Europa League

45 milioane euro, brazilienii si Cupa

Articol de Daniel Scorpie  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Şahtiorul s-a clădit în timp şi cu investiţii mari. 7 dintre titularii finalei de la Istanbul au fost aduşi la Doneţk de Mircea Lucescu, aproape toată suma cheltuindu-se pentru cei 5 brazilieni!

După ŢSKA Moscova şi Zenit St. Petersburg, a venit rîndul altei echipe din Est să cîştige Cupa UEFA. Triumful lui Şahtior nu e deloc întîmplător, reţeta folosită de ruşi avînd rezultate şi în Ucraina.
Il Luce a cucerit Europa  (video)


În 5 ani, Mircea Lucescu a reuşit ceea nici nu s-a visat la Doneţk cu Nevio Scala ori Bernd Schuster. A clădit cu răbdare şi destule încercări, dar şi cu banii (mulţi) cheltuiţi de Rinat Ahmetov, trupa care a escaldat, pas cu pas, piscurile Europei, atingînd prima ţintă la Istanbul.
Meritul lui Lucescu  (video)

Lucescu l-a convins pe miliardarul lui Şahtior să investească masiv pentru performanţă. Aşa a crescut de patru ori bugetul clubului, pînă la 70 de milioane în acest sezon. Tot aşa s-a ajuns ca, în stagiunea trecută, achiziţiile să ajungă pînă la 59 de milioane, vîrful erei Lucescu.


Antrenorul român a schimbat radical pe parcurs echipa. Dintre titularii de la Istanbul, doar pe patru i-a găsit la Doneţk. Raţ, Srna, Cigrinski şi Lewandowski, ce au costat împreună numai 2,2 milioane! A pariat pe brazilienii descoperiţi de scouterii "minerilor", împrospătîndu-i cînd le-a sesizat pierderea motivaţiei, pînă a descoperit combinaţia optimă.
Cupa lui Il Luce  (video)


"Am reuşit să-i disciplinez tactic, pentru că talent aveau cu carul. Am dovedit că cine vine după mine devine mare şi în Est". De la mijloc în sus, 40 de milioane a costat quinta Ilsinho-Fernandinho-Willian-Jadson- Luiz Adriano, cu care Il Luce a licitat corect şi i-a luat marele pot lui Werder. Ce mai contează că titlul în Ucraina s-a dus acum la Dinamo Kiev, rivala pe care Şahtior a scos-o în semifinale?


500 de milioane de euro a investit în total patronul Rinat Ahmetov în transferuri, salarii şi infrastructură în cei 13 ani de cînd a preluat-o pe Şahtior

131,4 milioane de euro a plătit Şahtior pe transferurile a 37 de jucători de la venirea lui Mircea Lucescu în 2004. Din vînzări, s-au recuperat 69,6 milioane

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.