Liga 1

Steaua, 4 victorii în 4 meciuri oficiale!

Articol de Justin Gafiuc   —  luni, 03 august 2009

Steaua a suferit aseară în faţa unui adversar ambiţios şi tenace, dar pe final şi-a asigurat a patra victorie din tot atîtea meciuri oficiale



La Piatra-Neamţ, Steaua a dat aseară prima teză consistentă a sezonului. Iar examenul i-a readus un pic cu picioarele pe pămînt pe Nicoliţă şi compania, care-şi luaseră zborul după reprezentaţiile din Europa League.



Becali: "Nemţenii nu aveau cum să reziste tot meciul"  (video)



Exerciţiile de încălzire cu modestele Ujpest şi Motherwell au avut însă doar menirea de a ridica tonusul în Ghencea.



Tactică "Flocea style"

Florin Marin le-a pregătit roş-albaştrilor lecţia arhicunoscută "marca Flocea": fază defensivă în stil "beton", joc fără complicaţii, aglomerare pe zona de circulaţie a balonului aflat la adversar şi aventuri pe contraatac. În special pe flancuri, acolo unde cuplurile de bandă fundaş-mijlocaş au funcţionat la turaţie ridicată.



De aici au venit, de altfel, repede, şi cele dintîi pericole pentru poarta oaspeţilor. Bădescu a centrat din dreapta pentru Fabbron (5), Tătăruşanu a ieşit defectuos, balonul a deviat la Gafiţa, care a trimis un lob spre poarta goală, situaţie salvată acrobatic, in extremis, de căpitanul Goian. Imediat, portarul Stelei a scos şi el o reluare periculoasă a brazilianului din atacul nemţean (6).



Două semnale de alarmă care tot n-au trezit la viaţă formaţia bucureşteană. Surdu a tocat în gol în  avangardă, mijlocul n-a mai găsit traseele creionate la partidele viteziste din Europa, iar oamenii de pe benzi s-au împotmolit sistematic în blocajele asigurate sîrguincios de puştii Ceahlăului. Doar Nicoliţă (27) a descris un "covrig" spre Bogdan Stancu, dar "Motanul" a finalizat slab, pe lîngă bară, din poziţie centrală.



Final de aur

După pauză, mutările lui Bergodi, cu Andrei Ionescu, Ochiroşii şi Kapetanos, au căutat să ofere un plus de respiraţie pentru Steaua. Scop atins, căci, intrată mai greu în ritm în  noua formulă, echipa din Ghencea a reuşit, pînă la urmă, să controleze finalul confruntării. Cu grecul Kapetanos acelaşi salvator consacrat încă din campionatul trecut: minge pusă perfect de Surdu şi cap plasat al vîrfului Stelei pentru un 1-0 obţinut cu limba scoasă (80). Toja a plusat, 2-0, însă impresia rămîne: roş-albaştrii n-au jucat strălucit.



Vezi golul lui Toja  (video)



Victorie la debut după 4 ani

Steaua nu mai reuşise să cîştige în deplasare la primul meci într-o ediţie de campionat de fix 4 ani, cînd trupa antrenată atunci de Protasov se impunea la Piteşti cu 1-0. Atunci a fost şi ultima ediţie de Liga I la capătul căreia Steaua a ieşit campioană.



Goian: "De acum, încep derby-urile"

Cel care aseară a purtat banderola de căpitan al Stelei, Dorin Goian, a zis la finalul confruntării de la Piatra-Neamţ: "Am avut un meci foarte greu, dar e bine că am debutat cu dreptul şi în campionat, după ce făcusem la fel şi în Europa League. De acum va începe greul pentru că o dată cu etapa viitoare, cînd în Ghencea va veni CFR Cluj, vom întîlni, rînd pe rînd, echipele de top din România. Trebuie să le batem pe toate, pentru că anul acesta chiar nu mai vrem să ratăm titlul".



Crăciunescu: "Ceahlăul a avut un penalty!"

Aseară, la Recursul etapei, de la GSP TV, Ion Crăciunescu a susţinut că Ovidiu Haţegan ar fi trebuit să acorde un 11 metri pentru Ceahlăul în debutul jocului, chiar la faza în care Goian a scos mingea de pe linia porţii. "Cînd balonul a fost centrat şi Tătăruşanu a ieşit, n-a mai ajuns la minge şi l-a lovit cu pumnul în cap pe atacantul nemţean. Se impunea acordarea penalty-ului pentru gazde", a declarat Crăciunescu.



Bănel, nervos la schimbare

În minutul 72, Bergodi l-a schimbat pe Nicoliţă cu Ochiroşii. Decizia tehnicianului n-a fost pe placul lui Bănel, care a dat din cap nemulţumit că finalul meciului nu-l va prinde pe teren. După ce a ieşit şi a ajuns pe banca de rezerve, Nicoliţă şi-a pus mîinile pe faţă, fiind extrem de nervos. Deşi nu mai avea pe bancă nici un mijlocaş dreapta, Bergodi l-a înlocuit pe Bănel exasperat de jocul foarte slab al acestuia.



Bergodi a păstrat suspansul

Tehnicianul italian al Stelei a prelungit anunţul în privinţa echipei de start pînă în ultima clipă. Jucătorii au coborît din camerele hotelului la care s-au cazat şi înainte de a urca în autocar pentru a se deplasa la stadion au fost chemaţi de Bergodi. Abia atunci, italianul i-a anunţat pe cei 11 titulari. Era ora 19:00, cu doar o oră şi 45 de minute înaintea primului fluier. (Răzvan Rotaru)



Ceahlăul, premiul fair-play

Înainte de debutul jocului, a avut loc o festivitate de premiere pe gazonul stadionului din Piatra-Neamţ. Ceahlăul a primit premiul fair-play pentru sezonul trecut, în care elevii lui Florin Marin au evoluat în prima serie a Ligii secunde, reuşind să termine chiar pe primul loc. Premiul le-a fost înmînat nemţenilor de observatorul de joc Octavian Goga. (Răzvan Rotaru)



Asistentul Nica a avut dreptate


În debutul meciului s-a petrecut o fază controversată la poarta Stelei. Tătăruşanu a ieşit greşit pe o centrare, iar unul dintre atacanţii Ceahlăului a trimis mingea cu capul spre poarta goală, însă Goian a salvat în ultimul moment. Întreaga bancă a gazdelor a solicitat asistentului Cristi Nica să acorde gol, susţinînd că balonul a depăşit linia porţii. Reluările Antenei 1 au demonstrat însă că tuşierul a avut dreptate lăsînd jocul să continue.



Vezi aici faza controversată  (video)



Şicane Becali-Ştefan

La începutul partidei, Gigi Becali s-a întîlnit cu preşedintele Cehlăului, Gheorghe Ştefan. Cei doi au discutat preţ de cîteva minute. "Am venit aici în plimbare. O să vă dăm multe goluri", i-a spus Becali lui Pinalti. Imediat a venit replica primarului din Piatra-Neamţ: "Gigi, stai liniştit că aici nu veţi cîştiga! Concentraţi-vă la celelalte meciuri!". (Răzvan Rotaru)



Ciprian Tătăruşanu, portar Steaua

"Un meci foarte important, bine că l-am cîştigat chiar dacă în primele 80 de minute n-am mai jucat atît de spectaculos ca la turul cu Motherwell"



Florin Marin, antrenor Ceahlăul

"Am făcut doar două greşeli, iar fotbaliştii valoroşi ai Stelei au profitat. Degeaba au jucat bine băieţii mei timp de 80 de minute"



Gheorghe Ştefan, patron Ceahlăul

“Gigi Becali se păcăleşte rău de tot dacă el crede că Steaua este în acest moment Arsenal de România. Dar e problema lui, nu a mea”



8 goluri dintre cele 11 reuşite de Kapetanos în sezonul trecut au fost marcate după minutul 80, iar 7 dintre ele au fost înscrise cu capul, la fel ca şi golul de aseară, de la Piatra-Neamţ

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.