Azi se depune raportul de audit intern din MTS: 630.000 de euro plătiţi fără facturi şi documente de fundamentare care lipsesc din arhivă
"Am respectat legea". Aşa a sunat declaraţia standard a celor 7 angajaţi ai MTS, audiaţi în frunte cu ministrul Monica Ridzi în faţa Comisiei de Anchetă parlamentare.
Eficienţă, cuvîntul ignorat!
Pînă acum, în zeci de ore de audieri sau conferinţe de presă, în declaraţii scrise sau verbale, nici unul dintre cei din MTS implicaţi, conform propriilor documente, în cheltuirea a 630.000 de euro pentru 2 Mai nu a folosit cuvîntul eficienţă!
S-au acoperit cu legea, îi loveşte legea
"Au încercat să se acopere e lege, atîta tot", a mărturist un deputat. Lovitura vine de unde nu s-au aşteptat. Tocmai dinspre lege!
Dacă nu intervin presiuni de ultim moment, azi ar trebui ca ministrul Ridzi să primească pe masă auditul intern al instituţiei. Conţinutul documentului a fost reconstituit de Gazetă din mărturii ale celor verificaţi, cărora li s-a spus ce au greşit.
Fără chitanţe
Auditul este devastator pentru conducerea ministerului. Şi probează că banii tineretului şi sportului au fost risipiţi fără să se ceară firmelor prestatoare să prezintă chitanţe sau facturi!
"492,93 de lei noi/participant" şi numărul de ştiri, contractate împotriva legii, sînt singurele fundamente cifrice ale celor trei contracte
Plată "la ochi"
Restul s-a recepţionat şi s-a plătit "la ochi" ceea ce i-a şocat pe cei care fac auditul! Potrivit mărturiilor celor verificaţi, li s-a atras atenţia de către audit că au comis cel puţin următoarele lucruri:
1. Au acordat contractele către firme din care una are ca acţionari trei din patru acţionari ai celei de-a doua. Iar sediul social este acelaşi. Directorii din MTS n-au verificat acest lucru şi, chiar dacă asta e legal, ceea ce s-a întîmplat imediat după confirmă anormalitatea: firma care a cîştigat la Costineşti, Mark, a subcontractat imediat firmei Artisan, în faţa căreia pierduse. De fapt, MTS a ajuns să acorde banii pe mîna unei singure firme, Artisan!
Lipsesc documentele semnate!
2. Comisiile de recepţie şi-au asumat răspunderea semnînd că obiectivele au fost îndeplinite "fără să solicite nici un document de decont". Este pentru prima oară în istoria MTS cînd la o acţiune atît de costisitoare "nu există facturi"!
3. Numărul participanţilor precum şi alte obiective au fost verificate după televizor, conform şi mărturiilor lui Paul Diaconu în faţa comisie parlamentare.
4. Lipsesc documente semnate din minister! Propunerea, angajamentul şi ordonanţarea cheltuielilor nu au semnături pe ele. "Nu avem documentele semnate în evidenţe", a fost explicaţia lui Paul Diaconu, directorul economic, către auditori.
După CNA, auditul intern este al doilea document, din două încheiate, care arată că există nereguli grave. Mitul lui "poate am greşit, dar am respectat legea" se apropie de final.
Nouă descoperire GSP
În contracte, MTS lasă cele două firme să subcontracteze. Numai că atunci cînd aceste documente au fost postate pe sistemul electronic naţional care face achiziţiile publice transparente, se prevede clar: "Contractul NU poate fi subcontractat"! Interdicţia e valabilă pentru fiecare dintre cele trei contracte!
8.000 de euro în loc de 40.000!
8.000 de euro, în loc de 40.000, cît e prevăzut în contract au costat cele două trupe angajate de Artisan pentru Costineşti. Restul artiştilor au fost plătiţi de către MPP. Astăzi, comisia parlamentară îi va audia pe cei de la MPP.
7.000 de euro în loc de 75.000!
Atît a plătit firma Video Smart pentru închirierea scenei, luminilor şi instalaţiei de sonorizare, în loc de 75.000 cît a plătit MTS conform contractului.
GSP special • Anchetele Gazetei • CAZUL RIDZI
Documente lipsă
monica iacob ridzi, mts
Articol de Mirela Neag, Cătălin Tolontan — luni, 06 iulie 2009
{{text}}