Anchetele Gazetei

Sumele acuzării

Victor Becali, Becali

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

În "dosarul transferurilor", DNA a descoperit că fraţii Becali, Gică Popescu şi ceilalţi învinuiţi au iniţiat circuite financiare şi creditări reciproce, sugerînd un "caz-şcoală de spălare a banilor"

Specialiştii DNA şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor au analizat conturile celor 8 oficiali trimişi în judecată în "dosarul transferurilor" şi au ajuns la o concluzie tranşantă: "Învinuiţii s-au sau au efectuat tranzacţii fără o bază economică reală, practic ei împărţindu-şi, prin intermediul băncii, banii obţinuţi".

Conducătorii şi impresarii implicaţi în caz sînt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Raportul detaliază sumele vehiculate, remarcînd "ponderea covîrşitoare a operaţiunilor financiare între învinuiţi sau/şi entităţile reprezentate de aceştia". Cam ce bani s-au învîrtit însă, concret, prin cîteva dintre conturile încrucişate ale împricinaţilor?

IOAN BECALI
Rechizitoriul punctează în special un dublu transfer bancar efectuat de la o bancă din Elveţia către un cont din Bucureşti al fratelui Victor Becali: 399.975 dolari. Se indică şi un motiv de suspiciune: "Nu s-au făcut menţiuni despre justificarea  economică a plăţilor".

Apoi, un milion de euro apare la capitolul încasări de la un client anonim al CBG Companie Bancaire Geneva. "O metodă frecventă utilizată pentru reciclarea unor fonduri de provenienţă ilicită", apreciază anchetatorii.

Alte sume
230.928 RON - împrumut de la Nicolae Badea
2.421.743 USD - retragere numerar

VICTOR BECALI
DNA: "În intervalul 1999-2001, a beneficiat de creditări însumînd peste 4,56 milioane USD, efectuate prin transfer bancar, majoritatea provenind din bănci străine, iar debitarea contului s-a făcut prin retrageri de numerar". O metodă, susţin procurorii, de a se pierde urma banilor: "Nu se pot urmări, în continuare, traseul, destinaţiile sau beneficiarii sumelor retrase".

Concluzie: "Rulajul creditor al contului analizat este disproporţionat de mare comparativ cu sursele legale de venituri, neputînd fi corelat cu acestea".

Alte sume
1.000.000 RON - împrumut de la Mihaela Borcea
333.000 EUR - "transfer incidental" de la Gică Popescu

CRISTIAN BORCEA
Împrumuturi de 361.350 RON pentru firma lui, CrimboGas. 200.000 de euro şi 50.000 de dolari încasaţi de la Ioan Becali. Transferuri repetate, totalizînd sute de mii de euro, înspre şi dinspre conturile soţiei, Mihaela. Operaţiuni financiare asemănătoare cu clubul Dinamo, precum şi cu cîţiva dintre acţionarii din Ştefan cel Mare: Buşcă, Săvulescu.

Alte sume
60.000 USD - încasare / transfer cu ordonator anonim
495.000 USD - plată / transfer cu beneficiar anonim

GHEORGHE NEŢOIU
Un împrumut de 1,8 milioane de euro de la Gigi Becali ţine capul de afiş în operaţiunile "Comandantului". Neţoiu îi împrumută aproape 300.000 de euro lui Gică Popescu şi, sub acelaşi titlu, ia alţi 200.000 de euro de la Ioan Becali.

Alte sume
115.230 EUR - împrumut pentru Dan Alexa
1.111.500 RON - împrumut pentru Dinamo 1948 SA

GHEORGHE POPESCU
"Baciul" a încasat 300.000 de dolari prin transferuri din conturi personale deschise în Elveţia, de unde i-au intrat separat alţi 659.725 dolari la o bancă din Bucureşti. Numitor comun cu fraţii Becali: colaborarea cu Companie Bancaire Geneva.

A ridicat de la Becali Sport dividende de 764.211,19 RON, iar de la Neţoiu a împrumutat 179.000 dolari.

Alte sume
395.468 USD - "transfer incidental" către Victor Becali
230.000 EUR - încasare / "transfer incidental" şi împrumut Ioan Becali

"Nişte bazaconii! Cei care au făcut dosarul n-au nici o treabă cu povestea asta. Păi, ce bancă din lume ţi-ar accepta orice operaţiune fără să se ştie sursele de provenienţă?!"

VICTOR BECALI

"Lungi perioade de timp, învinuiţii şi-au împrumutat banii între ei, sau i-au dat unor rude, fără a mai apărea vreo formă de restituire"
Rechizitoriu DNA

7 termene de judecată s-au scurs de la începerea procesului în "dosarul transferurilor", în noiembrie 2008: următoarea înfăţişare e pe 7 septembrie

12 milioane de dolari
e prejudiciul apreciat de DNA în sarcina celor 8 oficiali din fotbal trimişi în judecată

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.