Tudor, Fernandes, Brandan şi Bilaşco au în comun două lucruri: au ajuns la Unirea fiindcă au fost refuzaţi în alte părţi şi luptă împreună pentru primăvara Champions League
Dan Petrescu a fost cel mai bun antrenor din 2008 în ancheta Gazetei, Mihai Stoica a participat în Liga Campionilor şi cu Steaua. Daniel Tudor, Bruno Fernandes, Pablo Brandan şi Marius Bilaşco nu au fost premiaţi, nici nu mai jucaseră în Ligă pînă anul ăsta.
GSP vă dezvăluie poveştile lor. Unul a apărat un penalty într-un moment crucial, altul a deviat cu călcîiul precum Crespo, ceilalţi doi a înscris cîte un gol în victoria fabuloasă de la Glasgow.
DANIEL TUDOR 35 de ani, portar / Matthaus l-a vrut maghiar
În 2006, fostul selecţioner al Ungariei a vrut să-l naturalizeze pe Tudor
Povestea lui Daniel Tudor începe în '93, cînd a fost adus la Dinamo de Vasile Ianul, dar a ajuns pentru două sezoane, împrumutat, la Moreni, în liga secundă: "Era superconcurenţă, n-aveam nici o şansă să apăr în Ştefan cel Mare la 19 ani". Pentru roş-albi a făcut însă cel mai mare meci al său: 1-0 cu FC Naţional în finala Cupei României din 2003, cînd a apărat formidabil. O cupă naţională a cîştigat şi în Ungaria, cu Videoton (2006), la penaltyuri! Maghiarii au vrut chiar să-l naturalizeze pentru a evolua în "naţionala" lor, dar plecarea lui Lothar Matthaus de pe banca reprezentativei a stopat demersul.
Om de bază la Rocarul de tristă amintire
Între '98 şi 2000 a fost titular la Rocar, una dintre cele mai controversate echipe din istoria fotbalului românesc din cauza multiplelor partide suspecte în care a fost implicată, sub comanda lui Neţoiu. E un tip foarte credincios: "Înainte ca Davis să tragă de la 11 metri, am rostit repede în gînd rugăciunea pe care o spun de obicei. Iar Dumnezeu m-a ajutat!".
105 meciuri are Daniel Tudor în Liga I, la Dinamo, Farul, Rocar, U Craiova, UTA și Urziceni
"Sezonul trecut am apărat două meciuri la Unirea, ambele înfrîngeri. Am fost încîntat cînd mi s-a propus, în vară, reînnoirea contractului. Aşteptam un moment să răsplătesc încrederea lui Mister şi a lui MM"
Daniel Tudor, portar Unirea
MARIUS BILAŞCO 28 de ani, atacant / Horinca bucuriei
Tătăl lui Bilaşco spune că a băut "o şpîrlă de 54 de focuri" după ce băiatul său a egalat în Scoţia
Părinţii atacantului Unirii au văzut partida la televizor, într-o casă din Sighetul Marmaţiei, acolo de unde se agaţă harta în cui. Tatăl e şofer la Administraţia Financiară şi instalator în timpul liber, iar mama pensionată pe caz de boală, de la o bancă.
Ioan Bilaşco povesteşte: "Nu m-am uitat prea atent la meci fiindcă am montat o centrală pe gaze. Sincer, nu sînt microbist, în tinereţe am jucat volei. Cînd am auzit însă că băiatul meu a dat gol, am scos din beci o "şpîrlă de 54 de focuri", cum îi zicem la horinca de Maramureş, şi am băut de bucurie pînă am adormit. Marius a fost dus la fotbal în clasa a III-a de un fost vecin, Vlad Grigore, care era antrenor de box. Nimeni nu-l voia fiindcă era mic, apoi la 15 ani l-am dus la o selecţie la Şcoala Nicolae Dobrin. Restul se cam ştie".
"Bilaşco nu a avut un talent ieşit din comun, dar a urcat prin propriile lui forţe. E inteligent şi are un caracter de luptător. A fost tot timpul preocupat să facă performanţă"
Mihai Georgescu, fost antrenor la Şcoala "Nicolae Dobrin"
BRUNO FERNANDES 31 de ani, fundaş central / Poliglotul
Fernandes ştie 6 limbi străine, iar MM Stoica vrea să-i ofere o funcţie în conducerea clubului cînd se va retrage
La 31 de ani, Bruno Fernandes se află în cel mai bun moment al carierei sale. A început fotbalul în liga a III-a din Portugalia, dar după două sezoane, în 2000, a ajuns la Belenenses, pentru ca trei ani mai tîrziu să revină în eşalonul al treilea. După încă un an s-a transferat în Bulgaria, la Beroe Stara Zagora, unde a stat două sezoane. În 2007 a luat contact cu fotbalul românesc, la Ceahlăul, unde a fost chiar căpitanul echipei.
Propus de Narcis Răducan, Bruno a semnat cu Unirea în 2007, venind liber de contract. L-a impresionat pe Dan Petrescu încă de la primele antrenamente şi a reuşit să-l scoată din echipă pe Mehmedovici. Lusitanul i-a uimit pe ialomiţeni şi prin inteligenţa sa, iar Mihai Stoica vrea să-i propună lui Fernandes să rămînă la club şi după ce se va retrage. "E un băiat deştept. Sper să-l conving să rămînă în conducerea clubului. Vorbeşte fluent 6 limbi străine: româna, portugheza, spaniola, franceza, engleza şi bulgara", a spus managerul general al Unirii.
"Mă bucur că, pentru o seară, întreaga Europă a vorbit şi de Urziceni. Dedic această victorie tuturor românilor, mai ales celor care au crezut în noi"
BRUNO FERNANDES, fundaş Unirea
PABLO BRANDAN 26 de ani, mijlocaş central şi fundaş stînga / "Schofield" argentinian
Brandan, cel mai bun "lup" pe Ibrox, e plin de tatuaje şi a fost transferat la Urziceni la sugestia lui Mara
"Am un prieten, am fost coleg cu el la Alaves şi ar vrea să vină să joace aici. E argentinian, joacă fundaş şi mijlocaş stînga. E bun, tehnic, ştie jocul". Bogdan Mara a fost scouterul care i-a făcut acest profil lui Pablo Brandan (26 de ani). Mihai Stoica şi Petrescu l-au acceptat pe Brandan în cantonament cu echipa în vara lui 2007, sud-americanul i-a convins şi a semnat.
Argentinianul înnebunit după tatuaje, "nici el nu ştie exact cîte are, dacă-l întrebi. A ajuns să semene cu Schofield, din Prison Break", zic colegii, a fost aproape să-l urmeze pe Mara şi la CFR Cluj. Internaţionalul român l-a recomandat şi şefilor din Gruia, după ce făcuse acelaşi lucru la Urziceni, dar MM şi Petrescu s-au mişcat mai repede. I-au prelungit contractul pînă în 2012, cu un venit de 80.000 de euro pe an.
"Abia după victoria asta mă felicit că m-am apucat de fotbal! Senzaţia unui gol şi a unui succes în Champions League e absolut magnifică"
PABLO BRANDAN, fundaş Unirea
{{text}}