Liga 1

Ionuţ Lupescu îl avertizează pe Cristi Balaj: "Ai grijă cum arbitrezi!"

Cristi Balaj

Articol de Dan Udrea  —  Monday 30th of November -0001 12:00

"Centralul" partidei din Ştefan cel Mare, Cristi Balaj, a fost ameninţat indirect de Ionuţ Lupescu că delegarea la finala Cupei depinde de prestaţia de duminică

CCA a anunţat ieri oficial ceea ce Gazeta Sporturilor a scris în premieră şi anume că meciul Dinamo - FC Braşov va fi arbitrat de români, nu de străini. Numele "centralului"? Cristi Balaj. De ce? A explicat Ioan Igna, şeful CCA: "E numărul 1 pe 2008". În spatele delegării lui stau însă evenimente incredibile, care ar putea conta foarte mult în prestaţia sa.

Reţinut după ce Borcea l-a desfiinţat
Balaj va arbitra pe Dinamo după ce a fost oprit de la delegări nu mai puţin de 5 etape în urma meciului Timişoara - Farul 3-2, cînd Cristi Borcea l-a acuzat violent pentru că a dat aiurea un penalty pentru gazde. "Trebuia să stea două etape, dar eu i-am dublat pedeapsa ca să nu se creadă că-l apărăm", a spus ieri Igna. "Dacă Borcea nu făcea scandal, arbitra după maxim o etapă", a spus ieri un alt membru CCA.

La "mîna" Kaiserului
Cum s-a ajuns, totuşi, ca Balaj să fie ales? Ionuţ Lupescu l-a chemat zilele trecut pe Ioan Igna şi l-a anunţat sec: "La finala Cupei României eu voi face delegarea, dumneata nu trebuie decît să pui doi arbitri pe hîrtie". Balaj şi Tudor au fost nominalizaţii, iar după ce Lupescu a aflat că primul va conduce Dinamo - Braşov, cei doi au tras concluzia: "Meciul de duminică va fi un test pentru el. Dacă va conduce bine, atunci are şanse să oficieze la finală. Dacă nu, nu!".

Precedentul a fost Tudor
O situaţie asemănătoare s-a petrecut exact acum un an, înainte de decisivul meci Dinamo - Steaua 2-1. Lupescu a hotărît atunci să arbitreze Tudor, pe care l-a chemat în birou înainte de meci şi i-a dat cîteva sfaturi: "Ar fi bine să nu rupi echilibrul de forţe", a fost unul dintre îndemnuri, Tudor fiind acuzat după joc de stelişti că nu l-a eliminat pe Bratu.

De ce e o delegare suspectă

1.
CCA a acceptat să nu efectueze tragere la sorţi în privinţa brigăzii de arbitri şi să-l numească pe Balaj, deşi cele două cluburi nu l-au indicat pe Balaj ca să conducă meciul.

2.
Balaj revine după 5 etape de suspendare şi procedura internă a CCA spune că după o pauză foarte mare nu e indicat să fie trimis la un joc cu miză mare.

3.
Borcea l-a acuzat violent pe Balaj în urmă cu 3 săptămîni, dar CCA şi FRF n-au ţinut cont de acest lucru şi l-au delegat pe el.

4.
La CCA se ştia de faptul că acest meci va fi arbitrat de Balaj încă de dinaintea jocului Urziceni - Dinamo! Argumentul? Igna a fost observator la întîlnirea Braşov - Oţelul 1-1, care s-a jucat vineri, şi l-a întrebat pe Dinu Gheorghe încă de atunci dacă e de acord cu arbitri români.

5.
Braşovul a acceptat imediat varianta arbitrilor români, chiar a trimis şi un fax în acest sens la CCA, în schimb, în presă Dinu Gheorghe a declarat că gruparea ardeleană a solicitat arbitri străini.

A refuzat să intre în afaceri cu Borcea
Un alt amănunt important e faptul dezvăluit de GSP în urmă cu cîteva săptămîni, anume că Balaj a refuzat să intre în afaceri cu Borcea. În 2006, oficialul dinamovist i-a solicitat "centralului" băimărean să se ocupe de compania Crimbo Gas Transilvania, dar arbitrul a refuzat. Borcea l-a sunat pe Balaj imediat după ce a aflat de subiectul Gazetei. "Am înţeles că ai început să vorbeşti de Crimbo Gas...", i-a zis şeful "cîinilor", după care Balaj i-a închis telefonul.

"Ce treabă are Lupescu să se implice la arbitraj? Nu le-a fost de ajuns ce lecţie au primit de la DNA?"
Ion Crăciunescu, ex-arbitru FIFA

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.