Fotbal   •   Liga 1   •   CAZUL PENESCU-CCA

Interviuri faţă în faţă în cazul arbitrilor cumpăraţi » Acuzarea: "I-am prins în două săptămîni"

Articol de Justin Gafiuc   —  marți, 09 iunie 2009

Procurorul şef al DNA Piteşti, Călin Nistor, dezvăluie că a fost uluit de lipsa de precauţie a celor cercetaţi în "dosarul fotbalului" şi simte în anchetă cum funcţionează legea mafiotă a tăcerii, omerta



- Domnule procuror Călin, care au fost elementele decisive pentru declanşarea anchetei?

- Aveam strînse o serie de date, completate cu altele primite la nivelul serviciului nostru. Au existat şi repetatele semnale din presă, eram la curent şi cu nemulţumirile persistente ale opiniei publice referitor la ce se întîmplă în fotbal, aşa că am hotărît să declanşăm o investigaţie. Asta se petrecea în septembrie anul trecut.



- Cînd au început să apară primele rezultate?


- În nici două săptămîni! Nu ne aşteptam să obţinem deja confirmări într-un timp atît de scurt. Credeam că ne vom confrunta cu o mare prudenţă din partea celor aflaţi în vizor. Chiar ne-am temut la un moment dat că lucrurile vor merge foarte greu, fiindcă preşedintele federaţiei, Mircea Sandu, a ieşit în cîteva rînduri şi a solicitat sprijinul organelor de urmărire penală pentru a efectua anumite investigaţii. Ne gîndeam că acel mesaj îi va determina pe toţi cei din fotbal să devină extrem de precauţi. Nu s-a întîmplat însă aşa!



"Nici o instanţă n-a invocat lipsa probelor"



- Se simte în mersul anchetei faptul că se lucrează sub o fantastică presiune mediatică şi există mari aşteptări din partea suporterilor?


- Sîntem obişnuiţi, nu vedeţi la ce atacuri zilnice e supus DNA-ul? Nu ştiu cum suportă însă instanţele această stare de fapt!



- S-a conturat deja un conflict de opinii între procurori şi judecători?


- Nu. Cu instanţele din Argeş, în special la Curtea de Apel, nu am avut astfel de probleme. Nici la Tribunal, fiindcă, fireşte, magistraţii pot avea alte păreri la un moment dat. Pentru noi e foarte important însă că nici una dintre instanţe n-a invocat pînă acum lipsa probelor din partea acuzării. Chiar dacă cinci persoane dintre cele nouă arestate preventiv la un moment dat au fost puse în libertate sub control judiciar, nu ne afectează în planul credibilităţii acţiunii. Admit, totuşi, că ne-ar fi convenit să-i avem pe toţi în arest.



- V-a surprins în mod special eliberarea vreunuia dintre cei trimişi iniţial în arest?


- Prefer să nu comentez acest aspect, dar, vorbind la modul general, nu-mi place incoerenţa unui magistrat în actul de justiţie.



"Oamenii din fotbal sînt legaţi între ei"



- V-aţi confruntat cu oameni refractari în această anchetă?


- Total refractari la audieri. Vorbim aici de persoanele cercetate. N-au oferit deloc informaţii. Există în lumea fotbalului o teribilă solidaritate de breaslă. Oamenii sînt legaţi între ei şi probabil că există temerea de a nu declanşa un efect de domino. Nu pornim de la premisa că toţi oamenii din fotbal sînt vinovaţi. Am convingerea că foarte mulţi sînt cinstiţi. Dar tocmai ei ar fi avut interesul de a elimina personajele negative. N-ar fi trebuit să apară procurorii pentru a se face curăţenie.



- Au existat totuşi şi persoane dispuse să colaboreze pentru a se face lumină?


- Niciodată! Chiar dacă la nivel declarativ e altceva! Nu există un sprijin real dinspre cei din fotbal.



Ţine cu Steaua

Procurorul Călin Nistor spune că a jucat fotbal în timpul liceului, a fost practicant de lupte greco-romane şi ţine cu Steaua de la vîrsta de 6 ani: "Aveam un unchi în Drumul Taberei, pe care obişnuiam să-l vizitez. De atunci am început să mă ataşez de echipa din Ghencea, pe care am urmărit-o frecvent, inclusiv pe stadion. Iar cea mai plăcută amintire rămîne semifinala Cupei Campionilor Europeni din '86, 3-0 acasă cu Anderlecht, partidă la care am fost în tribună".



Componenţa echipei de anchetă



- procurorii Călin Nistor şi Sevastian Radu (coordonatori)

- 5 ofiţeri de Poliţie de la DNA Piteşti

- ofiţeri de Poliţie detaşaţi periodic de la DNA Bucureşti

- echipe operative ale DNA (filaj, urmărire etc)

- ofiţeri de la Direcţia de Informaţii a Ministerului de Interne (DGIPI)



"Nu ştiu ca federaţia să fi făcut vreodată o solicitare oficială pentru declanşarea unor anchete penale. Cel puţin la nivelul serviciului nostru!"



"Avem suficiente probe care să dovedească vinovăţia celor acuzaţi. Credeţi că ar fi dispus cineva arestarea lor dacă n-ar fi existat nişte probe şi indicii foarte concrete?"

Călin Nistor



10 persoane din România ştiau în septembrie 2008 că se va declanşa ancheta din fotbal: procurori de la DNA Piteşti şi Bucureşti, plus prima echipă operativă desemnată să lucreze la caz



39 de ani
are procurorul Călin Nistor: înainte de a prelua, în 2008, şefia DNA Piteşti a mai lucrat ca procuror la Drăgăşani, Rm. Vîlcea şi Bucureşti ('95-'96, '00-'08) şi ca avocat la Rm. Vîlcea ('96-'00)



Avocatul apărării: "Sînt revoltat"



Avocatul lui Corpodean, Călin Budişan, crede că DNA Piteşti a declanşat cercetări periculoase, neavînd probe şi motive verosimile spre a dicta arestări în serie





- Domnule Budişan, ce sentiment aţi trăit cînd aţi studiat pentru prima dată dosarul?

- M-a contrariat lipsa probelor concludente şi faptul că s-a ajuns uşor la acea serie de arestări preventive. La dosar există prea puţine elemente care să fi impus asemenea decizii. M-au frapat şi sînt chiar revoltat de aceste lucruri, fiindcă datorită modului în care s-a acţionat în această cauză există pericolul ca împotriva oricui să se poată dispune măsura arestării, care ar trebui să fie o situaţie excepţională, nu o practică uzuală. Păi, am avut un client la Cluj pe care l-au ţinut închis şapte luni şi apoi l-au achitat! N-aş vrea să mai întîlnesc un caz similar!



"Pericolul social, nu vinovăţia"



- Nu e totuşi important amănuntul că nici una dintre instanţe nu s-a pronunţat pînă acum că n-ar exista probe, ci doar asupra absenţei pericolului social?


- Există în textul de lege o prevedere care se referă la nemijlocire, adică faza de fond a procesului în care magistraţii se pronunţă efectiv asupra probatoriului, audiază martorii şi toate celelalte căi. Deocamdată, în acest moment, aprecierea se face doar asupra pericolului concret pentru ordinea publică pe care-l reprezintă cei cercetaţi, în funcţie de indiciile temeinice care stau la baza solicitării de arestare preventivă. Aceasta nu arată însă vinovăţia sau nevinovăţia persoanei. Doar sentinţa definitivă o poate face. Avem şi aici însă o problemă.



- Anume?


- Indiciile temeinice invocate de DNA s-au strîns într-o etapă anterioară procesului, în timpul actelor premergătoare. Înainte de declanşarea propriu-zisă a urmăririi penale. Conform legii, în  faza de judecată, ele vor trebui însă coroborate cu alte fapte şi împrejurări care rezultă din ansamblul probator administrat în cauză. Exemplu: există acea convorbire telefonică dintre Făcăleaţă şi Penescu, în care primul spune explicit că arbitrul n-a vrut să primească suma de 15.000 de dolari. Iar asta e folosită ca probă împotriva lui Corpodean! Fără să mai fie invocate şi alte împrejurări care să susţină acuzaţia DNA-ului! Atenţie, cu atît mai mult cu cît nu există, prin urmare, nici un indiciu cu privire la darea banilor! Dacă s-ar lua în calcul doar declaraţia unei părţi împotriva celeilalte, cum ţi-ai proba nevinovăţia?! S-ar crea un precedent periculos!



"Prea s-au legat arestările şi eliberările!"



- Bun, dar interpretarea acestor indicii temeinice a dus mai întîi la arestări pe bandă, iar apoi la eliberări succesive. Nu se bat cap în cap?

- Nu, fiindcă sînt instituţii diferite. N-aş vrea însă să greşesc, dar parcă prea s-au legat toate, ca şi cum ar fi existat o linie directoare. După reţinerea lui Penescu, au curs arestările, cu decizii pe care le intuiam. Apoi, primul eliberat a fost Corpodean şi au urmat în scurt timp ceilalţi, într-o serie inversă identică. 



"Boban mi-a «dansat» în careu"

Călin Budişan conduce reprezentativa de fotbal a avocaţilor, care a participat pînă acum la patru ediţii de turneu final Mondial sau European! Cel mai bun loc, 7 din 54 de formaţii, a fost ocupat anul trecut, la Alicante, în Spania. Românii au dat pînă acum şi doi golgeteri ai competiţiei supreme: ex-mijlocaşul lui "U" Cluj, Adrian Truşcă, şi avocatul Flaviu Sâsâeac. Budişan a luat parte la sfîrşitul lunii mai şi la un joc de caritate între o selecţionată europeană a avocaţilor şi generaţia de aur a Croaţiei, cu Boban, Bilici (actualul selecţioner de la Zagreb), Prosinecki, Asanovici sau Jarni: 6-2 pentru croaţi. Budişan a stat în poartă: "Boban mi-a «dansat» de cîteva ori în careu! Se menţine fantastic şi cred că ar evolua lejer în campionatul nostru".



"Probabil că arestarea lui Corpodean a produs un puternic impact psihologic la nivelul opiniei publice, dar n-ar fi normal ca viaţa să-i fie afectată dacă i se va proba nevinovăţia"

Călin Budişan



38 de ani are Călin Budişan, avocat în baroul de la Cluj. Practică această profesie din 1999

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.