Liga 1

Ilie Savu: "Gigi, potoleşte-te sau pleacă!"

Articol de Marius Mărgărit  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Ilie Savu (89 de ani), unul dintre puţinii supravieţuitori din prima echipă a roş-albaştrilor, e pesimist: "Din cauza patronului, Steaua e în cea mai gravă criză din istorie"

Este o legendă vie printre stelişti. A jucat în prima echipă a Armatei, în '47, a fost antrenor al roş-albaştrilor, cu care a cîştigat un campionat şi 4 Cupe ale României, apoi preşedinte al clubului. Ilie Savu, "nea Ilie", cum i se spune, e şi general în rezervă. A luptat pe front în cel de-al doilea Război Mondial, a dat mîna cu Hitler, a lucrat cu Nicolae Ceauşescu. Acum, la aproape 90 de ani, pe care îi va împlini pe 9 ianuarie, bătrînul spune că "Steaua e în mare pericol, pentru că a încăput pe mîna lui Gigi Becali!"

- Domunule Savu, sînteţi la curent cu războiul dintre galerie şi Gigi Becali?
- Ce crezi, că dacă am 90 de ani m-am ramolit? Normal că ştiu ce se întîmplă şi mă doare sufletul. Steaua e copilul meu, am fost acolo de la început, de cînd s-a format echipa, de cînd s-a pus prima cărămidă la stadion. Dar aşa ceva n-am mai trăit!

"Numai suporterii îl pot îndepărta!"

- Ce credeţi că se va întîmpla?
- Cred că suporterii trebuie să continue să protesteze. Să pună presiune pe Gigi Becali. Ori se potoleşte şi îl lasă pe antrenor şi pe jucători să-şi facă treaba, ori să plece! Păcat că aşa ar putea să facă rău şi echipei. Am ajuns să cred că numai aşa Steaua poate fi salvată.  

- Ce-i reproşaţi lui Gigi Becali?
- E un tip needucat, care nu are respect pentru nimeni şi nimic. Un exaltat care azi spune ceva şi mîine cu totul altceva. Auzi, vrea să vîndă el Steaua! Dar ce, e a lui? De unde şi pînă unde? După ce că a spus că nici nu e stelist!

"Şi-a făcut imagine"

- A băgat foarte mulţi bani la echipă, a avut şi performanţe.

- Corect. La început Steaua a avut nevoie de Gigi. Dar şi el de Steaua. Aşa s-a făcut cunoscut, altfel cine ştia de Gigi Becali? Dar acum a devenit un tiran. Vrea să ia el toată spuma. A dat bani? A dat ca să-şi facă firmă, nume, imagine. Iată că a ajuns europarlamentar. Dar lui nu-i pasă de istoria clubului, de blazon, de suporteri. Nu discută cu nimeni, vrea numai să fie aplaudat. A ajuns mai rău decît Ceauşescu!

- Apropo, Ceauşescu cum se comporta cu jucătorii?
- Ceauşescu? Dacă nu-i convenea ceva, îi chema a doua zi după meci. Se mai lua de cîte un fotbalist, îi mai certa, dar nu pe tonul folosit de Gigi. Nici Ion Coman, mîna dreaptă a Ministerului Apărării, nu îndrăznea să intre la vestiare. Gîndiţi-vă că oamenii aia chiar conduceau România. Aveau însă bun-simţ. Gigi îi distruge psihic pe jucători, de aia nu pot juca. Ăsta e adevărul.

"Gigi nu discută cu mine!"

- Aţi încercat să vorbiţi cu Gigi Becali?
- N-ai cu cine. Cînd m-a văzut o dată la stadion, deşi mă duceam la locul meu de la tribuna I, m-a întrebat: "Ce cauţi aici, cine te-a invitat"? Incredibil, parcă aş avea nevoie de invitaţie de la el ca să intru în Ghencea, care e casa mea. D-aia nici n-am mai fost de aproape 3 ani. Nu-i convine că-l critic. Dar ce să fac, cînd văd că duce Steaua de rîpă?

- Ghionea a spus de curînd că nu e tensiune, că Gigi Becali nu terorizează pe nimeni.
- Păi, ce să spună şi el. Doar l-a făcut de atîtea ori praf, ştie ce-l aşteaptă. Eu mai vorbesc cu jucătorii şi ştiu ce le face. Ghionea, căpitanul echipei, n-a ripostat, a lăsat capul jos de atîtea ori. Goian, singurul care i-a răspuns lui Gigi Becali, a fost îndepărtat. 

- Va reuşi Stoichiţă?
- În primul rînd, îmi pare rău de Bergodi. Ar fi făcut treabă dacă ar fi fost lăsat. Stoichiţă e şi el un antrenor bun, e stelist. Are şi diplomaţie, e un tip răbdător. Probabil va face tot ce-i cere Gigi Becali. Ce se va face însă dacă va avea 3-4 meciuri mai slabe? Atunci o să vină urgia! De asta mi-e teamă. Nu ştiu cine îl mai poate opri pe Gigi! 

"Ceauşescu, care a fost dictaorul României, era mic copil pe lîngă Gigi Becali în privinţa Stelei. Primul, dacă îi explicai, înţelegea şi te lăsa să-ţi faci treaba"

"Văd că de cînd a venit Stoichiţă, Gigi a lăsat-o mai moale. Stoichiţă e diplomat, e antrenor bun. I-am spus să-l caute pe Gigi, să-i vorbească, să nu-l aştepte să vină peste el la vestiare"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.