Liga 1

Tininho, noua achiziţie a Stelei, a stat degeaba un an!

Articol de Dan Udrea, Răzvan Rotaru  —  miercuri, 15 iulie 2009

Steaua a luat un fotbalist care în perioada februarie 2008 - ianuarie 2009 n-a jucat deloc, el bifînd doar 15 meciuri în ultimele 18 luni.


Tininho a semnat deja cu Steaua pentru un sezon, cu opţiune pentru alţi doi ani în vara lui 2010. Fundaşul portughez, născut în Mozambic, are însă o mare problemă. Chiar dacă el a fost folosit titular aproape meci de meci în returul ultimei ediţii a campionatului portughez, Tininho a lipsit de pe gazon nu mai puţin de un an de zile. Vezi aici o scurtă prezentare a brazilianului

5 luni a stat rezervă, 5 luni în tribună!
Mai precis, între 2 februarie 2008, cînd a jucat în meciul Coventry - Barnsley 4-0, şi 14 ianuarie 2009, cînd a fost titular în Belenenses - Vitoria Guimaraes 0-0, Tininho n-a jucat nici măcar un minut! Motivul? Între februarie şi iunie 2008 a stat doar rezervă la Barnsley. Apoi, în iulie şi august a fost pauză de vară.

A ajuns la Belenenses, însă s-a lovit de o altă problemă. Deşi era apt de joc încă de la 1 septembrie, a fost nevoit să stea pe tuşă alte aproape 5 luni pentru că englezii de la West Bromwich, echipă cu care se afla sub contract, au întîrziat să-i elibereze cartea verde! Perioada de transferări s-a închis, astfel că a trebuit să aştepte ianuarie 2009 pentru a reveni pe gazon.

Alte 4 luni pe bară!
N-a fost singura perioadă mare, în ultimii doi ani, în care Tininho n-a evoluat. A mai "bifat" alte 4 luni consecutive fără nici un minut pe gazon, între septembrie 2007 şi ianuarie 2008. A fost intervalul în care la West Bromwich a pierdut echipa, după care a fost împrumutat la Barnsley.

4 meciuri a jucat Tininho în întreg anul 2008, toate pentru Barnsley, în a doua ligă din Anglia

În 2007 a costat 230.000 de lire sterline
În urmă cu fix doi ani, portughezul a fost cumpărat de West Bromwich, echipă care atunci era în a doua ligă din Anglia. Tininho a fost cumpărat definitiv, englezii plătind lui Beira Mar 230.000 de lire sterline, adică în jur de 330.000 de euro.

CE SPUN ALŢII DESPRE EL

Adrian Ilie: "E copia lui Pereira de la CFR!"

Adrian Ilie, cel care a fost aproape să-l aducă la Pandurii în septembrie 2008, spune despre Tininho că "e foarte rapid şi are vînă de fundaş lateral adevărat"


- Adi, Steaua l-a luat pe Tininho, de la Belenenses, şi vrem să te întrebăm dacă...
- L-a luat deja, adică a semnat cu el? Înseamnă că s-au mişcat repede şi îi felicit pentru că au dat o adevărată lovitură.

- De ce?
- Pentru că Tininho e un fotbalist foarte bun. Îl cunosc, l-am văzut jucînd, principala lui calitate e viteza. Ca stil de joc, e copia fidelă a lui Pereira, care a jucat la CFR sezonul trecut. O să-l vedeţi ce vînă are, ce urcări în atac, ce bine controlează balonul. Una peste alta, e un fotbalist foarte, foarte bun.

Bergodi: "E foarte ofensiv"
După ce l-a urmărit pe mai multe DVD-uri, Cristiano Bergodi a vorbit ieri despre Tininho. "Ne-am gîndit bine pînă am decis să îl luăm pe Tininho, după ce l-am urmărit în mai multe meciuri. Este un jucător care se va implementa în sistemul nostru, mai ales că el a evoluat la Belenenses tot într-o linie de fund cu patru fundaşi. E un jucător care participă consistent în faza ofensivă, este combinativ şi are viteză", a spus Bergodi.

"Bun în atac, subţire în defensivă"
Portughezul Mario Branco, fostul şef al scouterilor de la Steaua, a vorbit despre ultima achiziţie a roş-albaştrilor. "Este un fotbalist care face foarte bine faza ofensivă, dar e destul de inexact în defensivă. Cred că se potriveşte la Steaua, pentru că echipa din Ghencea atacă tot timpul", a spus Branco. Falemi a subliniat că problemele Stelei sînt în zona ofensivă


"Poate că Tininho n-are un nume atît de cunoscut ca şi Darlas, care a jucat în Liga Campionilor, dar nu puteam aştepta la infinit răspunsul grecului. Nu ne-am cramponat de Darlas, aşa cum nu am făcut-o nici pentru Cesinha"
Cristiano Bergodi, antrenor Steaua


"Are o mare disponibilitate la efort, are viteză, centrează de foarte multe ori în timpul unui meci, dar trebuie să avem răbdare cu el, pentru că nu e încă pregătit fizic"
Valeriu Argăseală, preşedinte Steaua


7 zile de antrenamente fizice a efectuat Tininho cu Belenenses înainte de a ajunge la Bucureşti, el mai avînd nevoie de două săptămîni pentru a putea juca măcar 50-60 de minute



Hugo Alcantara, rivalul de la CFR, îl laudă pe Tininho: "Are valoare!"


Alcantara va da piept cu Tininho în etapa a 2-a, pe Ghencea, atunci cînd CFR va întîlni Steaua.


- Hugo, şi tu ai jucat la Belenenses, ca şi Tininho.
- Da, chiar dacă nu am fost coechipieri, îl cunosc destul de bine. Eu am plecat de la Belenenses la CFR exact atunci cînt Tininho a venit la echipă.

- Ce ştii despre el?
- Este un jucător valoros, să ştiţi. E foarte puternic, se mulează stilului englezesc, nu degeaba a fost transferat la West Bromwich. Face un marcaj foarte strîns, este greu să "respire" adversarul lîngă el.

- Care sînt principalele sale calităţi?
- Consider că stă foarte bine pe picioare, este dificil de depăşit şi participă mult la faza de atac. Este foarte periculos la centrări datorită detentei sale extraordinare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.