipe retrogradate de pe locul 3 din grupele Ligii, după Galatasaray - Arsenal (1999-2000) şi Feyenoord - Dortmund (2001-2002).

- Trofeu. Cel mai vechi de pe continent acordat într-o competiţie intercluburi. E făcut din argint, are 15 kg greutate, 65 cm înălţime, 33 cm lăţime şi 23 adîncime.

- Stadion. "Sukru Saracoglu" (50.500 de locuri) găzduieşte în premieră o finală de cupă europeană. Mircea Lucescu nu a cîştigat acolo decît un singur meci din 5: 1-0 cu Beşiktaş, pe 2 februarie 2003.

- Arbitru. Luis Medina Cantalejo (45 de ani) se va retrage la finele lui 2009. Spaniolul l-a fluierat pe Răzvan Lucescu acum trei sezoane, la returul "sferturilor" C3, Steaua - Rapid 0-0.

- Bilete. UEFA a repartizat iniţial fiecărei echipe cîte 12.500 de tichete. Nici împreună, Şahtior şi Werder n-au comandat atîtea. Vor fi 7.000 de fani ucraineni şi doar 4.500 de nemţi.

- Prime. Patronul Rinat Ahmetov le-a promis jucătorilor lui Şahtior o primă de 370.000 de euro pentru triumf. Elevii lui Schaaf evoluează doar pentru 100.000 de euro fiecare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.