Poker

Cum să nu fii varză la poker: joacă poziţional

jetoane

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Aceasta este partea a doua din seria pentru începători „Cum să nu fii varză la poker”, unde urmărim poziţia noastră în joc.

Poziţia la masa de poker, în termeni generali, este singura variabilă pe care o putem specula în favoarea noastră la orice joc. Dacă nu eşti încă familiarizat cu acest concept, mai putem spune că în funcţie de poziţie eşti primul, printre primii, printre ultimii sau în poziţie - adică ultimul care mizează într-o mână, avand butonul de dealer. Cele mai nefaste poziţii de joc sunt evident blind-urile, de unde şi numele – mizezi „orbeşte” înaintea tuturor.

Indiferent de nivelul nostru sau cărţile pe care le avem în mână, să fii în poziţie este cel mai avantajos, pentru că vom avea mereu mai multe informaţii decât ceilalţi şi în lumea Texas Hold’em-ului informaţia este lucrul cel mai de preţ pe care-l putem avea, în afară de Lampa lui Alladin sau eventual ziarul de mâine.

Cele mai importante motive de a juca în poziţie:

1. Când ne vine randul (şi nu la figurat), avem cele mai multe informaţii.
2. Poziţia ne oferă oportunităţi ieftine şi eficiente de bluff.
3. Acţionând ultimii putem evalua mult mai bine ce bani aruncăm în joc.
4. Din nou, având ultimul cuvant, decidem într-o oarecare măsură valoarea potului.

Un exemplu elocvent asupra a cât de importantă e poziţia:
Tom "durrrr" Dwan şi Patrik Antonius joacă în momentul de faţă pentru 1.5 milioane de dolari un joc online de 50.000 de mâini 1-1 . Câştigătorul ia potul plus banii din pariurile din afara jocului.

Aceştia sunt probabil doi dintre cei mai buni jucători de poker online din lume şi dacă privim statisticile mâinilor jucate până acum ne dăm seama ce poate face poziţia la masă - şi-mi dă mie personal încrederea că nu citiţi tâmpenii când am putea să privim toţi cum creşte iarba.

Dacă comparăm rulajul în poziţie cu cel din afara poziţiei se vede exact acelaşi lucru la ambii jucători: pierderi substanţiale în afara poziţiei şi foarte profitabili în poziţie. Deşi jocul este 1-1 şi într-un ritm constant, poziţia face diferenţa între a pierde sau a câştiga milioane.

Tocmai de aceea avem transferul ei de la un jucator la altul, pentru echilibru şi deci pentru că altfel unul dintre jucători ar domina constant (ne imăginăm aici o rundă de box între Lennox Lewis şi Bănel).

Indiferent de stilul fiecăruia de joc, câştigurile mari vin din miza inteligentă şi substanţială în poziţie, iar de cele mai multe ori când punem sume mari în joc fără a avea acest avantaj rezultatele lasă de dorit, (şi pentru cei care nu au intrat la facultate) adică rămâi fără bani.

Un iubitor al poker-ului a afirmat nu demult: "Jocul în afara poziţiei este ca plimbarea într-o peşteră fără lumină. Nu ştii niciodată ce-ţi apare în cale...” – cam ca la Gara Obor.

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.