Europa League

Profesorul

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Fanatik scrie că, în 2004, cînd a preluat pe Şahtior, nimeni nu s-ar fi gîndit că românul va cuceri o cupă europeană


Primii care au sărit să-l laude pe Mircea Lucescu după cîştigarea Cupei UEFA au fost, cum era şi de aşteptat, turcii.  Generoase la triumf, ca în vremea cînd antrenorul român o pregătea pe Galatasaray (2000-2002) sau pe Beşiktaş (2002-2004), ziarele de la Istanbul s-au întrecut în a-l preamări pe "vechiul nostru prieten Lucescu", cum s-a exprimat unul dintre editoraliştii cotidianului Star.

Fanatik, de pildă, scrie despre "Lucescu, profesorul fotbalului". "Cînd românul a preluat-o pe Şahtior Doneţk, în 2004, dacă ar fi spus cineva că această echipă va cuceri într-o bună zi o cupă europeană i s-ar fi rîs în nas. Însă cu o echipă creată de el, a realizat o performanţă istorică. Lucescu a îmbinat experienţa sa cu dinamismul formaţiei, a cărei medie de vîrstă e de 23 de ani, şi şi-a pus semnătura asupra unei «Revoluții portocalii». De fapt, şi-a pus nu doar semnătura, ci şi ştampila", a punctat Fanatik.

Akşam a titrat "Ultimul împărat, Luce!", pentru Star e "Regele Istanbului", iar Vatan se întreabă: "După această reuşită, va accepta oare Lucescu o ofertă din Turcia? Îl va lăsa Ahmetov să plece? Vom vedea".   


GERMANIA

Bild sare la gîtul arbitrului

Cotidianul Bild a fost singurul ziar german care a pus la zid prestaţia arbitrului finalei, Medina Cantalejo. Publicaţia cu cel mai mare tiraj din Europa, 3,8 milioane de exemplare zilnic, i-a reproşat "centralului" că nu i-a acordat lui Werder un penalty în minutul 113: "Prodl a căzut în careu, după ce a fost tras de mînă de Srna. Se putea da lovitură de la 11 metri, dar fluierul lui Cantalejo a rămas mut, ca de atîtea alte ori în timpul finalei".


UCRAINA

"Acum ţintim mai sus"

Succesul lui Şahtior a declanşat o efervescenţă generală în presa ucraineană, care oferă reuşita lui Mircea Lucescu ca model pentru Dinamo Kiev. "Şahtior n-a luat doar Cupa UEFA, ci a şi dovedit că ucrainenii ştiu fotbal. Sîntem obligaţi să avem pretenţii mai mari, a scris "Gazeta Po-Kievski". Cotidianul "Blick" a lăudat "fotbalul splendid jucat de «mineri» , care n-a putut lăsa indiferent pe absolut nimeni. Şahtior a intrat în istorie şi această finală n-o vom uita prea uşor". "Segodnia" a conchis: "Am meritat cupa. Golgeterul Jadson a fost la locul şi momentul potrivit, păcălindu-l pe Wiese. Acum ne pregătim de Supercupă şi de marea revanşă cu Barcelona".

Antonescu impresionat
"Din păcate, fiind în campanie în ţară, am urmărit doar frînturi din finala UEFA", a mărturisit ieri fostul ministru al Tineretului şi Sportului în anii 1997-2000. Preşedintele liberalilor crede că "victoria echipei Şahtior reprezintă şi o performanţă românească, iar gestul lui Mircea Lucescu, acela de a scoate flutura steahul României pe stadionul din Instambul "i-a impresionat pe români şi a avut şi menirea de a compensa din suferinţele noastre la capitolul fotbal". Acesta a adăugat că "deşi nu am fost niciodată dinamovist sau fan Lucescu, trofeul UEFA reprezintă pentru antrenor încununarea unei cariere de excepţie".


Mercedesuri atacate la Doneţk
La Doneţk a fost noapte albă după finala de la Istanbul. Fanii "portocalii" care au urmărit meciul în baruri s-au urcat pe mese şi au ţipat la reuşitele "minerilor". La sfîrşitul prelungirilor, mii de suporteri au luat cu asalt Piaţa Lenin, unde s-a pornit un carusel de maşini. S-a dansat, s-au agitat steaguri, s-a claxonat asurzitor şi s-a blocat circulaţia pe străzile din centru. Nu s-au semnalat incidente majore, cu excepţia unui fan care, pe Bulevardul Puşkin, s-a răzbunat pe unul dintre simbolurile nemţilor şi s-a rănit în tentativa de a rupe sigla mai multor Mercedesuri.


Succes prevăzut de YGSP
Young gsp a anticipat deznodămîntul finalei Cupei UEFA, cîştigată de Şahtior în faţa lui Werder (2-1). Luni, cu două zile înaintea jocului, prima pagină din numărul 11 îl prezenta pe Mircea Lucescu, într-un fotomontaj, cu trofeul în mînă, stînd într-o ploaie de confetti. Titlul: "Trebuie să fie a ta, Luce!". După meci, www.ygsp.ro a prezentat adevărata cupă în braţele antrenorului român. "Nu e un vis, Cupa este a voastră!" a fost mesajul Ygsp pentru "Il Luce" şi Raţ. Finalei istorice i-au fost dedicate două pagini plus cele două coperţi. (George Ştucan)



CULISELE FINALEI

* În pauză, Mircea Sandu i-a înmînat lui Răzvan Lucescu medalia şi diploma oferită tatălui său de FRF cu ocazia centenarului. Acestea au ajuns la tehnicianul lui Şahtior după încheierea partidei.

* Cea mai înfocată fană a lui Şahtior a fost soţia lui Raţ, ucraineanca Iulia. Aceasta a privit aproape tot meciul în picioare, fluturînd steagul Ucrainei şi pe cel al lui Şahtior. Deoarece se afla într-o zonă VIP, cei din jur au rugat-o în mai multe rînduri să se aşeze, pentru a putea urmări ostilităţile de pe gazon.

* Imediat după meci, Luce a celebrat victoria alături de echipă şi de patronul Rinat Ahmetov la hotelul Ritz. Apoi, el a mers la restaurantul Park Flora, de pe malul Bosforului, pentru a fi alături de familie şi de restul invitaţilor. Petrecerea s-a terminat la ora 4:00 dimineaţa şi au fost servite mai multe specialităţi de peşte.

* Marilou Lucescu a venit special la Istanbul pentru a fi alături de bunicul ei. Fiica lui Răzvan studiază la Cardiff, în Ţara Galilor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.