Au trecut 7 ani de cind ii ofta Stamford Bridge in spate, 13 de la golul decisiv marcat Statelor Unite la cel mai bun Mondial al Romaniei. Dan Petrescu din 2007 e retras in Baragan, o pregateste pe Unirea Urziceni si nu pare deloc sa aiba probleme in a-si gasi motivatia. Iese dimineata la antrenament infofolit si cu un fes pe cap, abia-l recunosti intre jucatori.
Alearga cot la cot cu ei la exercitiile fizice, intra si la jocul care incheie sedinta de pregatire. Galamaz, Vali Negru si restul ii zic Mister si-atunci il deosebesti printre ei. "Nu pot sa stau deoparte, nu rezist cind e vorba de fotbal, e viata mea. Daca ar fi dupa mine, as sta pe teren nonstop, zi si noapte", explica serios. Petrescu e ultimul care merge spre usa hotelului, in urma jucatorilor storsi de antrenamentul tare. El n-a plecat pina n-a strins de pe suprafata sintetica toate mingile si sticlele aruncate pe jos. Apoi a intrat el in hotel, si-a suflat in pumni si a inceput sa vorbeasca despre titlu si cupe europene, la citeva minute dupa ce tipase bruiat de vaci si de pasari.
- Domnule Petrescu, care este cea mai simpla explicatie a locului 2 ocupat de Unirea Urziceni?
- Munca multa si sacrificii mari. Eu asa am lucrat si la Sportul, unde s-a ajuns ca o echipa care era la retrogradare, vai de mama ei, sa intre in lupta pentru titlu. Cred ca asta va face si Unirea, se va bate la titlu, dar mai am nevoie de 2-3 ani.
- Ati iesit fara infringere din meciurile cu Steaua, Dinamo, Rapid. Mai credeti ca Unirea e dezavantajata de arbitraje?
- Cred in continuare ca sintem si vom fi dezavantajati, mai ales din retur.
"Cum sa tac? Nu rezist!"
- Cum s-a transformat un jucator care n-a fost eliminat niciodata in 95 de meciuri la echipa nationala intr-un antrenor care urmareste meciurile echipei lui mai mult din tribuna, din cauza sanctiunilor?
- (Il pufneste risul) E simplu: nu rezist si, cind sintem dezavantajati, reactionez. Astept o decizie pro-Urziceni si gata, tac! Asa mi se intimpla si la Sportul, a fost unul dintre motivele pentru care am plecat la Wisla Cracovia.
- In Polonia n-au mai existat probleme?
- Ba da. Wisla era cea mai buna echipa din campionat, dar neimplicata in scandaluri. Am protestat si acolo uneori, iar dupa ce am plecat eu au fost arestati 400 de oameni din fotbalul polonez, deci aveam dreptate. Dupa asta, Wisla a revenit in acest moment in fruntea clasamentului.
"Antrenorul modern e cel care are rezultate"
- Jucator la Steaua, antrenor la Rapid. Ati accepta o propunere de la Dinamo?
- (Ofteaza) Probabil ca mi-ar fi greu sa accept. Vreau sa spun, apropo de asta, ca nu regret perioada Rapid, dar imi pare rau ca in Romania exista aceste presiuni inutile, ma refer la ceea ce i se intimpla si lui Rednic in Giulesti. Eu revenisem de putin timp in tara, nu cunosteam aceste lucruri. Credeam ca pot fi privit ca un profesionist, nu ca un fost stelist. De ce nu se poate sa conteze doar ceea ce faci, doar felul in care-ti faci meseria?!
- Cum trebuie sa fie un antrenor ca sa fie considerat modern?
- Antrenorul care are rezultate e modern. In momentul de fata, nu mai are nimeni rabdare. Din pacate, nici in Anglia nu mai exista continuitate garantata, deoarece au aparut patronii straini. Alex Ferguson, care n-a cistigat nimic in primii 5 ani la Manchester, ar fi fost demis astazi. Eu i-am spus patronului de la Unirea ca, daca vrea sa continuu, am nevoie de 2-3 ani ca sa construiesc o echipa.
- Cum va vedeti peste 3 ani?
- Cu mult par alb, riduri si experienta mare.
Fan Mourinho
- Care e sistemul de joc favorit?
- Cu patru fundasi, asta e clar! Mai departe, nu exista regula. Antrenorilor le place sa vorbeasca de cifre, sa inventeze, 4-3-3, 4-3-1-2, dar nu sistemul e cel care-ti cistiga meciurile, asezarea de pe tabla nu e vitala!
- Dar ce conteaza atunci?
- Sint mai multe aspecte, iar pregatirea fizica e unul dintre ele. De exemplu, pentru mine nu exista zile libere. Am facut antrenamente si la inceputul saptaminii trecute, cind alte echipe au avut liber. Ce, eu am avut pauza pe unde am jucat? Nu, ba chiar in Anglia jucam si de Craciun, si de Anul Nou.
- Dar toate echipele au specialisti angajati pentru pregatirea fizica. Mai poti sa faci diferenta prin asta?
- Bineinteles. Vad echipe despre care se spune ca sint cazute psihic si de aceea nu mai au rezultate. Fals, jucatorii lor nu pot sa alerge! Iti dai seama de asta cind vezi un meci.
- Steaua e un exemplu?
- Nu vreau sa exemplific, eu spun doar ce se intimpla.
- De ce e 1-0 scorul favorit?
- Am spus asta dupa un meci, dar ideea e ca mie imi place sa cistig fara sa primesc gol. Campionatul asta l-am inceput prost, am luat 5 goluri in primele doua etape, iar acum avem a treia aparare din Liga I. N-o sa am liniste pina cind n-o sa avem cele mai putine goluri primite din Romania!
- Mourinho sau Wenger?
- Wenger e mare de tot, dar aleg Mourinho. Portughezul imi place prea mult, sint fan al lui!
- Cine a fost numarul 1: Dobrin, Balaci sau Hagi?
- Mi-e imposibil sa aleg, pentru ca toti trei au fost jucatori foarte, foarte mari si importanti pentru Romania.
- Atunci, Ronaldinho, Kaka, Messi sau Lampard?
- Kaka. E cel mai complet.
Cel mai impresionant moment din cariera
- Care a fost generatia de aur: Steaua '86 sau Romania '94?
- Am facut parte din ambele echipe si de aceea nu pot sa aleg una, fiecare a avut performante, iar fotbalul se mai schimbase intre timp. si de aceea sa stiti ca in fotbal nu e normal sa faci comparatii in timp. Actuala echipa nationala a fost criticata prin prisma rezultatelor pe care noi le obtinuseram, dar jucatorii de azi au aratat ca au valoare.
- Chiar, ce a avut "nationala" in aceste preliminarii si i-a lipsit anii trecuti?
- Piturca are un mare merit in rezultatele obtinute. In afara de asta, fotbalistii au inteles si ei ca fara munca nu poti sa obtii nimic in viata, au priceput si ca e cazul sa apara in ziare doar in subiecte care tin de fotbal, nu din alte motive. Eu vad Romania in primele 8 la Euro si de obicei imi ies pronosticurile.
- Care a fost cel mai impresionant moment pe care l-ati trait pe un teren de fotbal?
- Au fost multe, dar cel mai, cel mai impresionant l-am trait dupa ce am renuntat la cariera de jucator. Plecasem de 6 ani de la Chelsea si am mers la un meci pe Stamford Bridge alaturi de Giovanni Becali, Cozmin Gusa si Ilie Nastase. Tot stadionul mi-a scandat numele, am facut turul arenei. Cei care m-au insotit acolo erau impresionati, "ce te aplauda!", dar eu nu mai puteam nici sa vorbesc de emotie, nu-mi venea sa cred ca nu m-au uitat. Cind marchezi un gol, e normal sa te aplaude, dar daca suporterii fac asta dupa atita timp, inseamna ca am fost apreciat la Chelsea.
- Aveti afaceri?
- Nu am nici un fel de investitii, pentru ca daca faci asta n-ai cum sa te mai concentrezi la fel de tare la fotbal. Cumpar apartamente, dar nu ca afacere, ci ca sa aiba fetele mele mai tirziu, plus ca mai vreau copii, deci trebuie sa ma gindesc la viitorul lor.
Despre familie
Dupa 11 ani de casnicie cu Dana, Dan Petrescu a divortat in 2003 si s-a casatorit a doua oara anul acesta, la sfirsitul lui mai, cu Adriana. Are doua fetite din primul mariaj, Rebecca (13 ani) si Chelsea (9 ani). Petrescu a povestit si cum e relatia sa cu copiii: "Le vad pe fete prea rar, din pacate, dar asta e meseria pe care mi-am ales-o. Abia astept vacanta, ca sa le iau si sa mergem undeva sa ne distram si sa ne relaxam. Mai iesim si in Bucuresti, la cite un film, la mall, unde nu prea imi place, din cauza faptului ca e prea multa lume, dar n-am ce face, merg pentru ele!".
Dan Petrescu
Nascut pe 22.12.1967, la Bucuresti
Debut in Liga I: 08.06.1986, FCM Brasov - Steaua 2-2
A jucat la: Steaua (1985-1986; 1987-1991), FC Olt (1986-1987), Foggia (1991-1993), Genoa (1993-1994), Sheffield Wednesday (1994-1995), Chelsea (1996-2000), Bradford (2000), Southampton (2001), FC National (2002-2003)
Meciuri/goluri in Liga I: 139-27
Debut in echipa nationala: 29.03.1989, Romania - Italia 1-0
Meciuri/goluri la echipa nationala: 95-12
Palmares:
- Campion al Romaniei cu Steaua (1986, 1988, 1989)
- Cupa Romaniei cu Steaua (1989)
- Cupa Cupelor cu Chelsea (1998)
- Cupa Angliei cu Chelsea (1997 si 2000)
- Cupa Ligii engleze cu Chelsea (1998)
- a participat cu echipa nationala la doua Campionate Mondiale (1994 si 1998) si la doua Campionate Europene (1996, 2000)
"N-am regrete, nici pe plan profesional, nici personal. Sint multumit de ceea ce am realizat in viata pina acum"
"Un fundas din Liga 1 care-mi seamana? Eu eram golgeter cind am plecat la Foggia. Nu gasesc azi un fundas lateral care sa marcheze 14-15 goluri pe sezon"
"Mi-ar placea sa traiesc la Londra. Pentru mine, orasul asta nu e Anglia, e ceva special, impresionant. Ma fascineaza"
Sezon Echipa Etape Performante
2003-2004 Sportul (B) 1 - 15 - a lasat echipa pe primul loc
2003-2004 Rapid 16 - 21 - locul 3, a preluat echipa de pe locul 3
2004-2005 Sportul 1 - 30 - locul 7
2005-2006 Sportul 1 - 15 - locul 8
2005-2006 Wisla Cracovia 18 - 30 - locul 2, a preluat echipa de pe primul loc
2006-2007 Wisla Cracovia 1 - 7 - locul 2
2006-2007 Unirea Urziceni 10 - 34 - locul 10, a preluat echipa de pe locul 12
{{text}}