Liga 1

Steaua Tiqui-taka

Articol de Dan Udrea, Răzvan Rotaru  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Italianul foloseşte la antrenamentele aceleaşi exerciţii ca Pep Guardiola la Barcelona: joc 11 contra 11 pe jumătate de teren, dar cu regula ofsaidului

Pauza de două săptămîni din Liga I a fost folosită la maximum de Bergodi pentru antrenamente tactice zilnice. Tocmai din acest motiv a refuzat să-i mai trimită lui Leo Strizu, la echipa a doua, jucători de la prima formaţie. "Am nevoie de toţi aici pentru a înţelege exact cum vreau să arate stilul echipei", a motivat Bergodi.

Încercînd să elimine una din hibele prezente în jocul roş-albaştrilor, Bergodi a comandat aproape în fiecare zi un exerciţiu nemaiîntîlnit în Ghencea cu ceilalţi antrenori. Un joc-şcoală pe jumătate de teren, dar 11 contra 11, plus regula ofsaidului. Cei doi "asistenţi' erau de fiecare dată Renzo Rossi şi Mihai Teja, în vreme ce Bergodi stătea fix la jumătatea terenului, în afara suprafeţei de joc. Ce a urmărit Bergodi cu acest lucru? Două lucruri extrem de importante:

1. Să elimine jocul cu minge lungă, direct pe vîrfuri
Bergodi a fost extrem nemulţumit de faptul că, în ciuda indicaţiilor sale, echipa a apelat la pasele lungi, trecînd peste construcţie, în acest început de sezon. Cum jocul 11 contra 11 se desfăşoară doar pe jumătate de teren, e practic imposibil să arunci mingea în faţă sau să faci lansări pentru vîrfuri, peste mijlocaşi, spaţiul fiind extrem de redus, plus că e activată şi regula ofsaidului.

2. Să ridice calitatea paselor
Apoi, Bergodi a vrut să vadă cum se descurcă elevii săi pe spaţii foarte compacte. "Dacă ştii să pasezi cînd eşti sub presiune, cînd e aglomeraţie mare, cînd ai densitate de jucători în faţă, aşa cum se petrece la un astfel de joc-şcoală pe teren redus, atunci cu mult mai uşor va fi pe teren normal", le-a explicat Bergodi.

Modelul Barcelona
Exerciţiul impus de Bergodi în Ghencea e cel pe care l-a implementat şi Guardiola în momentul în care a preluat-o pe Barcelona. Andrei Vochin a scris, imediat după ce catalanii au cîştigat Champions League, 2-0 cu Manchester: "Antrenamentul preferat al Barcei este un joc 11 contra 11 pe jumătate de teren, dar cu regula ofsaidului. Totul se comprimă pe o fîşie de 5-6 metri în care trebuie să pasezi continuu. Ca Xavi sau Iniesta, care în finala UCL au avut 90% pase reuşite! De aveai senzaţia că Manchesterul putea fi pasat şi-ntr-o debara de doi metri pătraţi. Asta-i tiqui-taka, fotbalul anului 2009!".

Remarcaţii: Tănase, Ionescu şi Toja
La meciurile-şcoală efectuate de Bergodi au ieşit în evidenţă cîteva lucruri interesante. În primul rînd, Tănase a fost folosit mereu pe banda stîngă, în vreme ce Toja n-a fost jucat niciodată ca mijlocaş de bandă, ci doar în centru. Apoi, fotbaliştii care s-au descurcat cel mai bine pe spaţii reduse, arătînd tehnicitate şi precizie în a pasa, au fost, în această ordine, Tănase, Andrei Ionescu şi Toja.

55,1 % e procentajul de pase reuşite al Stelei din totalul paselor în meciurile din actualul sezon

10 e locul ocupat de Steaua în Liga I la capitolul "pase reuşite". Primul loc e deţinut de Dinamo (63%)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.