Sporturi   •   Ciclism   •   TURUL FRANŢEI 2010

Vezi traseul Turului Franţei 2010 » Trei etape la altitudine în ultima săptămînă!

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 14 octombrie 2009

Un "Circ al Morţii" compus din patru căţărări infernale în Pirinei, o excursie printre tranşeele din Paris-Roubaix, cîteva porţiuni din Liege-Bastogne-Liege şi un program antidoping feroce. Asta îi aşteaptă pe rutierii care vor lua startul din Rotterdam, pe 3 iulie 2010, în cea de-a  97-a ediţie a celei mai importante curse de ciclism din lume: Turul Franţei!



Într-o sală în care Lance Armstrong schimba priviri ceremoniale şi gînduri îndoielnice cu Alberto Contador, directorul Le Tour, francezul Christian Prudhomme, a prezentat traseul unei ediţii ce sărbătoreşte aniversarea a o sută de ani de la introducerea Pirineilor în "meniul" celor trei săptămîni de concurs din Hexagon.



3596 de kilometri vor fi parcurşi pînă vom afla cîştigătorul din Marea Buclă 2010, cea mai lungă etapă fiind a şaptea, cea dintre Montargis şi Gueugnon, cu nu mai puţin de 225 de kilometri. Rutierii vor parcurge în sensul acelor de ceasornic regiuni precum sudul Belgiei, estul Franţei, Alpii, Pirineii şi apoi drumul etern spre Champs Elysees.



"Pirineii vor fi decisivi, avînd în vedere cele trei sosire la altitudine consecutive, iar a patra cu doar patru zile înainte de finalul Turului. Celebrînd prima escaladare a Pirineilor, e normal ca Alpi să fie munţii mai uşori anul acesta", a anunţat Prudhomme, dezvăluind o ultima săptămînă infernală pentru cei care vor miza pe lupta pentru clasamentul general.

Morzine şi Saint-Jean-de-Maurienne vor fi singurele etape alpine ale anului, la finalul primei şi începutul celei de-a doua săptămîni, ca nişte gustările insipide dinaintea Pirineilor.

Pirineii şi pavatele pentru glorie

Peyresourde, Aspin, Aubisque şi Tourmalet (prezentă de două ori) vor dezlănţui iadul în pluton, în ceea ce Prudhomme numeşte "un tribut adus adevăraţilor căţărători cum a fost Eddy Merckx".



Au trecut 41 de ani de cînd rutierii au fost nevoiţi să treacă peste cele 4 vîrfuri în aceeaşi zi: se întîmpla în etapa a 17-a din 1969, atunci cînd "Canibalul" Merckx a cucerit primul tricou galben din carieră după o evadare solitară monstruoasă, de 83 de kilometri, pînă pe linia de sosire din Mourenx! :O Cunoscută sub numele de "Circul Morţii", etapa zimţată după chipul şi asemănarea căţărărilor colosale din Pirinei a mai fost parcursă doar de două ori: în 1910 (a cîştigat francezul Octave Lapize, după care a fulgerat la adresa organizatorilor: "Sînteţi nişte asasini, nişte asasini!") şi 1969 (belgianul Lucien Buysse).

"Turul Franţei a inventat munţii în ciclism, trebuie să ne plătim respectul faţă de Pirinei" (Prudhomme)



Două probe de contratimp îi vor pune în umbră pe specialiştii acestui tip de exerciţiu. Prologul de nouă kilometri din Rotterdam şi cei 51 de kilometri din Pauillac (în penultima etapă) vor stabili primul şi ultimul purtător al tricoului de cel mai bun ciclist în ierarhia generală.



Un detaliu foarte interesant al Turului Franţei va consta în reintroducerea pavatelor, după patru ani de pauză. Tributul adus celor mai importante clasice din calendarul mondial, Liege-Bastogne-Liege şi Paris-Roubaix, va cuprinde o etapă dificilă, de 207de kilometri, între Wanze şi Arenberg Porte du Hainaut, cu ultimii 30 de kilometri avînd 11 kilometri de pavate :O, opriţi înaintea celebrei păduri Arenberg. "Ciclism pentru tot felul de ciclişti. Nu vrem să se accidenteze nimeni, ci doar să se facă diferenţele necesare", aşa a tradus Prudhomme invitaţia prin "furcile" La Pascale.



În acelaşi timp, oficialul francez a ţinut să prezinte şi eforturile pe care societatea ASO le face pentru a combate dopajul. "Asociaţia Franceză de Luptă împotriva Dopajului va lucra împreună cu Uniunea Ciclistă Internaţională pentru a stopa orice trişor. E o necesitate absolută".



Etapele Turului Franţei:


Prolog, iulie 3, Rotterdam - Rotterdam, 8km

1, iulie 4, Rotterdam - Bruxelles, 224km

2, iulie 5, Bruxelles - Spa, 192km

3, iulie 6, Wanze - Arenberg Porte du Hainaut, 207km

4, iulie 7, Cambrai - Reims, 150km

5, iulie 8, Épernay - Montargis, 185km

6, iulie 9, Montargis - Gueugnon, 225km

7, iulie 10, Tournus - Station des Rousses, 161km

8, iulie 11, Station des Rousses - Morzine-Avoriaz, 189km



Pauză, iulie 12, Morzine-Avoriaz

9, iulie 13, Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne, 204km

10, iulie 14, Chambéry - Gap, 179km

11, iulie 15, Sisteron - Bourg-lès-Valence, 180km

12, iulie 16, Bourg-de-Péage - Mende, 210km

13, iulie 17, Rodez - Revel, 195km

14, iulie 18, Revel - Ax-3 Domaines, 184km

15, iulie 19, Pamiers - Bagnères-de-Luchon, 187km

16, iulie 20, Bagnères-de-Luchon - Pau, 196km



Pauză, iulie 21, Pau



17, iulie 22, Pau - Col du Tourmalet, 174km

18, iulie 23, Salies-de-Béarn - Bordeaux, 190km

19, iulie 24, Bordeaux - Pauillac, 51km

20, iulie 25, Longjumeau - Paris Champs-Élysées, 105km

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.