Ciclism

Fränk şi Andy Schleck urcă pe podium » Lance retrogradează două poziţii

Articol de Mitică Docan  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Luxemburghezul Fränk Schleck (Saxo Bank) a cîştigat penultima etapă montană din Turul Franţei, după o acţiune nimicitoare condusă alături de fratele său Andy şi liderul incontestabil Alberto Contador. Lance Armstrong a retrogradat două poziţii în clasamentul general, după ce a pierdut două minute şi 18 secunde în raport cu învingătorii de etapă

Charly Gaul ar fi mîndru! Fraţii Schleck duc cu succes tradiţia ciclismului în Ducat, arătînd că pot controla cea mai importantă cursă din lume prin voinţă şi travaliu exemplar. Cei doi au reuşit să încheie etapa regină cu respect faţă de numele mari din competiţie, dar şi cu incisivitate, prietenie şi forţă brută!

Etapa a fost animată iniţial de furia lui Thor Hushovd. Norvegianul de la Cervelo a dat un atac ilogic, camerele înregistrîndu-l pe posesorul tricoului de cel mai bun sprinter drept primul pe şosea timp de două căţărări de primă categorie (Cormet de Roselend şi Saisies) şi una de mîna a doua (Araches), dar şi pentru două sprinturi intermediare (Praz sur Arly şi Cluses), în care şi-a predat lecţia la distanţă faţă de britanicul Mark Cavendish. În spatele său, un grup condus de cel mai bun căţărător al Turului, italianul Franco Pelizzotti, a colecţionat punctele rămase.

Bomba a fost detonată pe Col de Romme, atunci cînd Saxo Bank a înăsprit ritmul la vîrful plutonului, învolburînd apele pentru lupta în ierarhia generală. În spatele lor, Lance Armstrong, Andreas Kloden şi Alberto Contador şi-au aliniat piepturile lucind de medalii în Marile Tururi, ţinînd un ochi vigilent pe oamenii lui Bjarne Riis. Totuşi, primul care a atacat a fost spaniolul Carlos Sastre (Cervelo), venit de undeva din amintirile Marii Bucle, dar entuziasmul locul trei obţinut în Turul Italiei s-a stins rapid, după cîteva sute de metri.

După zvîcul lui Sastre, au intrat în scenă oamenii puternici din ierarhia generală. În cîteva întoarceri de pedale s-au organizat două perechi în fruntea cursei: Fränk şi Andy Schleck, Alberto Contador şi Andreas Klöden, urmate îndeaproape de "bătrînul" Lance Armstrong şi Vicenzo Nibali (Liguigas). Cei patru deschizători de drumuri au reuşit să se rupă definitiv de următori, începînd singuri ultima ascensiune a zilei, cu 20 de kilometri înainte de final, Col de La Colombière.

Ultimul obstacol al zilei a fost prea mult pentru germanul de la Astana, Kloden predîndu-şi cu cîţiva kilometri înainte de vîrf, la un atac ciudat al lui Alberto Contador, în timp ce Lance Armstrong a trecut limita de două minute de întîrziere, deşi era însoţit de Vandevelde şi Wiggins (Garmin), doi oameni clasaţi sus în ierarhia generală. Coborîrea de 15 kilometri i-a avantajat pe cei din faţă, care au descoperit calităţile de vitezist ale lui Andy Schleck, în timp ce Lance i-a pescuit pe Kloden şi Vicenzo Nibali în trenă pînă la final.

Încurajările lui Contador şi fericirea unui bronz meritat la finalul zilei au fost suficiente pentru Fränk ca să treacă primul linia de sosire. Spaniolul de la Astana a sosit al doilea, în timp ce Andy a trecut linia de sosire ultimul dintre cei trei, dar la fel de fericit ca învingătorul.

Clasamentul etapei:
1.Fränk Schleck (Lux) Saxo Bank      4:53:54       
2.Alberto Contador Velasco (Spa) Astana            
3.Andy Schleck (Lux) Saxo Bank            
4.Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas     0:02:18      
5.Lance Armstrong (USA) Astana            
6.Andreas Klöden (Ger) Astana     0:02:27      
7.Bradley Wiggins (GBr) Garmin - Slipstream     0:03:07      
8.Christophe Moreau (Fra) Agritubel     0:04:09      
9.Christian Vande Velde (USA) Garmin - Slipstream            
10.Rémi Pauriol (Fra) Cofidis, Le Credit en Ligne     0:06:10

Clasamentul general:
1.Alberto Contador Velasco (Spa) Astana      72:27:09       
2.Andy Schleck (Lux) Saxo Bank     0:02:26      
3.Fränk Schleck (Lux) Saxo Bank     0:03:25      
4.Lance Armstrong (USA) Astana     0:03:55      
5.Andreas Klöden (Ger) Astana     0:04:44      
6.Bradley Wiggins (GBr) Garmin - Slipstream     0:04:53      
7.Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas     0:05:09      
8.Christian Vande Velde (USA) Garmin - Slipstream     0:08:08      
9.Christophe Le Mevel (Fra) Française des Jeux     0:09:19      
10.Mikel Astarloza Chaurreau (Spa) Euskaltel - Euskadi     0:10:50

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.