Campionate

Antrenor de criză » Cine e cel mai inspirat antrenor european în promovarea tinerilor?

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 07 iulie 2009

Criza economică loveşte în plin. Chiar dacă Real Madrid nu se fereşte de zerouri şi cutremură piaţa cu oferte aproape ireale, celelalte mari cluburi europene evită să cheltuiască sume importante pentru achiziţionarea de jucători.

Măsuri anti-criză? Continuitate la nivel administrativ şi tehnic, raţionalizarea investiţiilor şi achiziţionarea unor jucători pentru care performanţele anterioare să garanteze. Aşa cum experienţa a demonstrat-o, perioada estivală aduce de cele mai multe ori remanieri consistente la nivelul loturilor de jucători. Promovarea celor crescuţi în propriile centre de tineret sau încrederea acordată ochiului scouterilor reprezintă modalităţi prin care cluburile răspund unui fenomen care tinde să acapareze fondul discuţiilor publice.

Fotbalul a consacrat în istoria sa modernă numele unor tehnicieni care au reuşit să obţină succese importante graţie atenţiei acordate unui proces pînă la urmă firesc. Sir Alex Ferguson a crescut la United o generaţie campioană condusă de Giggs, Scholes, Beckham sau fraţii Neville, în timp ce Arsene Wenger se poate mîndri că i-a scos Barcelonei zeci de milioane de euro din conturi în momentul în care l-a "ochit" pe Cesc Fabregas la un meci disputat de grupele de juniori ale catalanilor.

Claude Puel, la Lille, sau Manuel Pellegrini, la Villareal, au construit echipe în stare să învingă granzii. Răsplata? Astăzi sînt la Olympique Lyon, respectiv Real Madrid, şi caută să aducă glorie unor proiecte ce au ca ţintă exclusivă titlurile de campioni. Nici Ladislau Boloni, cel care le-a dat voie lui Cristiano Ronaldo sau Quaresma să-şi demonstreze abilităţile extraordinare la Sporting, nu poate fi neglijat. Omul care l-a muncit pe "noul Zidane" Gourcuff la Rennes a cîştigat recent campionatul în Belgia cu Standard Liege şi se află în căutarea gloriei europene cu o echipă în care strălucesc tinerii Witsel sau Defour.

Tu cine crezi că este cel mai bun antrenor pentru perioada de criză? Cine ţi se pare cel mai inspirat tehnician în promovarea tinerilor?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.