Fostului internaţional i se atribuise în '72 numele de colaborator "Pista": n-a marşat la legături cu Securitatea şi s-a renunţat la el după doi ani. A devenit obiectivul "Bota" în '84
În arhivele CNSAS, Ladislau Boloni figurează şi el cu dosar de colaborator al Securităţii! Nume conspirativ: "Pista". Se întîmpla pe 27 februarie 1972, iar documentul a fost deschis de direcţia Mureş. Număr de înregistrare: 14847.
"Are calităţi pentru securitate"
Actualul antrenor de la Standard Liege avea în acel moment 19 ani şi juca pentru ASA Tg. Mureş. În "propunerea de recrutare ca colaborator a numitului Boloni Ladislau", serviciile secrete motivau astfel: "Are calităţi utile pentru munca de securitate,;) spre exemplu - e serios, are preocupări privind pregătirea sa, depune interes pentru echipă. Nu are vicii, e sincer şi obiectiv. Cu ocazia cunoaşterii personale, am tras concluzia că este posibilă realizarea recrutării candidatului".
Iordănescu nu crede că foştii internaţionali au colaborat cu Securitatea
"Nu depune interes"
Iar în baza paginii se confirma finalizarea planului: "În procesul recrutării a avut o poziţie corespunzătoare, acceptînd să colaboreze cu organele contrainformative. A ales numele conspirativ PISTA şi i-am făcut cunoscut conţinutul angajamentului de colaborare, fiind de acord cu el".
Numai că în dosar nu există nici o notă informativă sau vreo referire ulterioară la "Pista", care, de altfel, e abandonat oficial de Securitate:S în septembrie '74: "Nu depune interes, nu este punctual la întîlnire şi nu a furnizat nici un material de la recrutare şi pînă în prezent. Propun scoaterea din reţeaua informativă". Semnează lt. col. Iosif Stoian.
Legături cu maghiari
Ulterior, cu şase luni înainte de a ajunge la Steaua, în martie '84, i se deschide dosar de urmărire. I se atribuie numele de cod "Bota". Devenise un personaj important pentru Securitate fiindcă avea relaţii cu maghiari de peste hotare şi fiindcă întreţinea legături cu un diplomat de la ambasada Ungariei din Bucureşti, Imre Czekman!
Victor Becali are încredere în fotbaliştii români: "Nu au făcut rău nimănui!"
Cerere de stabilire în Ungaria
"«Bota» a depus cerere de plecare în Ungaria, motivînd că soţia nu ar avea condiţii corespunzătoare de lucru şi că are un unchi în vîrstă, pe care trebuie să-l ajute, urmînd să-l moştenească". Aceasta era altă motivaţie pentru care Boloni dădea fibrilaţii ofiţerilor de Securitate.
Într-adevăr, în primăvara lui '85, fotbalistul ceruse plecarea în Ungaria, unde soţia sa avea rude, dar şi-a retras solicitarea după cîteva luni,:O preferînd să continue la Steaua. De aici avea să plece pînă la urmă în Belgia, la Racing Jet Bruxelles, la începutul lui '88, cînd Securitatea a interceptat o serie de convorbiri în care Boloni invoca sprijinul total al lui Valentin Ceauşescu.
CITEŞTE ŞI: Cămătaru A DAT rapoarte, pretind arhivele CNSAS
Sprijin de la Valentin Ceauşescu
"Cei de la club nu s-ar despărţi de mine, normal, încearcă să mă ameţească, dar de cuvîntul «acestuia» depinde totul în proporţie de 80 la suta. Ţine neapărat să mă ajute, fiindcă e ultimul tren pentru mine. Preşedintele clubului nu poate da totul peste cap. El este un nimeni în momentul de faţă", transmitea Boloni unui agent din Belgia, de origine maghiară, Laci, care-i aranja transferul peste hotare. "Oriunde, numai să fie afară!", era mesajul final al mijlocaşului.
Vasile Ianul: "Internaţionalii puteau fi folosiţi pentru externe"
"Urmăreşte să obţină sume cît mai mari de bani, sens în care a comercializat în ultimii ani două autoturisme, mai multe video şi radiocasetofoane, casete video şi alte obiecte de valoare"
Document Securitate, 23.11.'87
"Este foarte timid şi reţinut. Are perioade de frămîntări interioare nervoase, caracteristic vîrstei sale"
Document Securitate
108 selecţii are Boloni în "naţionala" României, în perioada '75-'88: 25 de goluri înscrise
2 titluri de cel mai bun jucător român al anului a cîştigat Boloni, în '77 şi '83
GSP special • Superreportaje • BÖLÖNI: COLABORATOR ABANDONAT ȘI URMĂRIT
Două identităţi
Articol de Gazeta Sporturilor — marţi, 30 iunie 2009
{{text}}