GSP special   •   Superreportaje   •   MEMORIALUL DOPINGULUI

EXCLUSIV GSP » Dezvăluiri incendiare în dosarul dopingului din România

Articol de Justin Gafiuc   —  miercuri, 17 iunie 2009

Rapoarte detaliate din arhiva Securităţii dezvăluie folosirea în masă a dopajului în sportul românesc: rezultate mari la Olimpiade sau Mondiale obţinute prin folosirea substanţelor interzise.



"Medicamentele interzise care apar în acest raport au efecte devastatoare asupra ficatului, a sistemului cardiovascular, dereglează balanţa endocrină" - Graziela Vâjială, director Agenţia Naţională Antidoping



Documente clasificate strict secret în arhiva Securităţii dezvăluie aspecte inimaginabile despre folosirea în masă a dopingului în sporturile olimpice înainte de Revoluţie: utilizarea pe scară largă a substanţelor interzise pentru ca România să obţină medalii la competiţiile mondiale. Cu precădere la Olimpiadă, unde lupta pentru supremaţie cu marile puteri comuniste, URSS, RDG, China, se ducea şi cu arme murdare.



Anabolizante de la Centrul de Medicină Sportivă!

Primul raport, întins pe patru pagini dactilografiate, datează din februarie '88 şi e semnat de Adrian Ciobanu, antrenor la lotul naţional de patinaj viteză. E, de fapt, o informare detaliată pe care tehnicianul o făcuse către Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport (CNEFS) după ce, la Mondialele de juniori din Coreea de Sud, avusese o elevă depistată pozitiv.



"Vizînd îmbunătăţirea performanţelor şi atingerea parametrilor internaţionali pentru sezonul '87-'88, m-am documentat şi am trecut la administrarea medicaţiei pe care am avut-o la dispoziţie şi pe care am considerat-o absolut necesară. Medicamentele le-am obţinut pe mai multe căi, iar unele au fost furnizate chiar de Centrul de Medicină Sportivă, deşi unele figurau pe lista substanţelor interzise", e pasajul de început din document.



5 produse interzise folosite pentru doparea sportivilor apar în raportul lui Adrian Ciobanu: NAPOSIM, DECADURABOLIN, STROMBAJECT, TESTOSEN, DECANOFORT



Raportul din '88 al antrenorului Adrian Ciobanu de la patinaj viteză: "Chiar Centrul de Medicină Sportivă ne-a furnizat medicamente care figurau pe lista substanţelor interzise"
. VEZI AICI ÎNTREGUL RAPORT...



"Lucrăm empiric"

Explicaţiile lui Ciobanu au continuat: "Sîntem handicapaţi faţă de cei cu care concurăm la medalii. Nu avem cunoştinţe în domeniul medicinei de susţinere, la noi se tratează totul empiric, nu avem medicamentele necesare, iar medicii sportivi nu au practica de rigoare.



Acestea sînt motive în plus care ne fac să apelăm inclusiv la anabolizante. Şi la acest domeniu sîntem rămaşi în urmă pentru că nu avem acces la aceste substanţe de ultimă oră, precum hormonul de creştere sau derivatul de penicilină care face nedepistabil anabolizantul".



"Medicii n-au cunoştinţe"


Spre final, vine trimiterea către sporturile olimpice de anvergură: "Numeroşi medici sportivi de-ai noştri care s-au ocupat de medicaţia sportivilor de la atletism, canotaj, caiac-canoe, handbal, gimnastică masculină, înot au dovedit că nu stăpînesc cunoştinţele necesare ca dovadă că unii sportivi de care s-au ocupat au fost depistaţi pozitiv la controale antidoping de peste hotare".



Notă informativă din înot la Securitate: "La Ploieşti şi Baia Mare se administrează sportivilor substanţe anabolizante". VEZI AICI ÎNTREGUL RAPORT



"Nu s-a reuşit anihilarea urmelor de la tratamente"

Şi apoi o întrebare retorică: "Dacă la aceste loturi naţionale de mare forţă şi valoare, care au avut asigurate o supraveghere medicală pe parcursul întregului ciclu anual de pregătire şi care au beneficiat de controale periodice efectuate de brigăzi pluridisciplinare ale Centrului de Medicină Sportivă şi ale Centrului de Cercetări Ştiinţifice nu s-a reuşit anihilarea completă a urmelor tratamentului cu anabolizante, ce mai putem spune noi, la patinaj viteză, care n-am beneficiat nici pe departe de sprijinul atîtor specialişti autorizaţi?".



Noemi Lung: hepatită medicamentoasă!

În raportul lui Adrian Ciobanu se invocă un caz concret, al fostei campioane mondiale la nataţie, Noemi Lung: "Un caz recent este cel al înotătoarei Noemi Lung, o mare valoare despre care se vorbeşte că a fost obligată să-şi întrerupă un timp pregătirea cu diagnosticul «hepatită medicamentoasă»". Asta, sugerează raportul, din cauza administrării excesive de anabolizante!



"Am fost atunci un cobai. Se pregătea Olimpiada de la Seul, se ştia că asiaticii au un nou aparat de detectare a substanţelor interzise şi m-au trimis pe mine înainte cu jumătate de an să testez nişte medicamente. Aşa m-au luat de papagal în '88!"

Adrian Ciobanu



Pasaje din documentele de la Securitate

» "Profesorul Mircea Hohoiu, de la nataţie, spunea că a asistat personal la centrul «23 August» din Bucureşti cînd atletele Anişoara Cuşmir şi Maricica Puică îşi injectau anabolizante"



» "Din grupa de performanţă a profesorului Mihai Gothe, unde se pregăteşte şi actuala recordmenă a lumii, Tamara Costache, a făcut parte şi înotătoarea Iulia Mateescu, ai cărei părinţi, aflînd că profesorul Gothe foloseşte anabolizante pentru sportivi au retras-o din viaţa sportivă"



» "Pe plan internaţional au apărut substanţe despre care se vorbeşte foarte mult, cum ar fi diferiţi hormoni de animale din care se extrag substanţe nedepistabile. Noi le cunoaştem doar vag, în timp ce adversarii la medalii le au şi le folosesc"



»"Eşecurile repetate ale specialiştilor au determinat mulţi antrenori să înveţe ei înşişi medicaţia - substanţe, administrare, efecte, durată".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.