Liga 1

BOMBA BIO

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, spune că boala a fost transmisă la toţi fotbaliştii şi oficialii care au fost sîmbătă în preajma lui Tudor


Gazeta Sporturilor a apelat ieri la unul dintre specialiştii de top din România în boli de piele pentru a comenta situaţia fără precedent petrecută la derby-ul Rapid - CFR şi dezvăluită ieri în exclusivitate de GSP: Tudor a arbitrat avînd varicelă!

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, s-a arătat contrariat de informaţie! "Cum adică să arbitreze un meci de fotbal avînd varicelă? Mi se pare nu incredibil, ci chiar dubios să se întîmple aşa ceva. De regulă, ai temperatură foarte mare, iar în ultimele zile a fost foarte frig în Bucureşti, deci e o chestiune total inumană", a spus Streinu-Cercel.

Renumitul medic s-a referit apoi la riscul ca jucătorii, antrenorii, observatorii şi colegii lui Tudor din brigadă să fi luat virusul. "În proporţie de 90-95 la sută, virusul s-a tranmis la toate persoanele care au intrat în contact direct cu el, au vorbit de aproape, au dat mîna cu el, s-au îmbrăţişat şi care nu au avut varicelă pînă acum. Efectele bolii nu apar imediat, de pe o zi pe alta, ci peste 19-21 de zile, cînd virusul de dezvoltă. Atunci apare şi forma finală, erupţia de bubiţe pe corp", a adăugat Adrian Streinu-Cercel.



La adulţi, boala e mai dură
În general, varicela (cunoscută şi sub denumirea de "vărsat de vînt") e o boală care apare în copilărie. După 18-20 de ani, ea este mai greu de dus pe picioare de către cel care a luat virusul. Adultul cu varicelă acuză febră mare (peste 38 de grade), lipsă a poftei de mîncare, dureri mari de cap şi abdominale. Bolnavii de varicelă, indiferent de vîrstă, sînt contagioşi cu aproximativ 48 de ore înaintea apariţiei erupţiei şi pînă cînd ultimele leziuni dezvoltă cruste.


"Cine va răspunde dacă peste două-trei etape, Rapid şi CFR vor fi nevoite să joace cu 7-8 juniori pentru că restul fotbaliştilor trebuie să stea în casă avînd varicelă?"
Dan Lăzărescu, fost vicepreşedinte CCA


“Efectele bolii nu apar imediat, de pe o zi pe alta, ci peste 19-21 de zile, cînd virusul se dezvoltă. Atunci apare și forma finală, erupția de bubițe pe corp”
ADRIAN STREINU-CERCEL, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș


CE ZIC RAPIDIŞTII

"Nu am dat mîna cu Tudor, nu aveam cum să fac asta după modul în care ne-a arbitrat. Şi dacă a avut varicelă, ce? Asta nu e o scuză pentru ce a făcut el, poate doar dacă avea arterioscleroză"
VIOREL HIZO, antrenor Rapid

"Am citit şi eu în Gazetă că Tudor are varicelă, dar eu sînt în afara oricărui pericol. Am vorbit cu părinţii mei şi mi-au zis că am avut boala cînd eram mic. Totuşi, sper să nu fie vreun coleg care să se îmbolnăvească"
OVIDIU HEREA, mijlocaş Rapid

"Am observat de la început că Tudor avea bubiţe pe mînă. M-am gîndit că e ceva în neregulă, dar am crezut că are o alergie. Nu cred că mă pot îmbolnăvi pentru că eu am făcut boala asta cînd eram mic"
ALEXANDRU IONIŢĂ, atacant Rapid


CE ZIC CLUJENII

"Am dat mîna cu el, dar nu ştiam că are varicelă. Pe mine nu mă afectează, am avut deja. Cine nu a avut va avea parte de o vacanţă de două săptămîni" :)
Eduard Stăncioiu, portar CFR Cluj

"Şi eu am dat mîna cu domnul Tudor. Din fericire, dacă pot să zic aşa, am avut varicelă. Oricum, e incredibil ce aud. Sper că nici un jucător nu va fi afectat"
Alin Minteuan, antrenor secund CFR Cluj

"E o chestiune extrem de gravă dacă Tudor a avut, într-adevăr, varicelă. E o boală foarte contagioasă"
Ovidiu Dragoş, medic CFR Cluj

"Nu am ştiut că a arbitrat cu varicelă, nu l-am văzut înainte de meci şi nici după partidă, pînă am aflat din ziar. În mod normal, ar fi trebuit să stea în pat, pentru că e boală contagioasă, nu poţi să fii pe teren în asemenea condiţii"
Iuliu Mureşan, preşedinte CFR Cluj


FOŞTII ŞEFI ATACĂ
"CCA să se sancţioneze singură!"

Aron Huzu şi Dan Lăzărescu l-au pus la zid pe Vasile Avram pentru că nu l-a schimbat pe Tudor. "E inuman să-i ceri unui arbitru să ia parte la un joc dacă starea de sănătate nu-i permite. Cei de la CCA au făcut o mare gafă, cred că ar trebui să se sancţioneze în primul rînd pe ei. Tudor a alergat 12-13 kilometri, deşi sănătatea nu i-a permis", a spus Huzu, completat de Lăzărescu: "Dacă Avram a fost informat de Tudor, faptul că nu l-a schimbat este o decizie impardonabilă pentru care, în mod normal, trebuie să plăteşti cu postul".

ÎNAINTE DE MECI
Tudor l-a anunţat pe Avram

"Centralul" bucureştean n-a răspuns ieri la telefon pentru a comenta cazul în care e implicat, însă apropiaţi ai lui au dezvăluit pentru GSP ce le-a zis Tudor cu privire la acest incident: "Ne-a spus că joia trecută, la o zi după ce a venit de la partida Elveţia - Israel, a discutat cu Vasile Avram şi l-a anunţat că are varicelă. Nu i-a zis însă că ar fi în imposibilitatea de a arbitra derby-ul din Giuleşti".

CE RĂSPUNDE AVRAM
"Am aflat din Gazetă, chiar n-am ştiut"

Preşedintele CCA, Vasile Avram, a comentat ieri faptul că nu l-a schimbat pe Tudor: "Eu am aflat că are varicelă abia după ce am citit Gazeta Sporturilor de luni. Am discutat cu Tudor la telefon săptămîna trecută şi joi, şi vineri, dar nu mi-a spus nimic despre faptul că ar fi bolnav. L-aş fi schimbat automat dacă ştiam că are varicelă. Dacă va arbitra în etapa viitoare? Depinde de starea lui de sănătate şi de raportul observatorului din Giuleşti".

CONSECINŢE
Poate fi sancţionat de UEFA

Tudor n-a condus doar Rapid - CFR avînd varicelă, ci şi partida Elveţia - Israel, 0-0, de miercurea trecută, din preliminariile CM. El n-a anunţat că e bolnav, iar faptul că UEFA va afla acum ar putea să-i atragă o sancţiune din partea forului european. "Cei de la UEFA apreciază momentele în care tu îi informezi asupra stării tale de sănătate. Te vor la sută la sută din capacitate, e dovada faptului că ştii ce vrei de la viaţă", a declarat Huzu, fostul şef al CCA.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.