Europa League

UDMR a depus plângere penală în cazul bannerului de la meciul Steaua-Ujpest

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că a depus plângere penală în cazul bannerului afişat la meciul dintre Steaua şi Ujpest.

„În acest caz s-au făcut tot felul de demersuri importante. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) a sesizat UEFA şi instituţiile abilitate, dar, după părerea mea, nu este vorba despre o problemă care poate fi rezolvată de aceste instituţii şi de către autorităţile sportive. De aceea, noi, astăzi (joi, n.r.), am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Plângerea se referă la o faptă deosebit de gravă, de propagandă naţionalist-şovină, săvârşită sub formă de agitare la ură naţională. Aceasta este încadrarea, prevăzută de art. 317 din Codul Penal”, a declarat Marko Bela.

El a adăugat că plângerea este depusă împotriva unor autori necunoscuţi, dar speră că anchetatorii îi vor identifica. „Există înregistrări, tot ceea ce are nevoie Parchetul, dar, oficial, este vorba de autori necunoscuţi. Am aşteptat atâta deoarece, în mod normal, ar fi trebuit ca Parchetul să se autosesizeze. Eu nu ştiu dacă nu s-au autosesizat, sper să o fi făcut, dar până în acest moment nu avem niciun semnal. În alte cazuri imediat aflăm că a început urmărirea penală, în acest caz nu am nicio informaţie că Parchetul ar fi făcut vreo mişcare”, a explicat liderul maghiar.

Marko Bela a precizat că ştie că ceea ce se întâmplă în fotbal ţine de forurile sportive, care trebuie să intervină, dar nu este mulţumit doar cu atât.

„Nu. Aici şi justiţia, instanţa, Parchetul, poliţia au, nu un cuvânt de spus, ci trebuie să-şi facă treaba. Şi eu am impresia că aceste autorităţi, nu vreau să acuz, nu îşi fac treaba. Păi, dacă aici, în Tg Mureş, pe un gard ar fi apărut o inscripţie, nu ar fi intervenit cineva? Parchetul. Poliţia. Care e diferenţa că a apărut bannerul la un meci de fotbal. Fapta e cu atât mai gravă pentru că a văzut-o toată lumea, a apărut la emisiunile în direct”, a afirmat politicianul. Bela a intervenit în direct şi la GSP TV. Vezi aici ce a declarat!

La meciul dintre Steaua şi Ujpest a fost afişat un banner pe care scria „Cât ţine o unguroaică c...tul în ea? 9 luni”. Şi suporterii maghiari însă au scandat, la intrarea în ţară, expresii triviale, rasiste şi separatiste, însă Marko Bela nu le consideră grave. „Nu se poate pune semnul egalităţii. Nu este o jignire să fii făcut ţigan, pentru mine nu are un sens peiorativ”a spus liderul unional.


Sursa:NewsIn

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.