In ultimii ani, interesul populatiei pentru un stil de viata sanatos a crescut exponential. De aici apare si intrebarea fireasca “De ce?” Poate datorita cresterii incidentei obezitatii la varste din ce in ce mai mici si cu riscurile ce deriva din aceasta ( diabet zaharat, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tulburari de somn, etc.), a dislipidemiilor (valori crescute ale colesterolului, trigliceridelor) ce reprezinta un risc cardiovascular major ( aparitia infarctului de miocard, accidentului vascular cerebral), a afectiunilor digestive (hepatita, ulcer gastric sau duodenal, colon iritabil, etc. ) sau poate pentru a preveni aparitia acestora.
Este cert faptul ca nu exista o dieta universal valabila. Exista diferente care tin nu doar de datele antropometrice ( inaltime, greutate), ci si de afectiunile asociate ( boli cardiace, renale, hepatice , etc.), de gradul de activitate fizica, de preferintele culinare ale fiecarei persoane, dar, nu in ultimul rand, si de perioadele ciclului de viata datorita particularitatilor specifice varstei cu necesar caloric si de substante nutritive diferite ( perioada de crestere si dezvoltare, varsta adulta si varsta a treia, perioadele femeii de graviditate si de lactatie).
Stilul de viata sanatos presupune nu doar o dieta echilibrata adaptata fiecarei persoane in parte, ci si o activitate fizica zilnica pentru un efect sustinut al dietei, dar si pentru beneficiile deloc de neglijat aduse de exercitiul zilnic per se : imbunatatirea parametrilor metabolici si cardiovasculari ( scaderea glicemiei, a trigliceridelor, a colesterolului rau, cresterea colesterolului bun , reducerea usoara a valorilor tensionale, cresterea capacitatii de efort ).
Aparitia salilor de sport in ultimii ani denota un interes crescut al oamenilor, in primul rand pentru obtinerea si pastrarea unei greutati ideale; in plan secund sunt percepute beneficiile asupra starii de sanatate.
Ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca exercitiul fizic singur, fara o dieta personalizata, nu este un foarte bun instrument in programele de slabire.
Piatra de incercare in scaderea ponderala este reprezentata de procentul de tesut adipos pierdut in raport cu masa musculara. Un aport optim energetic si de nutrienti face ca acest lucru sa fie in favoarea neta a tesutului gras.
Dieta personalizata ce se realizeaza pentru o persoana ce practica in mod regulat exercitiu fizic trebuie sa se adreseze atat perioadei de dinaintea acestuia , din timpul efortului, dar, foarte important, perioadei de dupa exercitiu (refacerea depozitelor de glicogen – sursa importanta de energie, refacerea tesuturilor, etc.). In acelasi timp, tine cont de tipul activitatii sportive ( de rezistenta sau de forta) si de durata acesteia . Aportul nutritiv este diferit, in functie de tipul efortului: cel de rezistenta este unul de intensitate mica/medie si durata lunga , iar cel de forta are o intensitate mare si durata mica, deci diferente semnificative privind utilizarea nutrientilor.
Este important ca inainte de alcatuirea unui regim personalizat sa se tina cont de parametrii metabolici ceea ce implica efectuarea analizelor specifice.
Dr. Madalina Nistor
Medic Specialist diabet, nutritie, boli metabolice la Centrul Medical NUTRILIFE
Sos. Bucuresti – Ploiesti nr.17, sector 1, Bucuresti
Tel : 021. 232.34.45
www.nutrilife.ro
GSP special • Iubeste Sportul
Nutritia oamenilor activi
Articol de Gazeta Sporturilor — marţi, 08 septembrie 2009
{{text}}