Nationala

Planul lui Răzvan Lucescu

Articol de Radu Oprişan, Viorel Tudorache  —  duminică, 18 octombrie 2009

Pentru Răzvan Lucescu greu cu adevărat de-abia de acum înainte începe. Pînă în toamna viitoare trebuie să-şi definitiveze lotul şi strategia cu care să atace calificarea la Euro 2012 din Ucraina şi Polonia. Obiectivul trasat de FRF selecţionerului!

Răzvan explică: "Vrem să consituim un grup de 30-35 de jucători, dar care să-şi dea viaţa pe teren. Fotbalul românesc nu are valori tehnice deosebite, însă prin muncă şi prin responsabilitate mare putem ajunge acolo unde îşi doreşte o ţară întreagă".

E cert. Fără Mutu şi Cristea!
Primul pas. Selecţionerul va prezenta zilele următoare Comitetului Executiv al FRF concluziile sale şi ale staffu-lui său despre dezastrul de la Belgrad. "Prezenţa lui Mutu a dăunat atmosferei şi a dereglat organizarea jocului. Nu voi mai conta pe el, aşa cum n-o voi mai face nici cu Adrian Cristea", le-a spus Lucescu jr. colaboratorilor. "Voi susţine orice decizie va lua Răzvan în cazul lui Mutu", a precizat preşedintele FRF, Mircea Sandu.

Dănănae peste Săpunaru
Pasul doi. Pregătirea pentru preliminariile Euro 2012, care vor începe chiar de luna viitoare, cînd este programat amicalul cu Polonia. Postul de fundaş dreapta reprezintă cea mai mare problemă.

Considerat prima opţiune după retragerea lui Contra, Săpunaru nu mai este văzut ca o soluţie de bază. "Şi-a arătat limitele cu Austria", susţin surse din anturajul lotului despre apărătorul lui FC Porto. În aceste condiţii, Dănănae (24 de ani) se prefigurează a fi principalul candidat pentru viitoarea campanie.

"Veteranii" în rezervă
Veteranii Maftei (28 de ani) şi Panin (30 de ani) vor rămîne primele variante de rezervă pentru talentatul, dar încă neexperimentatul fundaş craiovean. Lucescu îl mai monitorizează pentru postul de fundaş dreapta şi pe Bărboianu (21 de ani).

Acelaşi lucru se va întîmpla şi la mijloc. Mara (32 de ani) va deveni soluţie de mijlocaş dreapta după Mihai Roman (24 de ani), Nicoliţă (24 de ani) sau Tibi Bălan (28 de ani), iar pentru banda stîngă principalele opţiunii sînt Cristi Tănase (22 de ani), Varga (26 de ani) şi Max Nicu (26 de ani).

Revin Cociş şi Daniel Niculae
Cu ocazia următoarelor amicale, Răzvan Lucescu va încerca să reintegreze în circuitul "naţionalei" cîţiva jucători care au mai cochetat cu lotul. E vorba de atacantul lui Auxerre, Daniel Niculae, foarte apreciat de selecţioner, precum şi de Răzvan Cociş. "Tricolorul" de la Lokomotiv Moscova i-a atras atenţia lui Lucescu jr. prin polivalenţa lui, calitate care îi dă posibilitatea să poată fi folosit atît ca mijlocaş, cît şi fundaş dreapta. De aseamea, vor mai primi şanse şi jucători gen Florin Costea, care n-au confirmat la lot, dar au potenţial. 

 "Trebuie să înţelegem că o calificare se cîştigă începînd cu victoriile împotriva echipelor mici. Nu va fi un drum deloc uşor în preliminariile Euro 2012"
Răzvan Lucescu, selecţioner România

"Mi-ar conveni ca Panin sau alţi jucători contestaţi pentru vîrsta lor să aibă 22-23 de ani, dar nu trebuie distrugem un jucător doar de dragul de a-l distruge"
Răzvan Lucescu, selecţioner România

"Trebuie să facem tot ce depinde de noi să ne calificăm la Euro 2012. Este important ca Răzvan să tragă nişte concluzii după aceste prime jocuri pe care le-a susţinut"
Ionuţ Lupescu, director general FRF

Echipa probabilă pentru preliminariile Euro 2012
Lobonţ
Dănănae Rădoi Chivu Raţ
M. Roman I. Apostol Ghioane Cr. Tănase
Marica D. Niculae

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.