Box

Cîrciumarul!

Articol de Marian Ursescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Fostul campion mondial Leonard Doroftei a uitat de box. Viaţa lui se învîrte în jurul restaurantului său din Ploieşti şi al familiei

La cinci ani după ce s-a lăsat de box, Leonard Doroftei s-a schimbat mult. Are cu 22 de kilograme mai mult faţă de perioada cînd era sportiv. "Asta pentru că sînt puturos şi nu mai fac mişcare", spune Moşu'. Nu a mai călcat demult prin sala de box. Sportul care l-a făcut celebru, care i-a adus un titlu mondial şi unul european, la amatori, dar şi centura WBA la profesionişti, nu-i mai trezeşte interes. "Cînd m-am întors în ţară, din Canada, am vrut să mă implic, am fost antrenor la lot, dar nu se merită. Stăteam departe de familie pentru ce?", spune Doroftei. Pentru că boxul l-a făcut om însă, Moşu' se va implica din toamnă în prima academie de profil din România.

- Moşule, te vede lumea mai mult pe la televizor, în reclame, decît în sala de box, nu?
- Asta cam aşa e. Ce să fac, m-am făcut actor. (rîde) Trebuie să merg însă şi pe la sală, că m-am îngrăşat. Am 86 de kilograme, dar ambiţios cum sînt, fac în curînd un meci de retragere la categoria grea.

SOŢIA E TREZORIERUL

- De box nu te mai ocupi?
- Nu. Acum am afacerea mea, cu cîrciuma. Mulţumesc lui Dumnezeu că-mi merge bine. Toată ziua sînt la restaurant. M-a atras această muncă. Eu sînt însă executantul. Trezorierul e soţia mea, Monica. La mine nu stau banii. Îi sparg imediat, de parcă i-am furat.

- Despre boxul românesc ce părere ai?
- Încă mai trăieşte pe spatele foştilor sportivi. Mai e Lucică Bute, campion mondial, Adrian Diaconu, care a deţinut şi el centura. Păcat că din spate nu vine nimeni. Nici nu au tragere de inimă copiii, nu sînt bani, e greu.

COPIII NU FAC SPORT

- Cu toate acestea, o să-ţi deschizi o academie de box?

- Da, împreună cu fostul meu antrenor, Titi Tudor, vrem să atragem tinerii către sport. Am vorbit deja la Bărcăneşti, o să intre acolo la liceu, o să aibă cazarea şi mîncarea asigurate. La box nu vin copii de bani gata, vin amărîţi. Poate în timp, o să mai scoatem un Vaştag, un Doroftei.

- Copiii tăi au crescut. Nu-ţi calcă nici unul pe urme?
- Tocmai ce vorbeam. Boxul e greu, nu stă nimeni să ia pumni în cap. Cel mare, Adrian, are 14 ani, a intrat la liceu, dar nu face sport. Cel mic, Alex, la 11 ani, stă toată ziua cu nasul în calculator. Iar fetiţa, Vanesa, la 6 ani, face balet şi dansuri. Acum băieţii sînt plecaţi în vacanţă în Italia.

ÎN ROMÂNIA E VIAŢĂ ADEVĂRATĂ

- Cînd te-ai întors din Canada, îţi părea un pic rău. Ai aceleaşi sentimente?

- Nu mie îmi părea rău. Cei mici nu se adaptau, îi vedeam eu că nu se obişnuiesc. Acum însă a trecut, ca în România nu e nicăieri.

- Povestea reclamelor în care apari care e?
- Întotdeauna am fost o persoană sociabilă. Oamenii au venit la mine, mi-au propus şi eu am acceptat. Acum fac reclamă la Vodafone, dar mai am alte patru-cinci. Şi eu, dar şi cei mici.

Îl susţine pe Dorel
Leonard Doroftei spune că ideea numirii lui Dorel Simion ca antrenor la lotul naţional, alături de Grigore Bondavali, e foarte bună. "Îl ştiu foarte bine pe Dorel. Îi place foarte mult să explice, vorbeşte bine copiilor, se face înţeles. Eu cred că va face treabă, a fost campion mondial şi european şi cunoaşte box", a declarat Doroftei.

"Vrem ca prin Academia de box să ajutăm copiii amărîţi, să-i luăm de pe stradă, să le dăm mîncare şi poate, în timp, vom avea iar un Vaştag sau un Doroftei"
Leonard Doroftei

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.