Ciclism

Cinci victorii de etapă pentru Columbia » Mark Cavendish reuşeşte dubla

Articol de Mitică Docan  —  miercuri, 20 mai 2009

Britanicul Mark Cavendish (Columbia) a obţinut cea de-a doua victorie în Turul Italiei, după ce a controlat autoritar sprintul de la capătul celor 214 kilometri dintre Torino şi Arenzano. Nicio modificare în clasamentul general, unde Danilo Di Luca (LPR Brakes) şi-a conservat tricoul roz, la un minut şi 20 de secunde distanţă de rusul Denis Menchov (Rabobank)

O zi croită pentru sprinteri, o zi în care italianul Alessandro Petacchi (LPR Brakes) şi britanicul Mark Cavendish (Columbia) puteau da un nou recital dacă treceau cu bine de singurul obstacol al zilei, Passo del Turchino, cu 10 borne înainte de final. Cam astea erau coordonatele la plecarea plutonului din Torino, cu o singură etapă înainte de temutul contratimp individual din Riomaggiore.

De-a lungul întregii zile, mai multe atacuri individuale au animat o cursă paşnică, în care favoriţii au preferat să se afunde în căldura confortabilă din inima plutonului. Cel mai important salt a fost făcut de rusul Vladimir Isaichev (Xacobeo Galicia), care construit un avans de maximum 6 minute şi a reuşit să deschidă drumurile pînă sub bannerul ce marca intrarea în ultimii 40 de kilometri.

Sub biciul necruţător al celor de la Astana, plutonul a înghiţit evadarea şi a iuţit ritmul pentru sosirea programată în graniţa regiunii Genoa. Înspre final, vîrful grupului masiv de rutieri s-a colorat în albastrul celor de la QuickStep şi Garmin, care au dat pedale grele pentru a organiza sprintul lui Allan Davis şi Tyler Farrar. Totuşi, vigilenţa celor de la Columbia s-a dovedit din nou cheia cîştigătoare.

Echipa lui Mark Cavendish s-a infiltrat excelent la conducerea cursei, profitînd de travaliul exemplar dus de norvegianul Edvald Boasson Hagen. Petacchi a fost năucit de ritmul iraţional dus de echipa lui Bob Stapleton şi nu a putut reacţiona în momentul în care Cavendish a decolat pentru cea de-a patra sa victorie de etapă din scurta carieră dusă pe străzile din Cizmă. Între ei, eternul visător de la Garmin, americanul Tyler Farrar.

Clasamentul etapei:
1 Mark Cavendish (GBr) Columbia - Highroad 4.51.17 (44.08 km/h)                         
2 Tyler Farrar (USA) Garmin - Slipstream                                   
3 Alessandro Petacchi (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini                      
4 Allan Davis (Aus) Quick Step                                             
5 Sébastien Hinault (Fra) AG2R La Mondiale                                 

Clasamentul general:
1 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini 48.51.28
2 Denis Menchov (Rus) Rabobank  1.20
3 Michael Rogers (Aus) Columbia - Highroad    1.33
4 Levi Leipheimer (USA) Astana 1.40
5 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas  1.53

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.