Campionate

E de rău

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Însăşi FIFA recunoaşte că sud-africanii mai au multe de remediat pînă la anul, cînd vor găzdui Mondialul

Cupa Confederaţiilor, găzduită în aceste zile de Africa de Sud, şi-a atins deja unul dintre obiective. Acela de a localiza deficienţele de organizare pentru ca, pînă la Mondialul 2010, să poată fi remediate. Iar probleme sînt la toate capitolele pe care FIFA pune cel mai mare preţ: securitate, transport, accesul pe stadioane, precum şi starea suprafeţelor de joc.

Evident dezamăgit, însuşi Sepp Blatter, preşedintele forului mondial, le-a recunoscut: "Sînt numeroase aspecte pe care sud-africanii trebuie să le rezolve pînă vara viitoare. E prea mult haos în trafic şi la intrarea pe stadioane. Iar spaniolii s-au plîns că terenurile sînt prea tari".

La toate aceste neajunsuri, joi s-a mai adăugat o problemă: securitatea. Chiar în timp ce jucau împotriva Italiei, egiptenii au căzut victimele bandelor de hoţi din Johannesburg.

TRANSPORT
Un calvar
Deplasarea suporterilor la şi de la stadion e un calvar. La Johannesburg, de pildă, transportul acestora a fost încredinţat de organizatori unor firme locale şi fiecare face cum îl taie capul. Microbuzele nu vin la timp sau întîrzie ore în şir, nejustificat, în faţa arenei Ellis Park, ceea ce a generat aglomeraţie, nervi şi chiar încăierări.

SECURITATE
Egiptenii, jefuiţi
Pe cît s-au bucurat egiptenii că au bătut Italia (1-0, gol Homos), oferind cea mai mare surpriză de pînă acum a competiţiei, pe atît de mare a fost şi şocul la întoarcerea în hotel. Atacantul Zidan a povestit că, în timpul meciului, hoţii s-au strecurat în camerele lor şi au pus mîna pe tot ceea ce a însemnat ban lichid. Suma totală nu se ştie încă.

INTRAREA PE STADIOANE
Puţini stewarzi
O altă problemă e accesul dificil al suporterului pînă la locul său în tribună. Nici la intrare, nici în incinta arenelor nu sînt suficienţi oameni de ordine, stewarzi, cum li se mai spune, care să îndrume spectatorii. "Pentru la anul vom avea în vedere angajarea şi instruirea mai multor voluntari, astfel încît să se evite cozile", au anunţat organizatorii.

STAREA TERENURILOR
"Gazonul e o ruşine"

Spaniolii s-au plîns de suprafaţa de joc a stadionului Free State, din Bleomfontein, unde au jucat cu Irak (1-0). "Gazonul e o ruşine. Iarba e prea înaltă, pe alocuri lipseşte, iar terenul e tare şi denivelat", a tunat Xavi. Condiţiile de remediere sînt primitive. Organizatorii au acoperit golurile cu petice de gazon aduse pe folii de plastic, dar e puţin probabil ca iarba să prindă pînă la următorul meci.

Infernul Vuvuzelas
Vuvuzelas, zgomotoasele trompete de plastic ale suporterilor sud-africani au devenit duşmanul numărul unu al jucătorilor şi al posturilor de televiziune europene care transmit competiţia. Ele imită strigătul elefanţilor şi sînt atît de stridente încît s-a cerut FIFA interzicerea lor pe perioada Mondialului din 2010. "La anul aş fi încîntat să nu le mai aud. Din cauza zgomotului pe care-l fac, nici nu poţi să te concentrezi asupra jocului", s-au plîns spaniolul Xabi Alonso şi brazilianul Robinho. Gazdele se apără, "Vuvuzelas fac parte din modul nostru de a fi, de a ne manifesta bucuria", iar Blatter şi-a recunoscut neputinţa. "Nu ştiu cum le-am putea interzice. Africa e Africa. Trebuie să ne adaptăm".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.